Spravte si domáce ghí maslo bez alergénov

7. októbra 2019

Ghee alebo ghí je špeciálne pripravený maslový tuk bez laktózy a mliečnej bielkoviny. Už od nepamäti tvorí nenahraditeľný základ indickej kuchyne, podobne ako v Taliansku olivový olej. Vyrábali ho aj naše babičky, len mu hovorili prepustené maslo.

Prečo je v kuchyni také užitočné?

V minulosti sa prepustené maslo vyrábalo hlavne kvôli jeho väčšej trvanlivosti a využiteľnosti. Najrýchlejšie sa v masle kazia bielkoviny, no keďže ich pri výrobe ghí oddelíme, vydrží podstatne dlhšie a nemusí sa skladovať v chladničke.

Hlavným dôvodom, prečo maslu ghí narástla popularita dnes je, že vyhovuje všetkým – aj ľuďom s intoleranciou na laktózu, alergiou na mliečnu bielkovinu či fanúšikom zdravého životného štýlu.. Je z 99-tich percent zložené len z nasýtených tukov a má vysoký obsah vitamínov A, D a E.

Okrem toho, že je ľahšie stráviteľné, má aj vysoký bod dymivosti, čo z neho robí multifunkčný tuk – hodí sa na vyprážanie, pečenie, dusenie aj varenie. Kým bežné maslo sa pripaľuje už pri teplote okolo 120°C, ghí maslo môžete používať až do 250°C.

V skratke: Je trvanlivé, bez alergénov, neprepaľuje sa, má jemnú chuť, krémovejšiu konzistenciu a dôležité vitamíny. Bonusom je fakt, že s trochou trpezlivosti je jeho domáca výroba extrémne jednoduchá. Ešte sa čudujete, prečo je okolo neho taký boom?

Lepšie je však raz ochutnať, ako stokrát čítať. Celá príprava vám zaberie maximálne hodinu a je naozaj ľahká.

Potrebujeme

Maslo. Pol kila či kilo naozaj kvalitného, najlepšie domáceho masla od kravičiek pasúcich sa na lúke.

Hrniec, varešku a kovové sitko. Pre čo najprecíznejšie cedenie sa odporúča použiť plátennú látku, no použiť môžete aj klasické sitko. Treba sa však vyhnúť plastovému, mohlo by sa roztaviť.

Sklenené nádoby na hotové ghí. Napríklad poháre na zaváranie, ktoré umyjeme a poriadne vysušíme.

Postup

  1. Maslo vložíme do hrnca a necháme roztopiť. Akonáhle začne bublať, dáme teplotu na minimum a miešame. Keď sa na hladine začne tvoriť pena, pozbierame ju sitkom. V nej je laktóza a bielkovina, ktorú chceme odstrániť.
  2. Pri hrnci stále stojíme, sem-tam premiešame a pozeráme, ako jemne bubloce. Pozor, nesmie sa variť. Táto fáza trvá asi polhodinku. Z masla sa počas nej odparuje voda, mení svoj objem a vyplavuje stále viac mliečnej bielkoviny.

  1. Keď už začne byť vidno biele kúsky usadenej bielkoviny a zreteľne vidíme, ako sa oddeľuje číry maslový olej. Niekto odporúča nechať bielkovinu pripiecť na dne hrnca, niekto odporúča postupne ju zberať. Záleží na tom, či sa vám chce čistiť hrniec, alebo loviť bielkovinu v tuku. Tak či onak, nad hrncom musíte stáť a dávať pozor na správnu teplotu.
  2. Objem celého hrnca precedíme, ideálne cez gázu alebo čistú plátennú handru. Ak nemáme, cedíme cez sitko, kým nie je tuk číry.
  3. Hotovo! Naše domáce maslo ghí necháme stuhnúť pri izbovej teplote. Skladovať ho môžeme aj mimo chladničky, no pozor, aby sa do pohára nedostala voda, či nečistoty, mohlo by splesnivieť.

Na záver ešte jeden tip ako môžete s ghí experimentovať. Skúste doň hneď po uvarení pridať ľubovoľnú ingredienciu – napríklad cesnakovú pastu so soľou, chilli, bylinky či indické korenie. Vznikne vám tak originálna prísada, ktorá dodá vašim jedlám špecifickú chuť.

Veríme, že sa vám domáce ghí vydarí a bude chutiť vám chutiť tak, ako aj u nás 🙂