Prejedajte sa na sviatky ako profík

4. decembra 2017

Čo sa môžeme naučiť od majstrov sveta v prejedaní sa?

George Shea, prezident medzinárodnej Asociácie súťaží v jedení, verí, že závodné jedenie je krásny šport a roky sa snaží o jeho zaradenie medzi olympíjske športy. Aktuálny svetový rekord je 72 hotdogov za 10 minút, jeho nositeľom je Joey Chestnut. Veríme, že sledovať ho bolo napínavé (haha).

 

Mnohí z nás sa pokúsia v týchto dňoch jeho výkon napodobniť, akurát namiesto hotdogov budeme jesť kapustnicu, zemiakový šalát, rezne, ryby, perníčky a vianočné pečivo. Pre ilustráciu – takto vyzerá žalúdok majstra sveta po súťaži:

 

Aby žalúdok získal miesto, dokáže sa roztiahnuť až tak, že zatlačí ostatné orgány. Pokúsiť sa prejedať sa bez tréningu môže byť nebezpečné a hlavne nepríjemné. Je to podobné, akoby ste chceli zabehnúť maratón po tom, čo ste sa raz prešli pešo do práce.

Ako sa prejesť a netrpieť?

Žalúdok je sval a dá sa vytrénovať. Úplne najdôležitejšie pravidlo znie: nehladujte. Určite si pred plánovaným hodovaním dajte výdatné raňajky. Naštartujú váš metabolizmus a pripravia trávenie na to, čo má prísť o pár hodín.

Počas hostiny – či celodenného kŕmenia sa – si doprajte rozumné množstvo sladkých bublinkových nápojov. Cukor v nich donúti telo vylúčiť do krvi viac inzulínu, ktorý vám pomôže stráviť prijímané živiny. Bublinky vám pomôžu dostať zo žalúdka prebytočný vzduch. Neprežeňte to však, pretože ak si naplníte brucho vodou, nezostane vám miesto na sviatočné dobroty.

Veľmi sa hodí obliecť si pohodlné oblečenie, ktoré vás nebude obmedzovať. Keď už cítite, že ste plní a stále máte chuť jesť, postavte sa. Pri sedení si stláčate brucho a oberáte sa o cenný priestor, ktorý sa dá zaplniť dobrotami.

Randy Santel – youtuber, ktorý sa profesionálne venuje prejedaniu – trénuje týždeň pred súťažou. Takto vyzerá jeho porcia: 2 kilá dusenej zeleniny, 6 vajec, 4 kilá červeného melóna a 2 litre nápoja.

 Kedy sa z prejedania nepriberá?

Pokiaľ sa prejete jednorazovo, hoci aj v extrémnom objeme – napríklad pri návšteve u babičky – nepriberiete. Mnohí šampióni zjedia na posedenie aj 20 000 kalórií. Zdravý denný príjem pre dospelého človeka je okolo 2 000 až 2 400 kalórií, podľa vašej fyzickej aktivity. Ako to, že mnohí z týchto majstrov sú v skutočnosti štíhli?

Hlavný dôvod je extrémne zrýchlenie metabolizmu – vaše telo zareaguje na vysoký kalorický príjem zrýchleným spaľovaním energie. Je to rovnaká situácia ako cheat day u body builderov – pokiaľ sa bežne neprejedáte a raz za niekoľko dní sa opustíte, na vašej váhe sa to neprejaví.

Druhý dôvod je, že od istého množstva naše telo prestane kalórie metabolizovať. Jednoducho prestane počas trávenia brať živiny. Stále však myslite na to, že tieto pravidlá platia pri jednorazovom alebo krátkodobom prejedaní sa. Ak si z neho spravíte zvyk, začnete sa zaobaľovať 🙂

Chcete sa namotivovať? Tu je krátky dokument o majstrovstvách sveta v jedení hotdogov, dozviete sa zopár užitočných rád 🙂