Supertoskánci v našom Riu

16. apríla 2021

Tiež ste si niekedy položili otázku, v ktorom z našich podnikov si môžete dať fľašku prémiového vína? Odpoveď treba hľadať na Hviezdoslavovom námestí v centre mesta. Áno, je to Rio. Na túto tému sme sa rozprávali s floor managerom Michalom Kaisom a someliérom René Šuriakom.

Rio vína

Michal, ty si spomínal, že v gastre už pracuješ dlho..

Áno, do gastro biznisu som vkročil pol roka po skončení školy (obchodná akadémia v Bratislave ukončenie 1999). Prešiel som si viacerými pozíciami od pomocnej sily až po moju súčasnú pozíciu floor managera.

Ako a kedy si prišiel do Medusy?

Do firmy som prišiel v roku 2012. V tom čase sa otvárala reštaurácia Medusa Viedeň. Ovládal som nemčinu na veľmi dobrej úrovni a po minúte pohovoru v nemčine ma zastavili „dobre stačí, si náš“ J

Kde si sa tak dobre naučil nemčinu?

Pracoval som 6 rokov v severnom Taliansku, kde sú dva úradné jazyky nemčina a taliančina. Z nemčiny som mal základy zo základnej a strednej školy. Avšak osvojiť si cudzí jazyk, si vyžaduje, aby človek žil v krajine, kde sa daným jazykom rozpráva. Tak som sa naučil aj po taliansky.
Začínal som v lyžiarskom stredisku v krásnom a luxusnom hoteli pri zjazdovke a postupne som sa dostal do údolia Strada del Vino dell´Alto Adige, čo v preklade znamená vínna cesta Južného Tirolska. V každej dedinke je viacero výrobcov vína, ktorí majú svoje predajne a v nich robia rôzne degustácie.
Začal som sa viac zaujímať o víno a teda aj viac popíjať víno. J  Možno mám víno v krvi, keďže moja babka a celá jej rodina sa venovali pestovaniu viniča a výrobe vína. Pochádzali z Modry čo je taká „Meka“ vinohradníctva a vinárstva“ na Slovensku.
Musím sa priznať, že aj keď som absolvoval niekoľkodňový someliérsky kurz, vôbec sa ako someliér necítim. Preto som si prizval na pomoc nášho someliéra Reného. Mňa skôr práca s vínom baví, pretože rád degustujem a vo víne sa dá nájsť naozaj veľa chutí.

Čo také zaujímavé si cítil vo víne? Čo ťa prekvapilo?

Bolo to zhodou okolností v Riu. Vo víne Chardonnay Spellbound z Kalifornie od vinárstva Michael Mondavi. Ja tam cítim úplne vanilkový Pribináčik. No povedz… hľadala by si takúto chuť vo víne?

Všimla som si, že máte vo vínnej karte kategóriu Private selection

Je to špeciálna ponuka Champagne, bieleho a červeného vína od renomovaných vinárstiev z rôznych krajín. Cena týchto vín sa často pohybuje aj v niekoľko desiatkách až stovkách eur.

supertoskánske vína

Prečo si myslíš, že práve Rio má vo vínnej karte takúto kategóriu?

Naši hostia si potrpia na príjemnú obsluhu, útulné prostredie, ale hlavne na kvalitu. Preto si kľudne priplatia za niečo lepšie. Veľa takýchto prémiových vín máme aj vo vínnom trezore Medusy. Tam môžeš nájsť aj takých velikánov ako sú napr. Francúzsky Château Lafite Rothschild ročník 1998 alebo Château Cheval Blanc ročník 1989.

Aké víno máš rád ty?

Z bielych vín rád pijem rakúske Rieslingy, alebo Veltlíny. Z červených zas talianske alebo slovenské vína. Z kategórie prémiových vín sa mi veľmi páčia tzv. „Supertoskánci“.
To sú vína, kde dominuje čierne alebo červené ovocie v kombinácii s korením a trochou zemitosti. V ústach je to taká explózia chutí. Nie sú to však vína, ktoré sa pijú každý deň, patria k tým najlepším z Talianska.
Ako som však spomínal, nie som someliér, preto by som prenechal slovo nášmu someliérovi Renému, aby Vám o „Supertoskáncoch“ povedal viac.

RENÉ:

René ako by si priblížil našim čitateľom „Supertoskáncov„?

Je to elitné Toskánske víno malej výroby zvyčajne navrhnuté pre medzinárodný trh, s dubovým charakterom od starnutia vo Francúzskych dubových barikových sudoch, s pomerne výraznou ovocnou chuťou. Hlavné odrody hrozna, ktoré výrobcovia používajú na výrobu svojho super-toskánskeho červeného vína, zahŕňajú rôzne kombinácie Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Malvasia Nera a Petite Verdot. Existuje aj pár bielych Supertoskánskych vín, ktoré sú vždy vyrobené zo Chardonnay.

supertoskánci

Môžeš nám priblížiť ako to celé teda začalo?

História „Supertoskáncov“ sa začala v 40. rokoch 20. storočia, keď sa Marchese Mario Incisa della Rocchetta presťahoval do Toskánska v oblasti Bolgheri a rozhodol sa, že chce vyrábať vína v štýle Bordeaux. Bolo to veľmi ojedinelé, pretože v tejto oblasti sa pestovalo najmä Sangiovese. On však zasadil Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.
Prvé roky vyrábal víno len pre seba a rodinu. Postupom času zistil, že jeho víno zrením stúpa na kvalite a z okolia sa zväčšil dopyt po jeho starších ročníkoch. V roku 1965 zasadil na skalnatej pôde druhú vinicu s odrodou Cabernet Sauvignon. Nazval ju Sassicaia v preklade „miesto mnohých kameňov“. Aj keď po celé roky zostávala Sassicaia osobným vínom Maria, syn Nicolò a synovec Piero Antinori ho presvedčili, aby vydal víno komerčne.
Vyprodukoval okolo 7000 fliaš, ktoré mali okamžitý úspech. Zmenou vo výrobných procesoch, ako napríklad kvasením vína v nerezových tankoch a použitím francúzskeho barikového sudu, prudko rástla kvalita tohto vína. Na súťaži slepej degustácie Bordeaux blendov z celého sveta v roku 1978 získala prvé miesto, čím si získala medzinárodné uznanie.
Neskôr získala Sassicaia od talianskej vlády vlastné označenie, Bolgheri DOC Sassicaia. V trende pokračoval už spomínaný synovec Piero Antinori. Inšpirovaný Sassicaiou, vytvoril vlastný blend Sangiovese-Cabernet, ktorý nazval Tignanello. Ku koncu 80. rokov sa k nemu pridávali ďalší vinári z Toskánska, hlavne z častí Piemont a Veneto. Vznikli tiež ďalšie supertoskánske vína ako Ornellaia, Solaia,Lupicaia a ďalšie..

Pre našich verných hostí dokonca pripravujeme po znovuotvorení Ria špeciálnu ponuku niektorých vybraných supertoskánskych vín.  Chceli by sme, aby mali hostia možnosť, ochutnať tieto veľké vína aj tým spôsobom, že si objednajú 1dcl za cenu, za ktorú už dnes dané ročníky nezoženiete. Ale viac o tom, až keď to bude aktuálne a situácia nám dovolí sa vrátiť k tomu, čo máme tak radi.