Supervýhodné letenky do Talianska!

5. októbra 2016

Leto, aj tento rok, pani jeseň nemilosrdne „odpratala“ z trónu (bolo vôbec?) a nám zostala len ľahká nostalgia za gýčovými obrázkami zapadajúceho slnka, rozvoniavajúcimi reštauráciami vykúkajúcimi z malých úzkych uličiek a našou bezmyšlienkovitou veselou náladou.

Ako? Vy dokonca patríte medzi tých, ktorí nestihli nikam vycestovať? Nevadí. Máme návod ako si spraviť dovolenku, aspoň takú mikro, a ukradnúť si aj na jeseň pár letných momentov len pre seba. Stačí sa pritom spoľahnúť len na naše brušká!Aby sme to mali čo najjednoduchšie, rozhodli sme sa demonštrovať vám chuťové „cestovanie“ na menu v reštauráciách Primi. Všetci pripravení? Odlietame.

OBED S PRIATEĽOM V RÍME

Celkový čas dovolenky: 1,5-2 hodiny, cena 23 Eur

Vyberieme si ktorýkoľvek deň, a ako to už „ktorýkoľvek deň“ býva: sme pravdepodobne v práci a nestíhame ísť na obed…STOP. Zavrieme oči, predstavíme si Taliansko, Rím, niekto pod našim oknom práve prefrčal na skútri…sme v Ríme, na obed sa tu chodí predsa až o pol druhej! A tak cinkneme najbližšiemu priateľovi, aby skočil s nami na obed a šup, zrazu sedíme na Piazza Navona, za maličkým rozheganým stolom s kockovaným obrusom. A už ich aj nesú – pravé rímske špagety Carbonara..aké nájdete len v Ríme. (Alebo v našej La Pala trattorii na Hviezdoslavovom námestí.)

 

 

RAŇAJKY V LONDÝNE

Celkový čas dovolenky: 1 hodina, cena 15 Eur

Uznávame, že to nie je tá najletnejšia dovolenka…

Ale vedeli ste, že v južanských krajinách si ľudia na raňajky doprajú tak akurát keksík a ristretto?! (Ok, v Primi v Poluse si môžete vybrať aj sladké talianske raňajky…a nie,  nedostanete len keksík ku káve).

Dnes však trávime ráno v londýnskom Sohu, teda v Primi na Vajnorskej, a tak si doprajeme pravé Eggs Benedict: pošírované vajíčka s holandskou omáčkou a šunkou na chrumkavej hrianke. Ochutnajte, je to božská kombinácia, A že Angličania nevedia variť! (Dobre, uznávame, že  tú holandskú omáčku si museli predsa len vypožičať).

 

 

SAMOTÁRSKE POLUDNIE PRI DUOMO  

Celkový čas dovolenky: 1 – 7 hodín, cena 38 Eur

Ak sme z Košíc, prípadne tu sme práve na pracovnej ceste, môžeme si trošku zasnívať o Miláne.

Prejdeme sa po košickom námestí, sadneme na terasu Primi, zavrieme oči: myšlienky nám pretrhne silné odbíjanie zvonov a trepotanie holubích krídel, zaskočia nás pozruhodne čipkované motívy vežičiek majestátneho Duomo (v podaní Dómu Sv. Alžbety, ktorý je možno ešte majestátnejší). A hneď nato čiperný čašník pri našom stole, spustí na nás dokonalou taliančinou slovenčinou.. Pýta sa či vieme o tom, že  Gorgonzola dovážajú priamo z Milána, odkiaľ pochádza. A už sa nezastaví: „Tento syr tam tiež volajú „smaragd“ , aj preto, že je bohatý na minerály a vitamíny, produkovaný výlučne z plnotučného kravského mlieka z jedného dojenia. Tento sladký syr dozrieva najmenej 2 mesiace, je výraznej chuti..“ My už len prikyvujeme, „ukecal nás“: Jedno Risotto al gorgonzola! Prosím.

 

LENIVÉ POPOLUDNIE NA SICÍLII

Celkový čas dovolenky: aj celý víkend

Cena: buďte prísny ako capo a nechajte sa pozvať (ideálne niekým „z rodiny“)

Vonku krásne prší, a hoci je víkend, nechce sa nám vyvíjať vôbec žiadnu aktivitu. Ibažeby, sme si našuchli najobľúbenejšie tenisky, prehodíme si kabát, ideálne aj klobúk..ide sa na mafiánsku Sicíliu! A čo je lepšie do daždivého počasia ako teplá polievka? Konkrétne sicílsky rybí vývar z Primi. Taký, ktorý si popod fúz usŕkaval aj capo di tutti capi…občas zazrel na čašníka, ktorý okamžite prečítal jeho mikrogestá..veď keby nie..tak…niekto vravel, že je príčinou toho minulotýždňového nezdareného kšeftu…! No dobre,… zachránil to Panna cottou, ktorá pristála na našom stole…dnes ho ušetríme…) Zbohom Sicília!

 

 

VEČER DO TALIANSKEJ OPERY

Celkový čas dovolenky: 4 hodiny, cena: 35 Eur

Je piatok a dovolenková nostalgia nás stále neprešla…Otvoríme teda ponuku divadiel, nájdeme vhodnú divadelnú hru, ideálna bude La Traviatta. V Primi nad Michalskou bránou si zarezervujeme stôl a z menu si dnes zvolíme Penne al nero, sépiové cestoviny s lososom a krémovou omáčkou na bielom víne. Určite by nám ich odobril aj Verdi. Partnerovi odporučíme, keď už sedíme neďaleko tej rímskej akropoly, Ceasar šalát s krevetami.

 

 

A aká bude ďalšia destinácia? To už necháme na vás. Návod už poznáte: stačí si vybrať niektoré z jedál v reštauráciách Primi alebo La Pala a nechať sa bezmyšlienkovite unášať originálnymi „dovolenkovými“ chuťami.