Tajomstvo chutného menu v Kubu

25. septembra 2023

Ideálne cesto na pizzu sme vylaďovali niekoľko mesiacov.

Prečítajte si, čím je výnimočné nové menu v KUBU.

Vynovili sme menu v KUBU. Prečítajte si, ako vznikalo, na čo sa jeho tvorca Brand Chef Daniel Širota sústredil najviac a prečo trvalo vytvorenie pizze niekoľko mesiacov. Odhalíme vám aj tajomstvá niektorých obľúbených jedál. 

„Pri tvorbe nového jedálneho lístka som nemal cieľ vymyslieť niečo nové. Držal som sa tej najpodstatnejšej veci, a to ponúknuť zákazníkom kvalitné suroviny a vytvoriť z nich jedlá, na ktoré sme hrdí,“ opisuje tvorbu vynoveného menu Daniel Širota.  

Kvalitné suroviny sú nevyhnutným stavebným prvkom každého jedla. Môže sa to zdať ako maličkosť, no napríklad ideálne lúpané paradajky na paradajkovú polievku hľadali na niekoľko pokusov. Základom pizze je kvalitná talianska múka, nesmie chýbať mozzarella, prosciutto či pecorino a iné.   

Receptúry postavené na poctivých domácich produktoch 

Väčšina jedál je inšpirovaných tradičnými receptami, ktoré si vyžadujú poctivú prípravu. Od výroby omáčok, miesenie cesta na pizzu až po prípravu domácich cestovín. Cestoviny, ktoré sa tu vyrábajú, putujú aj do ďalších prevádzok. Reštaurácia KUBU využíva aj vlastnú remeselnú pekáreň – pochádza z nej ciabatta, focaccia, chlieb aj žemle na hamburger, ktoré nájdete v menu. 

Na vyladených receptúrach si Daniel Širota dáva záležať. „Najväčšiu zmenu v jedálnom lístku si odniesla pizza. Receptúru na cesto, ktoré bude ľahké, nadýchané s chrumkavými okrajmi po upečení, som vylaďoval niekoľko mesiacov,“ vysvetľuje. Základom pre ideálne cesto na pizzu je pre neho zo 100 % bigy. Biga je zmes múky, vody a droždia, ktorá sa najskôr vymieša a cez noc sa necháva odležať. Zmes fermentuje a po šestnástich hodinách sa do nej primiešava voda so soľou. Následne sa z nej vymieša dokonalé cesto na pizzu.  

„Základ našej pizze je jednoduchý, pozostáva z kvalitných paradajok dochutených soľou, bazalkou, a extra panenským olivovým olejom,“ vysvetľuje Daniel Širota. Jeho obľúbenou pizzou z nového menu je salami tartufo s hľuzovkou salámou, kalamata olivami, petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom grana padano na vrchu. Každá pizza je podávaná s čerstvo nastrúhaným parmezánom a kvapkou extra panenského olivového oleja.
 

Ochutnajte talianske polpette alebo vylepšený tatarák  

Signature jedlom nového menu sa stali polpette – ide o tradičný taliansky recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke. V každej oblasti Talianska aj v každej talianskej domácnosti sa pripravujú inak. Teraz ich môžete ochutnať v KUBU a preniesť sa tak do slnečného Talianska. Brand Chef Daniel Širota na ne prezradil aj recept, môžete si ho pozrieť na odkaze 

Ak ste milovníci mäsa, taktiež odporúča ochutnať hovädzí tatarák, ozvláštnený pecorinom, vyzretým talianskym ovčím syrom. Ku cestovinám sa pridali špenátové gnocchi s parmezánovou omáčkou a novinkou je tiež rizoto s údeným lososom a baby špenátom. Spomedzi predjedál stoja za povšimnutie chrumkavé kalmáre – jednoduché jedlo dochutené len petržlenovou vňaťou a čerstvým cesnakom s jemne pikantnou emulziou. 

Už viete, ako vznikla naša nadýchaná a chrumkavá pizza či tradičné polpette. Zostáva už len zistiť, ako chutia. Príďte si vychutnať naše vyladené receptúry postavené na kvalitných surovinách. Budeme sa tešiť na vašu návštevu.