Risotto al gorgonzola

19. augusta 2016

Šéfkuchár Daniel Širota z košického Primi navaril a prezradil recept na obľúbené Risotto al gorgonzola so syrom mascarpone, gorgonzolou, čerstvým špenátom, karamelizovanými cibuľkami a chrumkavými píniami.

IMG 6622

Na 4 porcie budete potrebovať:

500g ryže arborio

1l kuracieho alebo zeleninového vývaru

50ml olivového oleja

1 strednú cibuľu

100g čerstvého baby špenátu

50g sterilizovaných cibuliek

1 dcl balsamikového octu

100g syru gorgonzola alebo niva

100g syru mascarpone

30g píniových orieškov

80g parmezánu

50g cukru

80g masla

IMG 6577IMG 6584

Postup:

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a restujeme na olivovom oleji do sklovita. Pridáme ryžu a po malých dávkach pomaly podlievame vývarom pokým sa nám ryža na 80 % neuvarí.

V druhom hrnci si pripravíme karamel. Cukor zalejeme balsamikovým octom, do ktorého vkladáme nakladané cibuľky. Pomaly ich necháme variť na miernom ohni pokým sa nám voda nevyvarí a ostanú skaramelizované.

Píniové oriešky orestujeme na suchej panvičke alebo v rúre, aby sa zvýraznila ich chuť a ostali chrumkavé.

IMG 6618IMG 6631

Keď je ryža takmer hotová, pridáme do nej časť skaramelizovaných cibuliek a časť si necháme na dekoráciu. Tesne pred dokončením pridáme gorgonzolu, mascarpone a maslo. Už ďalej nevaríme, aby si syr zachoval svoju chuť a risotto bolo krásne krémové. Pridáme čerstvý baby špenát, zľahka premiešame a naservírujeme na tanier. Na záver posypeme píniovými orieškami, karamelizovanými cibuľkami, hoblinami parmezánu a pokvapkáme olivovým olejom.