V práci našiel radosť aj ženu

21. decembra 2018

Miro prišiel na stretnutie rovno zo škôlky. Má trojročného syna. Na dvore majú čerstvo postaveného snehuliaka, ktorého spolu stavali z prvého snehu. Hovorí, že je rád, že syna môže vychovávať v dome a nie na sídlisku – takto môžu spolu chodiť kŕmiť kačičky do stupavského parku, či koštovať lokálnu kvasenú kapustu na Dňoch Zelá. Miro rád navarí aj doma, chutí mu ázijská kuchyňa aj tradičné záhorácke a moravácke jedlá.

Je vyučený kuchár. Keď pred rokmi začínal v gastre, pracoval v talianskej pizzérii. Vraj to bola dobrá škola, šéf bol náročný. „Bol to Talian, takže cesto sa nevaľkalo ale museli sme ho vyhadzovať. Najväčšia pizza bola 70cm, tak si predstavte vyhadzovať to nad hlavu,“ spomína. „Ani také vymoženosti ako strúhaný syr vtedy neexistovali. Všetko sme si strúhali na takých starých struhákoch.“

V Meduse tiež začínal ako pizzér – pôvodne však iba zastupoval kolegu, ktorý bol na dovolenke. Zapáčilo sa mu však natoľko, že tu zostal 13 rokov. „Ten kolektív bol vždy super, sme tu ako rodina. Ďalšia vec je, že vo veľkej firme cítim stabilitu. Boli aj ťažké časy, kedy sme dvaja kuchári varili pre 400 ľudí, ale vždy sme sa podržali. Sme tu super partia.“

Je cítiť, že s kolegami naozaj dobre vychádzajú. Hovorí, že nerád dáva najavo, že je na vyššej pozícii ako ostaní. „Všetci sme na jednej lodi,“ hovorí.

Keď Miro začínal, na Michalskej ešte fungovala pôvodná reštaurácia Medusa, ktorá mala vstup z ulice a Primi, do ktorého sa vchádzal cez dvor. Dnes sú oba priestory prepojené, no v minulosti mali spoločnú iba kuchyňu – a kuchári museli ovládať oba jedálne lístky.

Ak by ste však chceli vedieť, ako sa vypracovať z pizzéra až na šéfkuchára, Miro vám na to neodpovie. „Ja som popravde nikdy nebol kariérista. Andy, náš vtedajší general manager, ma k tomu nasmeroval. Dnes si tú pozíciu užívam, neviem si život predstaviť bez všetkého toho vybavovania.“

Primi majú zatiaľ väčšinu menu spoločnú. Všetci šéfkuchári Primi sa však stretávajú pri sezónnych vsuvkách jedálneho lístka. Stretnú sa v niektorej z reštaurácií a brainstormujú. Potom idú spolu do kuchyne, varia, ochutnávajú a ladia.

Šéfkuchár Primi Michalská má nielen kopec skúseností, ale aj tetovaní. Má potetovanú celú jednu ruku, celý chrbát a rebrá. Začal s nimi v osemnástke. Hovorí, že každé vystihuje obdobie, v ktorom si ho dal robiť.

Miro si v Primi dokonca našiel životnú partnerku, sú spolu už päť rokov. Pýtame sa, ako sa to stalo. „Nikdy by som si nepomyslel, že spolu skončíme. Až som raz prišiel k nej na fľašku vína, z jednej boli štyri a potom sa to tak nejak stalo,“ hovorí s úsmevom.

Vianoce trávi nielen s ňou a malým synom, ale s celou rodinou. Ľudia sa ho často pýtajú, či mu nevadí variť aj vo voľnom čase. Odpovedá, že ho to baví a je to preňho relax. Aj doma, na chate, na dovolenke alebo cez sviatky.