Spýtali sme sa barmana: Ako to, že whisky tak dobre sedí s kyslými uhorkami?

25. júna 2019

Kyslé uhorky si my Slováci najviac spájame s vyprážaným rezňom. Čo so zvyšnou vodou, ktorá po zjedení ostatne v zaváraninovom pohári? Nevylievajte ju – skúste ňou zapiť pohárik whisky. Možno to znie ako šialený nápad, no my vás presvedčíme, že za pokus to stojí.

Whisky s nálevom z kyslých uhoriek v anglickom jazyku nesie názov Pickleback. Najčastejšie sa pije spôsobom, kedy pohárik whisky zapijete rovnakým množstvom nálevu, no niekde sa podáva zmiešaný alebo rovno s kyslou uhorkou, z ktorej by ste si mali po vypití odhryznúť.

Viaceré zdroje pripisujú vznik tohto názvu barmanovi z Buswick Country Clubu v Brooklyne, keď nápoj zaradil do ponuky v roku 2006. Je ale ťažké stanoviť tvorcu samotného drinku, keď sa niečo podobné pilo už v minulosti vo viacerých kútoch sveta.

„Takýto zvyk som videl v Rusku, kde si po panáku vodky odhryznú z uhorky. Taktiež v Mexiku, kde pre zmenu zapíjali šťavou z uhoriek pohárik tequily,“ potvrdil náš šéfbarman Tomáš Holec. „Podľa dostupných prameňov má tento štýl konzumácie whisky a nálevu najdlhšiu históriu v americkom Texase.“

Ako jin a jang

Akokoľvek zvláštne znie táto kombinácia, väčšina ľudí po ochutnaní zmení názor. Prečo je tomu tak?

Svoje pocity nám opísal Tomáš: „Po tom, čo som to ochutnal prvý krát môžem povedať, že nálev či uhorka chuť whisky zjemní a tieto chute sa v ústach vzájomne harmonicky doplňujú.“ Dodáva však, že obe tekutiny odporúča konzumovať samostatne, nemiešať ich do jedného pohára.

Je to skutočne zvláštna kombinácia, ale funguje. Sladkokyslá povaha nálevu neutralizuje silu alkoholu, pričom chuť whisky nepotláča, len zjemňuje. Ľudia Pickleback tiež označujú ako nápoj, ktorý prináša bohatú chuť umami – piatu základnú chuť, ktorú vnímame špeciálnymi receptormi.

Okrem toho, nálevová šťava doplňuje elektrolyty v tele, zabraňuje dehydratácii pri pití alkoholu a taktiež pomáha pri prekonaní rannej opice nasledujúci deň.

Írska, americká, ražná…

 „Vyskúšal som viac druhov whisky. Najlepšie mi to ladilo s americkou a ražnou whisky, tiež s bourbonom,“ vyjadril sa Tomáš.

Na otázku či sa tento zaujímavý drink podáva v niektorej z prevádzok Medusa group sme dostali negatívnu odpoveď. Šéfbarman však dodal: „Ale čo nie je, môže byť!“

Takže, nakladané uhorky a whisky –  vyskúšali ste? Čo na to hovoríte?