Prečo sú steaky v Riu také dobré a ako si doma pripraviť Tomahowk na grile

9. marca 2021

Milujete steaky z Ria? Aj my! Preto sme sa rozhodli podeliť o tipy Daniela Širotu – nášho Brand Chef z Rio Restaurant, ako si pripraviť skvelý tomahowk, nazývaný tiež ako rib-eye s kosťou (vysoká roštenka), doma na grile.

PG R7545

Tento typ steaku je špeciálny nie len v tom ako vyzerá, ale aj spôsobom zrenia. V Riu steaky dozrievajú 28 dní suchým zrením v zrecích komorách (sú to špeciálne chladničky, navrhnuté tak, aby v komore udržali 0 – 1 °C, s vlhkosťou 80-85%).
Týmto zrením v mäse prebiehajú enzymatické procesy, ktoré majú za následok stratu vody v mäse. Chuť a vôňa mäsa je intenzívnejšia a samotný steak získava novú dimenziu chutí.
Je to moderný spôsob, ktorý si v dnešnej dobe nachádza čoraz viac obľúbencov.

Spýtali sme sa Daniela, ako si pripraviť tomahowk doma

PG R7696

Ja najradšej používam gril na uhlie, pretože uhlím dostáva mäso špecifickú chuť. Ak máte gril na plyn, postupujte s prípravou rovnako.

  • steak pred grilovaním vyberieme von z chladničky, aby nadobudol izbovú teplotu. Tým zabezpečíme, že steak bude rovnomerne prehriaty a upečený
  • s grilovaním začnite, až keď je uhlie rozpálené, inak bude mäso horké po dyme
  • dĺžka grilovania záleží od hrúbky a druhu mäsa, doby zrenia a veku zvieraťa
  • steak po ugrilovaní hneď nepodávame
  • steak ugrilujeme len na 90% a rovnaký čas, ako sme grilovali, necháme steak odpočívať. Ugrilovaný steak je ako stiahnutý sval a pri okamžitom rozkrojení, by vyšla z neho šťava, ktorú chceme mať vo vnútri. Odležaním sa mäso uvoľní, čím správna chuť a šťava ostane v steaku 😊

 

PG R8187

Dobrú chuť!