POLPETTE

16. marca 2023

Tradičné Talianske mäsové guľky

Ochutnajte výbornú polpette z mletého mäsa v paradajkovej omáčke.

recept  (na 6 porcií)         ( obsahuje: 1, 3, 7 )

mäsové guľky

350 g             hovädzia kvetová špička
550 g             bravčové pliecko
2 ks                vajcia z voľného výbehu
80 g               čerstvo strúhaný grana padano syr
120 g              čerstvá rozdrobená foccacia
soľ, korenie, extra panenský olivový olej

Na začiatok oba druhy mäsa pomelieme. Pridáme celé vajíčka, osolíme a okoreníme. Pridáme čerstvo nastrúhaný grana padano syr a čerstvú rozdrobenú foccaciu. Všetko spolu premiešame a vytvarujeme cca 60 g guľky. Opečieme na olivovom oleji na rozpálenej panvičke, následne vložíme do rozohriatej rúry na 180° a necháme piecť cca 15 minút.

paradajková omáčka

1500 g           kvalitné lúpané paradajky
30 g               bazalka
4 ks               očistený cesnak
soľ, korenie, extra panenský olivový olej

Na panvičke s olivovým olejom zarestujeme nakrájaný cesnak, pridáme v rukách rozdrvené lúpané paradajky, osolíme a okoreníme. Varíme cca 5 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec pridáme nakrájanú čerstvú bazalku.

Do porcelánovej misky dáme jednu naberačku paradajkovej omáčky, pridáme guľky, mozzarellu (fior di latte), kvapku olivového oleja.
Necháme na 5 minút zapiecť v rozohriatej rúre, dekorujeme čerstvou bazalkou. Ako prílohu sme zvolili domácu ciabattu s bylinkovým maslom,
ale vhodná je aj kombinácia so zemiakovou kašou či cestovinou.