Pomôžme našim susedom
na Ukrajine

25. februára 2022

Udalosti posledných dní na Ukrajine nás hlboko zasiahli. To, že akákoľvek krajina napadne suverénny susedný štát, je nezlučiteľné s hodnotami, ktorým veríme a ktorými žijeme.

Sme Európania, ktorí chcú žiť v mieri a cítime povinnosť povedať jasné NIE vojenskej agresii, ku ktorej sa v týchto dňoch uchýlilo Rusko. Veríme, že každý z nás má možnosť situácii pomôcť, ak nezostaneme ticho. Ak k tomu pridáme podporu organizácií, ktoré pomáhajú priamo na Ukrajine alebo ukrajinským občanom u nás, náš dopad sa násobí. Aj minimálnou čiastkou dosiahneme veľký efekt, ak sa nás spojí dostatočne veľa.

Dnes by sme Vás preto chceli poprosiť, ak Vám nie je ľahostajná budúcnosť demokratickej Európy, pomôžte, ako viete. Vybrali sme pre Vás niekoľko organizácií, ktoré robia úžasnú záslužnú prácu a pomáhajú aj v našom mene.

MEDUSA UA SKY 600x3002

MAGNA

MAGNA pôsobí na Ukrajine od roku 2019 a v oblasti Luhanska a Donecka poskytuje zdravotnú starostlivosť. Agresia a útok na Ukrajinu ohrozuje životy a zdravie miliónov detí. MAGNA má na mieste vlastné tímy a zásoby liekov, zároveň mobilizuje ďalšie zdroje, aby aj napriek neprehľadnej situácii mohli aj naďalej pomáhať deťom a ich rodinám v núdzi.

Organizáciu MAGNA môžete podporiť SMS v hodnote 10€, ktoré celé poputujú na pomoc deťom na Ukrajine. Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 836.

Prispieť tiež môžete cez webové stránky organizácie.

Človek v ohrození

Človek v ohrození dlhodobo pôsobí na Ukrajine a špeciálne v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Za roky pôsobenia opravovali zničené potrubia a zabezpečovali pitnú vodu pre nemocnice, školy a domovy pre seniorov. Pomáhali deťom a rodičom spracovávať psychologické traumy z konfliktu a venovali sa posilňovaniu demokratických princípov. Dôchodcom, ktorí si z malých dôchodkov nemohli dovoliť zakúpiť palivo na kúrenie zabezpečili drevené brikety, aby mohli prežiť zimu v teple a zdraví. Opravili 50 zničených domov a zamestnali 24 opatrovateliek, ktoré sa starali o 144 starých ľudí 10 mesiacov.

Vaša podpora bude využitá na zabezpečenie teplej vody, jedla, ubytovania, psychosociálnej podpory a pokrytie ďalších humanitárnych potrieb.

Organizáciu Človek v ohrození môžete tiež podporiť formou prázdnej SMS na číslo 837. Hodnota SMS je 5€. Prispieť tiež môžete cez webové stránky organizácie.

Nadácia Integra

Nadácia Integra pomáha v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, v Poľsku aj na Slovensku. Na Ukrajine pomohli zriadiť dočasné útočisko blízko Kyjeva pre ľudí v pohybe. V Poľsku, kam pred pár dňami dorazili prví ľudia z Ukrajiny, zabezpečujú ubytovanie a stravu v spolupráci s partnerom Mission to the East Poland. Na Slovensku spolu s partnermi z cirkví a neziskových organizácií hľadajú možnosti na pomoc pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny.

Prispieť môžete jednorazovo alebo pravidelnou platbou prostredníctvom tohto odkazu.

#KtoPomôžeUkrajine

Nadačný fond Donio inicioval výzvu #KtoPomôžeUkrajine na podporu Ukrajiniek a Ukrajincov v ohrození, ktorým vedia pomôcť naše mimovládne a občianske organizácie. Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine, alebo v prípade eskalácie pomoc tým, ktorí budú hľadať  bezpečie na území SR. Výzvou podporíte viac ako 30 organizácií, ktorých kompletný zoznam nájdete tu.

Sme Spolu

Organizácia Sme spolu v minulosti pomohla detským domovom na Ukrajine, Luhanskej detskej nemocnici či Ukrajincom, ktorí utiekli pred nebezpečenstvom. Na Slovensku podľa Shvachkej združujú komunitu 21-tisíc Ukrajincov žijúcich u nás.

Vyzbierané peniaze okamžite použijú na nákup potrebných liekov či obväzov pre zranených v nemocniciach v Kyjeve a na východe Ukrajiny. Viac informácií tu.

Ďalšie formy pomoci

Okrem vyššie spomenutých pomáha na Ukrajine alebo ukrajinským obyvateľom niekoľko ďalších organizácií, ktoré môžete podporiť tiež. Nájdete ich v článku Denníka N.