Uvarte si extrémne krémový vaječný likér s jednou prekvapivou ingredienciou

13. decembra 2019

Na články s Tomom Holecom, naším Executive Barmanom, sa vždy tešíme. Okrem toho, že vie o drinkoch snáď všetko, čo sa o nich dá vedieť, má aj milión príbehov. Začali sme sa rozprávať o vianočných nápojoch a o tom, že medzi sviatkami vás nikto nesúdi, ak si vaječného likéru, či iného drinku ulejete trochu viac.

„U nás v rodine si na Vianoce tiež radi pripijeme. Máme radi Jamesona a nesmie chýbať ani dobrý koňačik,“ hovorí s úsmevom, kým si pripravuje ingrediencie na varenie. Celý recept nájdete na konci článku.

Na bare v úplne novom interiéri RIO Restaurant si postupne rozkladá plnotučné mlieko zmiešané so sladkou smotanou v pomere 1:1, kryštálový cukor, lusky vanilky, vajíčka, celú škoricu, klinčeky, muškátový orech a tequilu.

„Tequilu? Nevarí sa väčšinou vaječňák s rumom?“ pýtame sa.

„Mám ju veľmi rád. Túto variáciu som sa naučil v Anglicku. Robievam si aj vlastný vanilkový sirup. Ten si spravíš veľmi jednoducho – zoberieš 3-4 vanilkové struky, kilo cukru a vodu a povaríš to. Keď sa ponáhľaš, môžeš to všetko hodiť do hrnca aj priamo počas vianočného varenia. Klinčekov len zopár, sú veľmi aromatické.“

Zmieša tieto suroviny a pokračuje vo vysvetľovaní.

Aby bol eggnog krémový a robila sa na ňom jemná pena, Tomáš odporúča zmiešať mlieko a sladkú smotanu – stále bude tekutý, ale zároveň krásne krémový, získa viskozitu. „Je dôležité, aby tam bolo veľa tuku,“ hovorí. Tomáš pridáva cukor v pomere pol kila cukru na 8 deci tohto mliečneho základu. Keď chcete mať vaječňák trvanlivejší, dajte viac cukru – slúži ako prirodzený konzervant.

Prihodí zopár kúskov celej škorice. „Jej chuť sa vyvarí, ale môžeš ju použiť na ozdobu pohára.“ Postrúha polovicu muškátového orieška. „Ja si ho dávam aj do pohára, nádherne rozvonia celý drink.“

Zásadná vec – vaječný likér nevaríme! Udržiavame teplotu 60°-70° C. Zatiaľ sme nepridávali vajíčka, ale keď ich pridáme, pri vyššej teplote by sa z nich stala praženica. Všetko pomaly miešame, kým sa nám nerozpustí cukor.

Medzitým sa dozvedáme, že okrem rumu a tequily sa môže vaječňák robiť aj s whiskey, koňakom či bourbonom. „Výhoda tequily je, že ťa prekvapí. Na rum si zvyknutý, takže tú chuť alkoholu tam nevyhľadávaš. Ale s tequilou je to také, že – wow, okej, čo to je? Koštoval som to aj s whisky, či koňakom. Ale ak môžem byť úprimný, s 12 eurovým rumom to chutí lepšie, než s 25 eurovým koňakom.“

Ďalšie obľúbené vianočné nápoje sú pre Toma hot buttered rum a mulled wine.

„Mulled wine síce znie honosne, ale je to anglický svařák,“ vysvetľuje česko-slovenčinou Tom. „No a hot buttered rum – kocka masla, klinčeky, vanilkový sirup a rum. Zaleješ trošku vodou, povaríš. Maslo sa rozpustí a urobí krásnu krémovú textúru. Vianoce sú hlavne o sladkom – vidíme to aj na sezónnych vsuvkách menu. Vždy tam zákazníci očakávajú niečo sladké.“

Medzitým sa rozpustil cukor a koreniny z hrnca začínajú rozvoniavať. Pridávame žĺtka – na deci nápoja jedno: „Je to eggnog – egg rovná sa vajíčko. Nemôžeš mať predsa v litri eggnogu dve vajíčka.“ Žĺtka rozmiešame metličkou, ešte pár minút udržujeme teplotu okolo 60°-70° C.

Keď je všetko dobre rozmiešané, môžeme hrniec odstaviť. Kým chladne základ, Tom nám pripraví nápoj z kategórie horúca domáca zmrzlina. Je to vlastnoručne vyrobená domáca zmrzlina s trochou horúceho mlieka a chutí absolútne božsky. Keďže je domáca, necítite v nej žiaden prášok ani umelinu. Má sýtu farbu a plnú chuť – vanilková aj čokoládová sú absolútne fajnové.

Kým sa rozpustí zmrzlina a my sa rozplývame nad jej chuťou, vaječňák už trošku vychladol. Stále je teplý, ale už môžeme pridať alkohol. Ten by sa totiž mohol začať v horúcej zmesi rýchlo odparovať a stratil by svoj účinok. „Odporúčam 0,4 dcl alkoholu na 1 dcl základu,“ hovorí Tom lejúc do hrnca. „Ak ste si spravili likér sladší, než ste chceli, pokojne pridajte viac alkoholu. A predsalen, sú tie Vianoce, nebudeme riediť mliekom,“ hovorí so smiechom.

Blížime sa do finále – nalieva sa hotový produkt. Na vrch Tomáš nastrúha trošku muškátového orecha, ktorý naozaj rozvonia po celej miestnosti. Berieme do rúk pohár teplého nápoja. Alkohol cítiť aj vo vôni. „Má říz,“ okomentuje Tom. A má pravdu. Vaječňák je silný, ale úžasne krémový. Žiadna jeho zložka neprebíja ostatné, je krásne harmonický. Ľahko sa rozleje po jazyku. Do Vianoc je ešte niekoľko týždňov, ale každý dúšok nás posunul o kúsok bližšie.

Na zdravie a šťastné a veselé, priatelia!

Suroviny:

4dcl plnotučného mlieka

4dcl sladkej smotany

500g cukru

8 vajíčok

4-5 dcl tequily (podľa chuti)

Zopár klinčekov

Muškátový oriešok

3-4 vanilkové lusky

Celá škorica

Postup:

Mlieko, smotanu, cukor a koreniny ohrejeme v hrnci. Nevaríme, udržiavame teplotu medzi 60-70°C. Miešame, kým sa nerozpustí cukor. Keď je cukor rozpustený, pridáme žĺtky a miešame metličkou – pozor na teplotu, aby sa vajíčka nezrazili. Keď je celý základ krásne krémový, žltý a voňavý, odstavíme ho a necháme mierne vychladnúť. O pár minút prilejeme alkohol. Podávame teplé.

Nazdravie!