Tieto drinky nenájdete nikde na svete

22. novembra 2017

Bratislavská wagamama je výnimočná tým, že ponúka vlastné miešané drinky. wagamama má otvorených po celom svete viac ako 180 prevádzok a povolenie na koktaily dostalo iba 16 z nich.

Pýtame sa Tomáša Holeca, ako sa podaril takýto husársky kúsok: „Celý tento návrh pochádza od nás. Predložili sme ho centrále wagamama. Pripravil som prezentáciu, popísali sme im recepty.“

Pýtame sa, či tvoril tak, ako nám to opisoval v minulom článku. „Áno, môj kreatívny proces bol taký, ako obyčajne – naobjednával som si suroviny a zavrel som sa na bare v Primi. Dva dni som varil, kombinoval, miešal…“

Receptúry jedál sú všetky z centrály, preto je drinkové menu výnimočné aj tým, že používame vlastné suroviny od lokálnych dodávateľov. Všetko, čo sa dá, si Tomáš varí sám – sirupy či ovocný curd (druh sladko-kyslej maslovej nátierky).

„Popravde som ani nečakal, že nám to schvália na šupu. Dostali sme však jasné podmienky – jednoduché jednotné sklo a povinnosť použiť ázijské suroviny.“

Menu je zložené zo 6 drinkov, každý je úplne iný. Zámer však bol použiť známe drinky a pridať im ázijský twist. Tomáš si dal limit na 3-4 suroviny, aby bolo ľahké odhaliť všetky chuťové zložky. To je niečo, čo podľa neho presvedčilo aj wagamama v Anglicku.

Pozeráme sa na Miso shiso-tini. Gin, uhorka, čerstvá limetka, simple sirup a zelené shiso listy. Drink je aj vďaka uhorke veľmi osviežujúci. „Je to twist na drink Gimlet. Uhorka je úplne typická surovina v Čechách aj na Slovensku. Shiso list pridáva trošku horkosti.“

„Toto je drink inšpirovaný Negroni. Klasické Negroni je na báze džinu, naše Thaigroni je zo saké. Namiesto sladkého vermutu sme použili slivkové víno – opäť typická ázijská chuť. K tomu používame Campari. Výsledný efekt dotvára thajská bazalka. Uvoľnia sa z nej éterické oleje a jej aróma,“ vysvetľuje Tomáš.

Wagapolitan – Cosmopolitan so slivkovým curd, ktorý Tomáš varí. Curd je maslová nátierka, v Anglicku je veľmi známy lemon curd, ktorý si natierajú na hrianky. Tento slivkový vo wagamama je úžasne sladký a krásne ovocný. K tomu slivkový čaj, vodka, čerstvá limetka a simple sirup.

So zeleným čínskym čajom gunpowder, vaječným bielkom a ginom vzniká Gunpowder fizz. „Je to twist na Ramos Gin Fizz, teda musí byť jemne krémový. To dosiahneme práve vaječným bielkom. Dávame doňho aj simple sirup, pretože sa s ním výborne balansuje  – je to vlastne cukor rozpustený vo vode,“ hovorí Tomáš, kým nalieva.

Spicy Espresso Martini kombinuje vodku, kávový likér, espresso a kardamón – ten je ázijskou zložkou tohto nápoja. Drink je veľmi príjemne povzbudzujúci s jemne korenistým dojazdom. Na stole pôsobí tento nápoj super elegantne vďaka hustej kávovej pene.

Milovníci ázijského ovocia ocenia rumový drink Passionashi. Kyselkavé passion fruit s veľmi šťavnatou hruškou nashi a agávovým sirupom, ktorý je infuzovaný citrónovou trávou tvoria dokonalý letný drink.

Príďte ich ochutnať k nám do wagamamy v Eurovea a presvedčte sa, ako výborne ladia k panázijskej kuchyni!