Takto sa Gordon Ramsay stal ikonou svetovej gastronómie

17. mája 2019

Skvelý kuchár, ale…

Pravdepodobne si pri tomto mene predstavíte jeho krik a charakteristické nadávky. Úprimne, nepatrí medzi najpokojnejších šéfkuchárov – stačí si pozrieť pár dielov jeho reality show. Potvrdzuje to tiež mnoho jeho spolupracovníkov, ktorí tvrdia, že je geniálny kuchár, ale strašný človek.

Nič z toho však nemení fakt, že je jeden z najznámejších a najuznávanejších kuchárov na svete. Ako sa ním stal?

Londýn vs. Paríž

Gordon Ramsay sa narodil v roku 1966 a pochádza zo Škótska. Po viacerých zraneniach, v dôsledku ktorých sa už nemohol profesionálne venovať futbalu a kvôli nezhodám s otcom sa odsťahoval od rodičov už v šestnástich.

Aby zabudol na problémy, začal sa zaujímať o gastronómiu a podľa jeho slov úplne náhodou vyštudoval catering a hotelový manažment. Vtedy si myslel, že z neho bude manažér päťhviezdičkového hotela, no neskôr sa odsťahoval do Londýna – a tam to všetko začalo.

Keď mal 19, nastúpil do kuchyne reštaurácie Harvey‘s, ktorú rozbiehal Marco Pierre White. Vtedy 26 ročný Marco mal za sebou veľa skúseností a obrovský potenciál, a tak sa stal Gordonovým mentorom. Reštaurácia Harvey’s dostala svoju prvú hviezdu takmer okamžite. Keď mal Marco Pierre White 32 rokov, stal sa najmladším šéfkuchárom, ktorému sa podarilo dostať tri Michelinské hviezdičky.

Aj keď majú v súčasnosti nezhody a v nedávnom rozhovore ho Gordon označil za človeka, ktorého nevie vystáť, tak nikdy nepopieral, čo všetko sa od neho naučil.

Po dvoch rokoch v Harveys si Gordon vysníval prácu v Paríži. Aby získal skúsenosti, išiel najskôr pracovať do francúzskej reštaurácie Le Gavroche v Londýne s troma Michelinskými hviezdičkami. Ako 22-ročný nakoniec do Paríža odcestoval a učil sa od oceňovaných profíkov.

Tri roky, tri hviezdičky

Po jeho návrate do Londýna prijal pozíciu šéfkuchára v trojhviezdičkovom La Tante Claire. Krátko po tom sa mu jeho bývalý mentor Marco Pierre White ozval tiež s ponukou práce šéfkuchára aj s 10% podielom v reštaurácii Aubergine, ktorú vlastnil s niekoľkými obchodnými partnermi. Ponuku prijal.

Aj vďaka nemu Aubergine získala o niekoľko rokov neskôr druhú hviezdičku, no kvôli jeho zanieteniu otvoriť si vlastný biznis z nej v roku 1998 odišiel. Ešte v tom istom roku si otvoril svoju prvú vlastnú reštauráciu v Chelsea – Restaurant Gordon Ramsay. Už po troch rokoch získala reštaurácia tri hviezdy.

Vďaka svojim úspechom sa začal objavovať vo viacerých TV programoch. Keď sa v roku 2004 začali vysielať jeho dve reality show, stal sa známym aj pre verejnosť. Súťažnú show Hell’s Kitchen vysielali aj naše televízne stanice a show Ramsay’s Kitchen Nightmares sa stal námetom pre vznik Pohlreichovho programu Ano, šéfe.

A to chcel byť futbalista

Ramsayove reštaurácie zozbierali dokopy 16 Michelinských hviezdičiek a jeho spomínaná prvá reštaurácia Restaurant Gordon Ramsay si drží tri hviezdičky od roku 2001.

Momentálne ich vedie 30, ktoré sú otvorené v rôznych krajinách – okrem Británie a Spojených štátov sa nachádzajú aj v Taliansku, Číne, Írsku, vo Francúzsku, Austrálii či v Katare. Forbes ho minulý rok zaradil na 33. miesto v rebríčku najviac zarábajúcich celebrít sveta.

Gordonovi Ramsayovi označenie ikona gastra patrí právom, je inšpiráciou pre kuchárov po celom svete. Ktovie, čo by sa stalo, keby mohol ďalej hrať profesionálny futbal? Možno by dnes namiesto neho varil Neymar J