Vyhnite sa týmto chybám a vaša špargľa bude chutiť skvelo

7. mája 2019

Jemná, sladkastá a chrumkavá. Taká je špargľa na jar a je veľká škoda nevyužiť jej chutný potenciál.

Táto úžasná surovina je totiž vhodná na všetky možné spôsoby prípravy a počas sezóny sa dá jesť doslova celý deň. Na internete nájdete stovky receptov na raňajkové quiche, zapekanú špargľu s cestovinami alebo ju jednoducho priložíte k mäsu.

My vám dnes posunieme grify, ako ju pripraviť správne a dopriať si skutočný sezónny zážitok. Na začiatok sa vyhnite tým najčastejším chybám:

Kupujete ju zaváranú

Ospravedlniteľné správanie, ak je hlboká zima alebo sa balíte na týždeň na chatu bez prístupu k čerstvej zelenine. Inak je obrovská škoda nevyužiť čerstvú špargľu, najmä v najvyššej sezóne. Čas prípravy je podobný, ale ukrátite sa o veľký chuťový zážitok. Zaváraná je totiž vždy tak trochu na blato.

Kupujete ju čerstvú, ale nevhodnú

Aby ste predišli problémom pri varení, začnite správne už pri nákupe.

Príliš tenké stonky sa vám rýchlo rozvaria a tie hrubé budú mať, naopak, drevnatú štruktúru. Choďte zlatou strednou cestou. Ak nemáte na výber, prispôsobte sa v príprave zeleniny – tenké kúsky použite na surovo do šalátov a hrubé upravujte krátko na silnom ohni. Varenie by z nich vytiahlo aj zvyšok chuti.

Druhým častým problémom je čerstvosť. Špargľa je totiž najlepšia stopercentne čerstvá. Ak sa vám zdá vysušená či zvädnutá, radšej ju nechajte ležať na pulte.

Nachystáte si ju príliš vopred

Keď už máte špargľu precízne vybranú a je krásne čerstvá, nepokazte si ju dlhým skladovaním ani príliš včasnou prípravou.

Samozrejme, chceme sa zbaviť tuhej časti stonky, ale po nakrájaní začne špargľa veľmi rýchlo vädnúť. Prípravu si preto nechajte radšej tesne pred varením. Ak prišlo naše odporúčanie príliš neskoro a nakrájaná zelenina už na vás smutne pozerá z kuchyne, naložte ju do studenej vody. Proces skazy tak oddialite až o 24 hodín.

Malý grif na odkrajovanie tuhej časti – jednu stonku skúste jemne zlomiť medzi prstami a v mieste, kde sa láme, odkrojte aj zvyšné stonky. Pre uľahčenie môžete rovno krájať 2 až 3 centimetre odspodu.

Šúpete ju pred varením

V rámci príprav berú mnohí ľudia ako samozrejmosť aj šúpanie. To je však ďalšia chyba. Okrem tuhej spodnej časti je špargľa stopercentne jedlá. Vrátane šupky. Preto nevidíme dôvod sa jej zbavovať, obzvlášť, ak vás to stojí kopec zbytočnej práce a neopatrným šúpaním sa môžete zbaviť aj veľkej časti chutnej zeleniny.

Navyše, už naše staré mamy nás učili, že v šupke sú ukryté vitamíny.

Neblanšírujete ju

Toto je pravdepodobne najrozšírenejšia a najviac podceňovaná chyba zo všetkých. Ak hodíte špargľu priamo na gril či do trúby, spraví sa vám zvonka, ale vnútri zostane surová.

Blanšírovanie je technika, pri ktorej sa zelenina ponorí na pár sekúnd až minút do vriacej vody a následne do ľadového kúpeľa. Vďaka tomu si zachová sviežu farbu, chuť a bude vám krásne chrumkať.

Rozvaríte ju

Najprv si musíte uvedomiť jednu vec – zelenina sa varí aj po odložení z horáka či platničky, pretože teplo v jej vnútri stále pracuje. Najlepší grif, ako sa vyhnúť tejto chybe, je práve blanšírovanie. Vďaka šoku z ľadovej vody sa okamžite zníži teplota vnútri a varenie tým pádom nepokračuje.

Ak si na to netrúfate, jednoducho odložte zeleninu zo zdroja tepla o minútku prv, než sa vám zdá hotová.

Teraz chýba posledná dôležitá vec – výber ideálneho receptu. Ak potrebujete inšpiráciu, zastavte sa v našich prevádzkach A, B alebo C, kde varíme vždy zo sezónnych potravín a špargľa je v menu až do konca mája.