Študoval technickú školu, vyskúšal to u polície a dnes šéfuje barmanom v najväčšej Klubovni

13. decembra 2019

Vyštudoval školu so zameraním na technické a informačné služby. Po jej skončení pracoval s úpravou a tlačou fotiek a neskôr nastúpil na policajnú akadémiu, kde strávil pol roka. Po odchode z polície sa rozhodol osláviť odchod na párty s kamarátom, ktorému pomáhal ako barback na diskotéke, ešte počas stredoškolských víkendov. Nakoniec dostal ponuku za barom rovno zostať. Dnes šéfuje barmanom v Centrálnej Klubovni – to je Mário Martinovič.

„Oslavovali sme odchod z polície s kamošmi, jeden známy sa ma spýtal, či by som nechcel robotu. Na druhý deň som sa tam ukázal ešte s „opicou“, strapatý. No nakoniec ma zobrali, páčilo sa mi tam. Robil som pod Rolandom Freňákom, ktorý mi dal v tejto práci naozaj veľa.,“ popisuje svoje zábavné gastro začiatky Mário.

Prevádzku, v ktorej začínal, neskôr prevzala Medusa – bolo to v Erdődyho paláci, kde je dnes Ventúrska Klubovňa a Trafo.

Keď Mário prevzal vedenie baru v Centrálnej Klubovni, ako prvé sa zameral na zlepšenie pracovných postupov a celkového výkonu jeho tímu. Potreboval ľudí, na ktorých sa môže stopercentne spoľahnúť. To sa mu aj podarilo. „Od začiatku som sa im venoval a cítim od nich podporu. Takisto, keď oni potrebujú niečo odo mňa, urobím všetko pre to, aby som im vyšiel v ústrety. Či už ide o dovolenky, školenia, rodinné záležitosti, sviatky. Dodávame si vzájomne istotu.“

Hovorí, že jeho krátka policajná kariéra mu určite pomohla k väčšej disciplíne a zodpovednosti. Ako skúsenosť na nezaplatenie. Naučil som sa mať poriadok v úlohách.“ V práci však nie je policajt, snaží sa byť hlavne ľudský.

Začneme sa baviť o tom, čo všetko si vyžaduje dokonalá teplota piva. Totiž, aby pivo správne chutilo, musí byť vychladené na približne 6° až 7°C. „Z trubky vyjde v teplote 4,5°C, kým príde na stôl, má 7 stupňov – reaguje na teplotu pohára a okolia. Zo sudovne – miestnosti, kde sú všetky sudy – idú v zemi trúbky, ktoré sú chladené vodou. V lete chladíme až na 0°, aby sme čapovali dokonale vychladené pivo. A ten rozdiel cítiť – všade inde, kam idem, cítim, že pivo nechladia dostatočne.“

Desiatky metrov trubiek si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Každý týždeň ich čistia špeciálnym saponátom a pred každým narazením sudu ešte trubku prepláchnu čistou vodou. Najhoršia vec, ktorá sa pivárovi môže stať, je, že v pive „cítiť trubky“. Vďaka prísnej starostlivosti sa to v Máriovej prevádzke nedeje.

Piva sa v Klubovni vypije veľa. V našich Klubovniach nájdu hostia unikáty, ktoré nikde inde nečapujú. Domáca Klubovňácka 11°, Brúder 13° Session IPA či Brúder 14° Special lager. „Týždenne sa bežne vypije veľké množstvo piva, ktoré sa počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji niekoľko krát znásobí. To znamená, že sme skoro každý druhý deň preberali okolo 50 sudov.

Zimný štadión je od prevádzky približne 5 minút pešej chôdze, fan zóna bola cez cestu a švédski fanúšikovia bývali v hoteli priamo nad Klubovňou. Domáce prostredie si tu robili hlavne česi a rusi. „Ale bolo to super. Išli sme non-stop, pomáhali mi barmani z iných Klubovní, z Kubu, bol tu aj Matúš Chudý, ktorý je môj nadriadený. Nenechali nás v tom.“

Počas bežného týždňa sú najvyťaženejší v utorky, stredy a štvrtky. Keďže sú na Trnavskom mýte, ktoré je veľký dopravný uzol, ľudia k nim chodia hlavne po práci.

Dozvieme sa, že Mário veľmi rád objavuje pivné chute. Bavia ho špeciály z Klubovne ale aj menšie nezávislé pivovary, najviac Stupavar a Wywar. Jeho obľúbeným pivom sa stal svetlý zázvorový ležiak s názvom Ďumbeer. Čo mu chutí okrem piva? „Gin tonic, dvojitý. Keď je gin a tonic v pomere 1:1, tak mi to sedí najviac, nie je to príliš sladké a všetky tie koreniny mi vyslovene chutia. A ešte rád pocuckám dobrú whiskey.“

Všimneme si, že v nápojovom lístku je exkluzívna slivovica od Jelínka, ktorú inde nenájdete: „Áno, je to slivovica z odrody Duranzia 2013. Odroda slivky je balkánskeho pôvodu. Chalani boli v pálenici čo-to okoštovať a nakoniec sme zobrali skoro 500 fliaš. Má 57,1% a je priamo z Vizovíc. Ale na to, aká je silná, sa pije veľmi dobre.“

Keďže sedíme kúsok od herného kútika so šípkami, pinballom a stolným futbalom, pýtame sa, ako Mário oddychuje. Odpovedá, že voľný čas trávi s rodinou, priateľkou Katkou s ktorou budujú vzťah už štvrtý rok. Pasívne sa venuje rôznym športom, hrá PlayStation – najradšej má klasiky ako FIFA, Gran Turismo či legendárny Medievil. „Kedysi som začínal na PS1, ale keď som po rokoch skúsil hrať Crasha Bandicoota, zistil som, že už nemám dostatočné reflexy,“ hovorí so smiechom.