Recept na dusené lúpané hovädzie plece z Ria

19. februára 2021

Chýba vám náš Beef Blade? Pripravili sme si pre vás recept na dusené lúpané hovädzie plece z Ria. Toto jedlo je také lahodné, že ho neskúsite uvariť len raz, ale zaradí sa medzi vaše obľúbené recepty 😊. Beef blade je skvelou variantou pre tých, ktorí nemajú radi krvavé a medium steaky.

PG R0174

Dusené lúpané hovädzie plece, paštrnákové pyré, s červenou kapustou, hrozienkami a s portskou omáčkou

Dusené plece
1 kg  hovädzie plece
500g koreňovej zeleniny
Cesnak
Tymian
Soľ, korenie
3dcl červeného vína (portské)
1  PL paradajkového pretlaku

Mäso opečieme, osolíme a okoreníme. Pridáme do hrnca cesnak a tymian, orestujeme, pridáme pretlak s vínom a zredukujeme. Podlejeme vodou / vývarom a dusíme v rúre 2 a pol hodiny na 140 *C.
Po upečení mäso vyberieme, zlejeme a precedíme vývar, ktorý zredukujeme, dochutíme, pridáme portské víno a prevaríme. Nakoniec zjemníme maslom a máme omáčku k mäsu.

Paštrnákové pyré
Cca 1,5 kg paštrnáku očistíme a uvaríme v osolenom mlieku, po uvarení mlieko scedíme, paštrnák rozkutrujeme so štipkou čerstvého chrenu, osolíme, okoreníme a pridávaním masla mixujeme do jemného krému.

Červená kapusta s hrozienkami
Nakrájanú a očistenú kapustu podlejeme červeným vinným octom a červeným vínom, pridáme hrozienka, osolíme, okoreníme, pridáme cukor a varíme, kým sa nám celý zvar nezredukuje a kapusta neuvarí. Dochutíme podľa potreby, ako nám chutí, kapusta je pekne lesklá, zredukovaná (karamelizovaná).

Servírovanie
Prvé pôjde pyré z paštrnáku, na ktoré položíme červenú kapustu a na kapustu položíme mäsko s omáčkou.

Za recept ďakujeme nášmu Danielovi.

PG R7746

Daniel Širota, Brand Chef Rio Reastaurants a Šéfkuchár Primi Košice
Ocenenený TOP 20 Šéfkuchárov 2020 magazínom TREND s reštauráciou Rio Bratislava