Umenie chutí vo Werku

16. júna 2022

Nielen pri príprave jedla platí, že skutočný pôžitok vznikne súhrou viacerých zmyslov. Nový koncept UMENIE CHUTÍ v ikonických priestoroch Jurkovičovej teplárne vytvára jedinečnú atmosféru spojením vizuálneho zážitku z výtvarného umenia s vychutnávaním si majstrovstva naservírovaného na tanieri.

V posledných rokoch všetci potrebujeme umenie podporovať viac, ako kedykoľvek predtým. Je pevnou a dôležitou súčasťou našich životov, je to forma komunikácie, ktorá hovorí univerzálnym jazykom a dokáže spájať ľudí bez ohľadu na politické, filozofické či náboženské presvedčenie. Aj preto sa reštaurácia WERK rozhodla spojiť s DOT. Contemporary Art Gallery sídliacej v spoločných priestoroch Jurkovičovej teplárne a pravidelne prinášať návštevníkom jedinečný koncept spájajúci výstavu súčasného umenia s dobrým jedlom. Skutočné umenie predsa dokážeme vnímať hneď niekoľkými zmyslami, chuť nevynímajúc – i preto teda UMENIE CHUTÍ..

278CEEBF 8586 4C87 A92C A89747CB38113783AA73 C158 4F79 84F1 57CEB906FFD9

Miesto s jedinečným charakterom

Milovníkov umenia a architektúry môžu zaujať už samotné priestory Jurkovičovej teplárne. Významná národná kultúrna pamiatka od Dušana Jurkoviča spája prvky rôznych architektonických štýlov, vrátane art nouveau, modernizmu či funkcionalizmu a vytvára moderný priestor, ktorý si zachováva svoj pôvodný charakter. Návštevníci tu okrem kancelárskych priestorov na prízemí nájdu aj DOT.gallery, priestor na umelecké a kultúrne podujatia, a samozrejme, náš WERK s kozmopolitnou kuchyňou. Vychutnať si v ňom môžu originálne kombinácie chutí založené na sezónnosti potravín a netradičných surovinách. Tie sú typické aj pre kokteily spájajúce ingrediencie, ktoré si podľa slov barmana Tomáša Holca človek spolu nevie predstaviť a už vôbec nie ich piť – ako inak nazvať drinky namiešané so snehovými pusinkami, cukrovou vatou či cibuľovým chutney? To všetko si možno vychutnať vo vonkajších priestoroch, ako i na terase s výhľadom na novú štvrť Sky Park.

Návštevníci WERKu túto atmosféru radi prirovnávajú k  samotnému Manhattanu – a tak, ako vo Veľkom jablku či iných moderných svetových metropolách, ani tu nesmú chýbať nevšedné koncepty prinášajúce súčasné umenie ešte bližšie k ľuďom. Vybrať sa po práci s partiou priateľov na vernisáž a osviežujúci drink, načerpať inšpiráciu pri vychutnávaní si rannej kávy v priestoroch galérie alebo podporiť začínajúceho umelca pri jeho prvej verejnej performance… aj vďaka priestorom ako je Jurkovičova tepláreň môže byť vychutnávanie si umenia pre ľudí omnoho samozrejmejšie.

Súčasné umenie na plátne i na tanieri

DOT.gallery a WERK nespájajú len spoločné priestory, ale aj záujem o podporu slovenských umelcov, čo bolo základom na vytvorenie konceptu UMENIE CHUTÍ. Jeho myšlienkou je prinášanie zážitkových večerov, pri ktorých si ľudia oddýchnu a zároveň načerpajú nové podnety vďaka spojeniu umeleckých diel a výnimočného jedla z WERKU.

Prvý zo série zážitkových večerov UMENIE CHUTÍ sa konal 5. mája, kedy návštevníkom svoju tvorbu predstavila etablovaná slovenská maliarka Kristína Mesároš. Okrem výstavy jej doposiaľ neprezentovaných obrazov pri moderovanej diskusii s Verou Wisterovou prezradila viac o svojich začiatkoch i procese svojej tvorby. Umelecký zážitok dopĺňala trojchodová večera, kde na návštevníkov čakala zážitková gastronómia v podaní talentovaného šéfkuchára Tomáša Falba z WERKu. Ten sa pri svojich kulinárskych kreáciách snaží využívať sezónne, ale aj nevšedné ingrediencie, na ktoré už ľudia takmer zabudli, a ponúka im tak pestré chute, ktoré ich dokážu zakaždým prekvapiť. V kombinácii s experimentálnymi kokteilmi Tomáša Holeca ide o komplexný pôžitok zmyslov, ktorý dokonale podčiarkuje myšlienku spojenia umenia a jedla.

Ak by ste si podobný zážitok radi dopriali a zistili, ako umenie chutí aj vy, sledujte https://www.dotgallery.sk/podujatia/, kde sa o všetkých pripravovaných podujatiach dozviete včas.

33D89050 0E6A 4677 8CCD 7D6FDA5E0212E8006CF6 A907 4D1C 9AD3 584A15B945DF

8576E8E8 31A6 4D54 B2D6 BDACB22A0772B1A7A048 2261 430F 9BDA C6C168E33914