Šialené gastro trendy sveta

9. januára 2019

Brokolicová káva

Tento trend pochádza z Austrálie a mal by dostať do ľudí trochu viac zeleniny. Dve lyžičky sušenej, drvenej rastliny do každej šálky horúceho nápoja by mali stačiť. Síce podporujeme zdravý životný štýl a je rozumné presadzovať ho aj v gastronómii, ale spájať dve také odlišné veci je príliš uletené. Kto by si mohol takto pokaziť úžasnú chuť kávy?

Aktívne uhlie

V 18. storočí ľudia objavili energiu ukrytú v uhlí a nastolili tak základy mechanizácie. Neskôr sme zistili, že nám pomáha liečiť tráviace problémy. V 21. storočí si ľudia, žiaľ, pomýlili odbory a využívajú aktívne uhlie aj v gastronómii.

Samozrejme, toto uhlie sa nevyrába zo stromov, ale z kokosových škrupín. Už sme z neho videli pripravenú zmrzlinu, limonády či cesto na pizzu. Najväčší ošiaľ si získali croissanty z aktívneho uhlia, ktoré uviedla londýnska pobočka kaviarní Coco di Mama. Na ceduľke k nim bolo napísané: „Chutia lepšie, než vyzerajú!“

zdroj: Coco di Mama

Superpotraviny

Tento koncept je opäť pokus o ozdravenie populácie. Predsa, ak žijeme rýchlo, nestíhame jesť všetky druhy zeleniny a ovocia, sme v strese a málo spíme – bolo by úžasné všetko to vyriešiť jedením tých správnych potravín.

Bobule kustovnice čínskej – Goji, Acai, Chia semiačka alebo čučoriedky sú výborné a stopercentne radi ich používame v kuchyni aj my, ale nemôžeme od nich očakávať nič viac než chutnú a výživnú súčasť jedálnička.

Jedlo v zaváracom pohári

Zaváranie sa začalo využívať začiatkom 19. storočia, aby si vojaci mohli so sebou na lode brávať jedlo aj na dlhšie trasy. Dnes ho bežne využívame na skladovanie zeleniny a ovocia z letnej úrody, aby sme ju mali k dispozícii aj v zime. To všetko dáva zmysel, ale svetové trendy ukazujú, že do zaváraninových pohárov by sme si mali ukladať aj porcie hotových jedál. Určite je to kreatívna forma nadšencov do výživy, ktorí si chystajú jedlo na deň či týždeň dopredu a na fotke to vyzerá skvelo.

Ale prínos do gastronómie nám akosi uchádza. Ak by ste mali z pohára priamo jesť, máte náročnú úlohu, navyše sa nedostanete ku všetkým vrstvám súčasne. Nosiť so sebou ťažké sklo nám tiež pripadá ako zbytočná záťaž.

Hybridné jedlá

Sme fanúšikovia všetkých jedál, ale radi si vychutnávame každé zvlášť. Trend miešania dvoch nesúvisiacich dezertov či dokonca dezertov s hlavným chodom nás bolí na srdci aj na jazyku už pri predstave.

Prečo by sme si mali pokaziť chuť Corissantu a Sushi jedením Crosushi?

zdroj: Mr. Holmes Bakehouse

Alebo z neho vyrobiť Tacro?

Zdroj: Vive la Tarte

Musíme uznať, že Cronuty vyzerajú lákavo, ale aj tak. Nemôžeme si dať jednoducho výborný mäkký donut a nadýchaný croissant?

Ktorý trend zasiahol v uplynulom roku vás?