Vladimír Hronský

23. júla 2015

Vladimír Hronský

Executive Sommelier

Vladko pracuje ako profesionálny znalec v oblasti vinárstva a vinárskeho marketingu takmer pätnásť rokov. Je známy ako poradca, lektor odborných kurzov, autor stovky odborných článkov i publikácií o víne, spoluzakladateľ Asociácie someliérov Slovenskej republiky. Nechýba v odborných porotách na významných enologických a someliérskych podujatiach (Concours Mondial, International Wine Fair, Vinitaly, Austrian Wine Challenge, Vinagora, Grand Prix Vinex). Na domácej pôde založil a odborne rozvinul konkurzy a výstavy vín VINOFEST, HORECA VÍNO SOMELIEROV, WINE SNOW.

Naslovovzatým odborníkom sa Vladko nestal zo dňa na deň, jeho povolanie sa totiž musí študovať. Vyštudoval Strednú vinársko-ovocinárku školu v Modre a pokračoval štúdiom na Fakulte biochémie a biotechnológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Praxoval vo viacerých vinárstvach doma i v zahraničí. Tieto skúsenosti, možnosť spoznávať nové vinárske krajiny, a hlavne láska k remeslu mu otvorili naozaj veľké možnosti realizácie v odbore. Vďaka práci sa neraz dostane aj do cudzích krajín. Ročne precestuje tisíce kilometrov, objavuje rôzne kraje, zvyky, históriu, odrody viniča a metódy ich spracovania.

Ako Executive Sommelier sa v Medusa Group stará o kompletný vínový produkt vo všetkých prevádzkach. To zahŕňa nielen výber vína, ale aj jeho nákup a správnu cenotvorbu. Každé víno musí korešpondovať s kuchyňou a zameraním daného podniku. Inú ponuku nájdete v luxusnom nočnom klube Le Club a inú v reštaurácii Rio, ktorá je zameraná na steaky a brazílsku kuchyňu.

Kvalitné víno je vyrobené zo zrelého a zdravého hrozna, s použitím šetrných vinifikačných metód, ktoré umožňujú zachovať jedinečné senzorické vlastnosti vzhľadom k jeho pôvodu, kvalite ročníka, k použitej odrode a podobne.  Ako sám tvrdí, ak kvalitu vína ocenia znalci, neznamená to, že bude rovnako výnimočne chutiť laickým priaznivcom vína, je to vždy individuálna záležitosť.