Vyčistené čižmičky a noc plná napätia, ktorá nedá deťom spávať

3. decembra 2020

Na Slovensku sv. Mikuláš, vo Fínsku Joulupukki, vo Francúzsku Pére Noela, v Rusku dedo Mráz a v Amerike Santa Claus. Patrón námorníkov, obchodníkov, majiteľov záložní, lekárov i voňavkárov.

Z histórie

Mikuláš bol svätec, ktorý sa narodil v kresťanskej rodine okolo roku 270 v gréckej časti Malej Ázie. Majetok, ktorý zdedil po svojej majetnejšej rodine venoval chudobným a sám sa stal opátom v kláštore. Svoj životný cieľ zasvätil pomoci chudobným, chorým a bezmocným. V čase prenasledovania kresťanov ho na nejaký čas uväznili, avšak po povolení slobodnejšieho vyznávania náboženstva ho oslobodili. Mikuláš zomrel 6.decembra okolo roku 350 a za svätého ho vyhlásili v 8.storočí.

Na našom území (vtedajšie Uhorsko) sa Mikuláš slávil od roku 1092, v Rusku od 11.stročia, v Nemecku od konca 12.storočia a v Anglicku od začiatku 13.storočia. Zvyk o obdarúvaní detí sa rozšíril z Holandska až do Severnej Ameriky, kde si tradíciu prispôsobili škandinávski prisťahovalci a pripojili k svojej domácej legende o škriatkovi, ktorý dobrých odmeňoval a zlých trestal. Obsah balíčkov sa v priebehu histórie menil, zo začiatku to boli praktické veci ako ponožky, čiapky, knižky a až neskôr sladkosti, či ovocie.

Legendy

Tradícia čižmičiek v oknách, ktorú dnes oslavujeme, sa rozšíril z germánskych a škandinávskych krajín. Deti údajne naplnili čižmičky sladkosťami a inými pochúťkami pre Sleipnira deväťnohého koňa, ktorý patril bohovi Ódinovi. Po prijatí kresťanstva sa táto pohanská tradícia začala spájať s kresťanstvom.

V tento deň robili obchodníci veľmi radi obchody, slobodné dievky sa modlievali za dobrého ženícha ale najviac legiend sa zachovalo práve v súvislosti s obdarovaním dobrých detí a pokarhaním tých neposlušných. Už v dávnych dobách bývali na dedinách slávnostné sprievody Mikuláša v tradičnom odeve biskupa s vysokou čiapkou, s početnou družinou v maskách, ale postupne sa aj tento zvyk zredukoval na počet postáv v trojici, pozostávajúcej z Mikuláša, čerta a anjela. Čert odetý v čiernej kožušine, s reťazami, rohami a chvostom strašil deti. Naopak anjel odetý v bielej košeli ich chránil. Deti si museli pred Mikuláša kľaknúť a modliť sa „Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku, zlož tu svoju plnú nošku, daj nám z tvojich darov trošku, či koníčka medového, či koláčka makového, veď ti strýčku Mikuláš, mnoho dobrých vecí máš.“

Mikuláš dnes

V dnešnej dobe tohto dobrosrdečného starého pána vnímajú deti ako bielovlasého deduška s bradou, odetého v červenom kabáte lemovaného bielou kožušinkou, ktorý prichádza zo studeného Laponska obdarúvať sladkosťami a darčekmi všetky deti na svete. Typický Santa Claus, ako ho poznáme dnes, vzišiel na svetlo sveta v rámci predvianočnej reklamnej kampani z roku 1931 pre známy reťazec obľúbeného nápoja. V ostatných krajinách je tradícia Mikuláša spájaná s Vianocami.