Šialená barmanská show v Barrocku

19. októbra 2018

Do Barrocku sme prišli počas Masterclass, ktorú viedli barmani z London Cocktail Clubu. Rozhovor s nimi bol trochu zmätočný, pretože sú veselá kopa a popri nalievaní aj koštovali. Prekrikovali sa, smiali sa na vlastnom internom humore, doberali si jeden druhého. Ich dobrá nálada bola nákazlivá.

„London Cocktail Club je undergroundový high volume bar,“ vysvetľuje náš Executive Bar Manager Tomáš Holec. To znamená, že tam hrá hlasná muzika, barmani robia show, ľudia tancujú na bare. Nie je to miesto, kde sa posadíte a romanticky sa s partnerom či s partnerkou pozeráte do očí. „Hádžeš medzi ľudí drvený ľad, striekaš na nich sódu,“ popisuje Tomáš atmosféru.

V Barrocku je podobná atmosféra a tak dávalo zmysel, aby prišli londýnski machri práve sem. Do bratislavského Barrocku prišli traja barmani – Jakub Rampáček, Aneesa Forrest a Matthew Dakers – aby spravili Masterclass. Prišli sem nielen barmani z rôznych podnikov Medusy ale aj verejnosť. Masterclass je totiž druh školenia, ktoré prechádza od úplných základov až po najvyššiu úroveň.

Londýnske LCC začalo robiť takéto školenia, aby ponúkli svojim hosťom nový zážitok. Po jeho skončení nemusíte byť nevyhnutne majster sveta, no spoznáte nové chute, techniky, kombinácie a hlavne sa zabavíte, vysvetlil nám Matthew. „Neradi si nechávame tajomstvá. O všetko know-how sa s radosťou podelíme. Dôležitý je zážitok,“ dodáva.

„Viackrát sa stalo, že k nám prišli na Masterclass páry na prvé rande a dnes sú v dlhoročných vzťahoch,“ hovorí Aneesa, bar manager pobočky na Liverpool Street, čo je niečo ako 100x väčšia Obchodná. Keď sa pýtame, ako by pomenovali atmosféru v LCC, so smiechom odpovedajú: „Organizovaný chaos.“

Popisujú, ako spievajú refrény rockových hitov – stlmia zvuk a refrén spievajú barmani spolu s hosťami. Do rytmu búchajú pivami o bar, búchajú do lámp ako do bicích. „Vtedy sme rockové hviezdy,“ hovorí Jakub.

Dnes je bar manager London Cocktail Club na ulici Oxford Circus. Začínal však v Meduse – v Riu a La Pale. „Chcel som prísť ukázať, ako to robíme v Londýne a chcel som londýnčanov doniesť do Bratislavy,“ vysvetľuje. „Je to hrdý Slovák,“ dodáva so smiechom Matthew. „Títo ľudia ma naučili naozaj veľa a chcel som sa o to podeliť,“ hovorí Jakub.

Pýtame sa na jeho históriu – ako sa mladý chalan zo Slovenska dostane do jedného z najlepších barov v centre Londýna „Óóó, on chce počuť Jakubov príbeh!“ začnú sa prekrikovať. Ako píšeme v úvode, LCC team má kopec interného humoru, ktorému síce nemusíte rozumieť, no ich veselosť je nákazlivá.

Jakub bol víťaz prvého ročníka Medusa Cocktail Competition. Majitelia LCC boli porotcami v tejto súťaži a všimli si jeho talent, istý exhibicionizmus a zápal pre vec. „Po súťaži mi ponúkli prácu. Odmietol som,“ vysvetľuje.

„Druhýkrát ma volali do Londýna po spoločnom školení v Tatrách. Bolo to však pred letnou sezónou, pracoval som v La Pale a mali sme málo ľudí. Povedal som – nemôžem v tom kolegov nechať. Prídem, ale až v septembri.“ A tak odmakal letnú sezónu v Bratislave a od septembra 2017 nastúpil do LCC.

LCC začínal v starom divadle prerobenom na bar. JJ Goodman, svetovo uznávaný mixológ, ho založil v roku 2008. S parťákom Jamesom „Hoppy“ Hopkinsom ho rozbiehali iba s malou pôžičkou od JJovej mamy. Dnes vlastnia 10 barov po celom Londýne a postupne začínajú expandovať aj ďalších miest.

Takéto akcie plánuje Tomáš robiť aj v budúcnosti – chce na striedačku prinášať svetových barmanov na Slovensko a našich, medusáckych, brať do sveta.