Za vínami Talianska

2. februára 2017

Mnohí naši hostia v reštauráciách Primi, Kubu, La Pala, Rio alebo Mercado obľubujú spolu s kvalitnou čerstvou kuchyňou pohár, či neskôr vo večernej atmosfére fľašu (i dve) talianskeho vína.  Mnohým zrejme napadla otázka, prečo sú talianske vína tak úspešné v našej gastronómii? Ešte skôr, ako si nalejeme „un bicchiere di vino italiano“ a pohľadáme odpoveď, povedzme si niekoľko faktov o vínorodom Taliansku.

Taliansko patrí medzi krajiny s najväčším počtom autochtónnych odrôd viniča na svete, teda odrôd vyskytujúcich sa na mieste svojho pôvodu alebo vzniku. Môžete tu nájsť viac ako 440 tradičných i medzinárodných odrôd. Podľa štatistiky z roku 2013 mala krajina 705 tisíc hektárov viníc a ročnú produkciu 54 miliónov hektolitrov vína. Taliani spolu s Francúzmi zápasia o prvenstvo vo svetovej produkcii, z konkurencie im na krk dýcha Španielsko a prekvapivo aj Čína. Priemerný Talian za rok vypije 33 litrov vína (pre porovnanie v roku 1975 zvládli v krajine vypiť na osobu 104 litrov vína).

Najväčší podiel spotreby paradoxne zaberá najkrajšia a pre väčšinu národa aj časovo najnáročnejšia časť dňa, ktorou je gastronómia. Obed, a v horúcich letných dňoch večera, trvajú v priemere 2 až 3 hodiny. Pri vychutnávaní špecialít je hlavným nápojom po vode víno. Klasická, jednoduchá a ľahká strava zložená z cestovín, rýb, ryže, šalátov i mäsa, ukončená pestrou ponukou sezónneho ovocia si žiada, v závislosti od regiónu a pestovaných odrôd, spoločnosť dobrého vína. Ako aperitív je obľúbené Prosecco. Vyrába sa v oblasti identického mena z odrody Glera druhotným prekvasením základného vína v tankoch, tzv. metódou Charmat (čítaj šarmat), prémiové prosecco aj klasickou metódou kvasením vo fľašiach. Šumivé (alebo lacnejšie perlivé) prosecco nesie chránené označenie pôvodu, čo znamená že sa nesmie vyrábať z iných ako povolených odrôd pestovaných v oblasti Prosecco DOC. Najvyššou prémiovou kategóriou je Prosecco Conegliano-Valdobbiadene DOCG alebo Prosecco Asolo DOCG. Z top značiek v Meduse odporúčam ochutnať Valdo, San Simone alebo Nino Franco. Skvelým tipom pre návštevníkov trattorie La Pala je Prosecco Val´d Oca Extra Dry s hustým perlením, ovocnou vôňou a chuťou žltých jabĺk, kvietkov a dochuťou medovej hrušky.

Z bielych vín popredné miesto na poli „primi piatti“ zaberá Pinot Grigio (čítaj pino gridžo). Táto stará francúzska odroda rastie na 17281 ha a je deviatou najpestovanejšou na Apeninskom polostrove. Skvelú kvalitu ochutnáte na severe krajiny v oblastiach Veneto, Friuli, Trentino ale aj v Lombardii a na Sicílii. Lahodný ovocný štýl vína pekne ladí s pastou s darmi mora. Z našej ponuky reštaurácii Primi zaujme Cortaccia (vinič rastie na svahoch pri úpätí Dolomitov), alebo Ca Bolani vo viedenskej Medusa restaurant & club. Pre La Palu sa bestsellerom v letných mesiacoch stal „šťavnatý friulánec“ Pinot Grigio z rodinného vinárstva San Simone.

Aristrokratickú značku Tenuta San Leonardo z Trentina našim somelierom nemusíme zvlášť predstavovať. Boli u nich na návšteve. Top produkcia vinárstva je súčasťou vínnej karty nášho Ria. Ich jedinečný minerálny Sauvignon Blanc sa ukrýva za nenápadnou etiketou „Vette“ a milovníci červených zemitých vín si môžu vychutnať (k steakom) prémiové cuvée v pikantnom bordeaux štýle „Terre“.

Doménou ponuky červených vín sú jednoznačne legendárne toskánske vína. Tematické vínne karty obsahujú výber ročníkov z klasickej zóny Chianti Classico (základom je odroda Sangiovese), ako aj supertoskánske vína vyrobené z medzinárodných odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc (Tenuta Argentiera). Vína zo Sangiovese môžu byť jednoduchšie (Villa Poggio Salvi) ale aj neobyčajne plné a ušľachtilé (Castello di Bossi, Marchesi Frescobaldi). Tohtoročnou novinkou v La Pale bude cenovo prístupné a kvalitou atraktívne Vino Nobile di Montepulciano DOCG z odrôd Sangiovese, Merlot a Cabernet Sauvignon renomovanej toskánskej značky Rocca Dele Macie. Najnáročnejším hosťom je určená ponuka prémiových vín, v ktorej nechýbajú Amarone Della Valpolicella Classico (Masi), Brunello di Montalcino (Marchese Antinori), Barbera d´Asti (Marchese di Gresy), legendárne Barolo od Angela Gaia z Piemontu, ako aj luxusné Masseto (Tenuta dell´Ornellaia). Závisí od nárokov i vkusu hosťa. V prípade otázok sú vo vybraných prevádzkach k dispozícii naši somelieri ochotní vzácne aj denné vína predstaviť a naservírovať s dôrazom na vychutnanie najlepších senzorických vlastností v spojení s jedlom i bez. Na zdravie a dobrú chuť drahí priatelia! Cin-cin! …é Buon Apetito cari amici!

Vladimír Hronský, Executive Sommelier MEDUSA GROUP