S týmito šéfkuchárskymi trikmi urobíte najlepšiu štedrú večeru

16. decembra 2019

Tipy a triky k štedrej večeri najčastejšie preberáme od mám, či babičiek. Občas sa však oplatí občerstviť si kuchynské know-how s profesionálmi. Tu sú rady od tých našich.

Tradície

Pýtali sme sa troch šéfkuchárov – Lacka Výpalu, Tomáša Falba a Davida Díaza. David je rodený Španiel a tak nám vysvetľuje, že Vianoce u nich doma vyzerajú inak, ako u nás:

„Každá rodina si na štedrý večer pripraví to, čo vie najlepšie alebo čo im najviac chutí. Tým pádom je to všade iné. Ak by som mal povedať, ktoré suroviny používa väčšina z nás, určite sú to morské plody, pečené hovädzie a pečená morka. Ako predjedlo nesmie chýbať plný stôl tapas.“

Španieli majú aj vlastné vianočné cukrovinky. Nepečú však koláčiky, ale Turrones. Dezert z nugátu, medu, cukru a vaječného bielka.

U Tomáša Falba je štedrá večera tradičná. Na prvý sviatok vianočný si však u Falbovcov doprajú rôzne ďalšie sezónne dobroty – lokše, kačicu, kapustu. Po všetkom tom mastnom jedle aspoň ľahšie zvládnete aj nejaký ten vianočný drink. Mrknite na tento článok s Tomášom Holecom, našim Executive barmanom, a navarte si skvelý vaječný likér.

Laco doma varí dubákovú polievku na kyslo aj kapustnicu. Tú necháva v chladničke až do Silvestra. „Jej chuť je potom veľmi silná,“ vysvetľuje. Zemiakový šalát robí dva dni vopred – zemiaky uvarí v šupke a nechá ich odstáť 24 hodín, potom z nich spraví šalát, ktorý takisto necháva odstáť 24 hodín. 

Vychytávky

Všetci traja chefovia sa zhodli, že jedlá si zaslúžia dobre odležať. „Na Vianoce sa koncentrujú rodinné receptúry a naše milované chute. Omáčky a mäsá chystám minimálne deň vopred. Veď aj váš  tradičný zemiakový šalát je lepší na druhý deň,“ hovorí David.

Tomáš necháva šalát odstáť dokonca tri dni: „Kvôli tomu, aby sa chute zladili.“ Lososa griluje na masle a nie na oleji. „A pravidelne ho maslom aj potieram. Nie je zlé do masla pridať kúsok dobre umytej citrónovej kôry.“

Laco nesmaží, ani negriluje, ale pečie morského vlka v údenej soli. Okrem neho vypráža rezne z kuracích pŕs, či z bravčovej panenky – na tie nedá jeho priateľka dopustiť. 

Lifehacky

„Aby šlo varenie hladko, treba si samozrejme všetko dôkladne naplánovať. Potom variť s láskou. Mne ešte pomáha Oakheart rum s kolou a limetkou. Odporúčam počas celého varenia,“ hovorí s úsmevom Laco.

„Nerobte zbytočne veľa druhov jedla. Radšej menej, kvalitne a bez stresu. Určite si nič nenechávajte na poslednú chvíľu,“ odporúča Tomáš.

„Rybu či mäso určite namarinujte deň vopred. S olejom alebo mliekom a vašimi obľúbenými bylinkami či zeleninou – napríklad cibuľou či cesnakom. Na druhý deň ju obaľte a vypražte – zaručujem, že jedlo bude skvelé. Bude jemnejšie a chuťovo koncentrovanejšie.“

Veríme, že rady našich šéfkuchárov vám pomôžu užiť si sviatky viac a s menším stresom. Ak sa vám tipy osvedčili, určite ich nazdieľajte aj so svojimi blízkymi 🙂

Želáme všetkým fanúšikom Šťastné a veselé Vianoce!