Žije v noci, pracuje cez víkend

2. mája 2018

Andreja stretávate, keď chodíte na párty do Trafa, Primi, Barrocku či Le Clubu. Uprostred nočného klubu zachytáva momenty, ktoré by sa inak stratili vo víre zábavy. Prediera sa davom a fotí baviacich sa ľudí, aby si z večera pamätali aspoň niečo 🙂

My sme sa s ním stretli práve v Le Clube, avšak za denného svetla. Bol to jeden z prvých teplých jarných dní a všade bolo množstvo prirodzeného svetla. Andrej má široký úsmev, čierne tričko s véčkovým výstrihom a keď nám neskôr povie, že cvičí jógu, absolútne mu to veríme. Keď sme ho fotili, zo začiatku bol z vymenených rolí trochu nesvoj.

Často na akciách radí, ako na fotkách vyzerať čo najlepšie, čo nerobiť, ako sa postaviť… Nerád fotí ľudí, ktorí sú už v pokročilom štádiu bavenia sa: „Fotka je niečo, čo vždy musí byť estetické. Keď sa na ňu pozerám, musím z nej mať dobrý pocit,“ tvrdí.

Práca v noci a po víkendoch mu vyhovuje. Má kvôli tomu aj o kúsok posunutý denný režim – spať chodieva až nad ránom, vstáva okolo deviatej. Hovorí, že každý jeho deň je iný – iná lokácia, iní ľudia, iné zážitky.

Najčastejšie však po zobudení ako prvé skontroluje maily, potom sa pustí do úpravy fotiek. Z foťáku si ich stiahne do počítača, otvorí ich v programe Lightroom. Každú jednu fotku upravuje manuálne. To mu zaberie pár hodín. Chce, aby sa ľudia sami sebe na jeho fotkách páčili. Za víkend urobí stovky fotiek, z nich vyberie tie najlepšie a tie idú po úprave na web či Facebook stránku podniku.

Najťažšie na jeho práci je skoordinovať sa s davom ľudí, strážiť si vybavenie a zároveň robiť kvalitné zábery uprostred tancujúceho davu. Hovorí, že k nočnému životu musí pri svojej práci inklinovať.

Pýtame sa, ako podľa neho žije nočná Bratislava. „Najväčšie párty a najviac báb v kluboch je vždy po výplate,“ hovorí Andrej so smiechom a dodáva, „vo všeobecnosti býva v sobotu viac turistov, v piatok viac domácich.“

V porovnaní so zahraničím je podľa neho rozdiel v tom, ako vnímame slovo klub. V zahraničí sú kluby viac o chille a programe, často sa v nich varí. U nás je to podľa neho viac o tanci, hudbe a odviazanej zábave.

Ďalší rozdiel, ktorý si všimol, je, že u nás sa radi kamaráti fotia spolu, v iných krajinách sú zvyknutí na sólo fotky. „Menej ľudí na fotke je vždy lepšie. Ja ich aj nabádam, aby sa fotili ako jednotlivci. Keď už si sa nahodila, odfoť sa sama a vynikneš,“ hovorí Andrej.

Pre Medusu fotí už 6 rokov, s fotením začal v roku 2004 kedy mal 17 rokov. Jeho otec mal zrkadlovku a Andreja od detstva fascinovala. Dnes ho na svojej práci najviac baví, keď niekomu spraví fotku, akú predtým nemal. Rád spoznáva nových ľudí a na to sú kluby ideálnym prostredím.

Keď nie je na párty pracovne, rád si vypočuje elektronickú hudbu alebo rádiovky. Voľného času má málo, ale keď mu nejaký zostane, ide rád na motokáry alebo si na Play Station zahrá NHL či GTA. Pýtame sa, aké motokáry má radšej – hovorí, že obľubuje motorové, elektrické mu neučarili.