Šéfkuchár Daniel Širota z košického Primi navaril a prezradil recept na obľúbené Risotto al gorgonzola so syrom mascarpone, gorgonzolou, čerstvým špenátom, karamelizovanými cibuľkami a chrumkavými píniami.
Na 4 porcie budete potrebovať:
500g ryže arborio
1l kuracieho alebo zeleninového vývaru
50ml olivového oleja
1 strednú cibuľu
100g čerstvého baby špenátu
50g sterilizovaných cibuliek
1 dcl balsamikového octu
100g syru gorgonzola alebo niva
100g syru mascarpone
30g píniových orieškov
80g parmezánu
50g cukru
80g masla
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a restujeme na olivovom oleji do sklovita. Pridáme ryžu a po malých dávkach pomaly podlievame vývarom pokým sa nám ryža na 80 % neuvarí.
V druhom hrnci si pripravíme karamel. Cukor zalejeme balsamikovým octom, do ktorého vkladáme nakladané cibuľky. Pomaly ich necháme variť na miernom ohni pokým sa nám voda nevyvarí a ostanú skaramelizované.
Píniové oriešky orestujeme na suchej panvičke alebo v rúre, aby sa zvýraznila ich chuť a ostali chrumkavé.
Keď je ryža takmer hotová, pridáme do nej časť skaramelizovaných cibuliek a časť si necháme na dekoráciu. Tesne pred dokončením pridáme gorgonzolu, mascarpone a maslo. Už ďalej nevaríme, aby si syr zachoval svoju chuť a risotto bolo krásne krémové. Pridáme čerstvý baby špenát, zľahka premiešame a naservírujeme na tanier. Na záver posypeme píniovými orieškami, karamelizovanými cibuľkami, hoblinami parmezánu a pokvapkáme olivovým olejom.