Toto je bar, v ktorom neplatia žiadne pravidlá.

26. apríla 2019

Rockeri začínajú žiť až potom, ako my ostatní odídeme z práce. S General Managerom Vladom Jackuliakom sa teda v Barrocku stretávame pred piatou poobede. Odomyká vchod čerstvo zrekonštruovaného podniku a pozýva nás dnu. Tento rozvážny Detvanec pôsobí pokojným dojmom. Je vidno, že je v bare ako doma.

Prvýkrát sme sa s ním rozprávali, keď Barrock – ešte pred rekonštrukciou – hostil barmanov z legendárneho London Cocktail Clubu. Viac o šialenej akcii, ktorú tu spravili, si môžete prečítať tu.

Vlado si už v gastre preskákal svoje, v službách pracuje už takmer 20 rokov. „Niekedy je to soft rock, inokedy hardcore,“ popisuje svoju prácu. A niekedy je to tradičný folklór – Vlado za mladi tancoval v súbore, na čo je dodnes hrdý. „Dokonca v jednej z reštaurácií, kde som pracoval v minulosti, ma vytiahli hrať na fujare. Bol tam hosť z Nórska, veľký fanúšik folklóru. Tak som zatrúbil,“ spomína s úsmevom.

Prevádza nás tromi časťami podniku – Heaven, Earth a Hell.

Heaven

Heaven je horné poschodie – je tam väčší chill, jeden barman, kožené kreslá. Úplne vzadu je salónik pre pár ľudí, totálna zašívareň.

Všade sú neóny, svetlá z motoriek a zlaté platne legiend – Prince, Queen, Rolling Stones… Sú to poctivé limitky, žiadny fejk. K tomu posprejovaný nábytok, stena z reprákov a nad ňou anjelské krídla, o kúsok ďalej ružovým sprejom načmáraný znak anarchie.

Cez okno si všimneme, že vo dvore je pavlač. Pýtame sa, či so susedmi vychádzajú v pohode, vzhľadom na divočinu, ktorá sa tu často deje. „Sú tam kancelárie, takže keď oni odchádzajú z roboty, my nastupujeme,“ vysvetľuje.

Earth

Earth – predná časť baru na úrovni ulice – má strop z činelov, bar z pivných debničiek a absolútne epický foto kútik. Je tu parádna vysvietená motorka: namiesto čelného svetla má lebku s červenými očami a za ňou je obrovské svietiace logo Barrocku.

Je tu aj krásny retro Jukebox. Navyše, celý podnik je nanovo ozvučený, aby zvládal ešte viac decibelov a v ponuke je množstvo nového alkoholu.

Tematické bary niekedy trpia svojou výzdobou. Býva gýčová, prepálená alebo odfláknutá. Vo vynovenom Barrocku to neplatí. Je v ňom cítiť poctivú prácu architektky, sex, drogy a rock’n’roll. Prerábka trvala od konca februára až do apríla, posledné tri týždne prichádzala denne dodávka plná materiálu a odchádzala plná odpadu.

Hell

Vchádzame do pekla, upozorní nás neónový nápis. „Práve tu má byť neviazaná zábava. No rules.“ Pribudlo tu nové pódium pre kapely – raz mesačne je v klube živá hudba. Rozprávame sa o jednej dávnej akcii, kedy hrala partička muzikantov cover verziu skladby od IMT Smile a zhodou okolností sedel na terase Ivan Tásler. Do podniku sa často chodia baviť muzikanti a umelci.

V Helli je špeciálny bar – sú na ňom tanečné tyče. Vlado si spomína na príhodu, kedy hosťka v kostýme včielky Maje začala tancovať na tomto bare, šmyklo sa jej a ako padala, Vlado sa už-už chystal volať záchranku. Ona sa však zdvihla a naďalej tancujúc vbehla do baviaceho sa davu, akoby sa nič nestalo.

Ukazuje nám aj ďalšiu novinku – craft drinky v súdku: „Sú to naše vlastné drinky, namiešané našim barovým tímom Barrock v spolupráci s Tomášom Holcom. Zatiaľ sa to takto nepodáva nikde na Slovensku, som zvedavý, kto sa od nás inšpiruje ako prvý.“

 

Objem súdka je skoro 5 litrov, takže keď príde väčšia partia s poriadnou slinou, môže si nechať namiešať takýto gigantický drink a čapovať si ho sami priamo pri stole. „Ale aj čašníčka ti ho načapuje rovno do gágora, ak chceš,“ smeje sa Vlado.

Fight club

Porušíme prvé dve pravidlá Fight clubu, ale musíme vám o ňom povedať. Vlado vysvetľuje, o čo ide: „K nám v noci chodia silní chlapi a veľa vypijú. A nech sa aj vybijú! Vytvorili sme pre nich kútik. Je tam boxovacie vrece, pretláčací stôl a taká tá hruška, ktorá meria silu úderu. Tam si môžu vybiť svoju energiu.“

Nenechajte sa však zmiasť – nie je to miesto len pre chlapov. Raz do hrušky mlátila celý večer partia výletníkov z Anglicka. Top skóre mali okolo 870. Jedným úderom ich všetkých schovala do vrecka čašníčka, ktorá udrela za 950.

Vlado nám ukazuje aj popísané vécka – niečo, čo nepoteší žiadneho manažéra podniku. Okrem Vlada. „Teším sa, že sa do toho hostia pustili. Aj sme im tu nechali fixky,“ ukazuje.

Po približne hodinovej návšteve vychádzame z Barrocku. Nevieme sa dočkať, kým zapadne Slnko – farebné neóny a špeciálne drinky robia z tohto miesta ideálny spot na nezabudnuteľný nočný záťah. Príďte ochutnať rockový lifestyle do baru, kde neplatia žiadne pravidlá.