Pivo nie je len tmavé a svetlé

26. novembra 2018

„Pivo je nízkoalkoholický kvasený nápoj vyrábaný zo sladu, kvasiniek, chmeľu a vody, aj keď nie vždy to bývalo tak,“ vysvetľuje Matúš Chudý, Brand Bar Manager našich Klubovní. Len pred nedávnom sme sa s ním rozprávali o nových pivách, ktoré môžete exkluzívne piť iba v sieti Klubovní. Všetko sa dočítate v tomto článku.

Keď Matúš povie, že nie vždy bývalo zloženie piva také, ako dnes, myslí tým obdobie spred niekoľkých storočí. „Pri skladovaní obilia a pečení chleba nechávali časť obilnín prekvasiť v nádobách s vodou. Väčšinou tam pridávali ovocie, figy a tak ďalej,“ hovorí o časoch Mezopotámie. Viac o histórii piva si môžete prečítať tu.

Matúš hovorí, že typov piva sú desiatky, s poddruhmi možno až stovky. Vo všeobecnosti sa ťažšie pivá hodia k ťažšiemu jedlu, ľahšie k ľahšiemu. „Podobne, ako pri víne,“ hovorí. Popísal pre nás tie najbežnejšie:

IPA je druh vrchne kvaseného piva s vyšším obsahom alkoholu a s použitím vysokého množstva chmeľu, zvyčajne viacerých odrôd. Skratka znamená Indian Pale Ale. Pri výrobe sa používajú kvasinky určené na kvasenie pri vyšších teplotách, teda od 18 do 25°C, v závislosti od konkrétneho kmeňa kvasiniek.

IPA vznikla v období, keď britskí vojaci kolonizovali Indiu. Aby pivo vydržalo dlhú cestu, pivovarníci museli upraviť receptúru – a ako konzervant skvele fungujú práve alkohol a chmeľ. Preto má IPA vyšší obsah alkoholu a je štedro nachmelená. Chmelí sa za studena aj za tepla, vďaka čomu pivo krásne vonia po kvetoch a sviežom ovocí. Existuje viacero poddruhov, napríklad extra horká Imperial IPA či tmavé IPY. Tento druh piva odporúčam k šalátom a syrom.

Veľký mix listových šalátov s kuracími prsiami

APA, v skrate American Pale Ale, je vrchne kvasené pivo. Od IPA sa odlišuje tým, že používa iba americké odrody chmeľu – Cascade, Amarillo či Citra. Tento druh piva vznikol v 80. rokoch v Amerike v pivovare Sierra Nevada. APA ponúka plnú sladovú chuť s vôňou citrusov a kvetov. Má plné telo a výraznú, takmer až živicovú dochuť chmeľu.

APA odporúčam k šalátom, syrom a ľahkému mäsu: králik, kura či morka.

Kuracie prsia s kožou (odporúčame so zemiakovou kašou)

Ležiak je u nás najrozšírenejšie pivo. Je to spodne kvasené pivo. Používame v ňom väčšinou svetlé a polotmavé druhy sladu a väčšinou české odrody chmeľu, najčastejšie z oblasti Žatec.

Ležiaky kvasia pri teplote okolo 4°C, preto musíme mať špeciálne kvasinky, ktoré aj pri takejto nízkej teplote dokážu premeniť cukor na alkohol. Svoj názov dostalo toto pivo podľa toho, že „leží“, teda pomaly kvasí 4 až 6 týždňov.

Úplne prvý ležiak uvaril bavorský sládek Josef Groll na jeseň 1842 v Plzni. Vtedy ľudia prvýkrát videli číre, svieže pivo s plnou horkosťou a bez zápachu. V závislosti od stupňovitosti a intenzity chmelenia ho odporúčam od syrov a ľahkého mäsa až po pečené koleno a klobásy.

Bravčové koleno s chrumkavou kožou

Porter je vrchne kvasené pivo vyrábané za použitia prepraženého sladu, sladového jačmeňa a poriadnej dávky chmeľu. Pôvodne sa varil v Anglicku, kde najväčší rozmach dosiahol počas priemyselnej revolúcie na konci osemnásteho storočia.

Ide o tmavé pivo plnej chuti po čokoláde a káve, s dlhou chmeľovou dochuťou. V súčasnosti pivovary experimentujú so surovinami, pridávajú ovsené vločky, čokoládu, kandizovaný cukor… Tento druh piva odporúčam k divine a červenému mäsu.

Hovädzí filet steak /sviečkovica/

Stout je vrchne kvasené pivo za použitia prepražených sladov a ešte väčšej dávky chmeľu, než porter. Má aj viac alkoholu, ako porter. Asi najznámejší stout je írsky Guinness.

Pivovarníci radi experimentujú s týmto štýlom, kde sa môžeme stretnúť s pridaním ovsených vločiek, ryže, čokolády, kandizovaného ovocia, laktózy a ďalších prekvapivých ingrediencií. Hodí sa k výrazným syrom, divine, červenému mäsu a údeninám.

Grilovaná bravčová klobása

Pšeničné pivo – wheat beer, weizen bier – je vrchne kvasené pivo. Používa sa v ňom pšeničný slad s trochou jačmenného sladu. Toto pivo je veľmi populárne v Belgicku a Nemecku, najznámejšie značky sú Paulaner a Hoegaarden.

 

Je charakteristické plnou chuťou pšeničného sladu s jemnou chmeľovou dochuťou, s náznakom banánov a koriandra. Môžete sa stretnúť s tým, že sa do pšeničného piva pridávajú rôzne koreniny, citrusové šupky či ovocie.

Toto pivo je mimoriadne obľúbené v letnom období, odporúčam ho k šalátom, ľahkému mäsu, rybám a k tvrdým syrom.

V celku grilovaný čerstvý pstruh (odporúčame s čerstvým chlebom z našej pekárne)

Lambik je spontánne vrchne kvasené pivo, kde proces fermentácie zabezpečujú „divoké“ baktérie z okolia pivovaru. Tieto kvasinky sa bežne vyskytujú vo vzduchu a práve v tejto oblasti sú kvasinky, ktoré sú vhodné na varenie tohto unikátneho piva.

Varí sa v okolí Belgicka od októbra do mája. Mimo tejto sezóny sa variť nedá, kvasinky inokedy nemajú vhodné podmienky. Sekundárna fermentácia prebieha v drevených sudoch alebo v sklenených fľašiach.

Poznáme viacero druhov lambikov od mladých po staršie – 2 a viac ročné – či poddruh Faro, čo je zmes lambiku a čerstvého piva do ktorého sa väčšinou pridáva melasa, kandizovaný cukor, hnedý cukor a bylinky. Existujú aj ovocné lambiky, do ktorých sa počas kvasenia pridáva čerstvé ovocie alebo ovocná šťava.

Tieto pivá sú väčšinou kyslé s výraznou dochuťou po ovocí. Najznámejší výrobca ovocných lambikov je Lindemans Brewery. Lambik sa dá vynikajúco párovať s dezertami.

Domáca štrúdľa podľa ponuky

Existujú aj takzvané ovocné pivá. Vyrábajú sa pridaním ovocia alebo ovocnej šťavy počas procesu kvasenia, kde nám kvasinky prenesú celú aromatickú zložku z ovocia do piva. Na výrobu ovocných pív sa používajú väčšinou ležiaky a pšeničné pivá, môžeme sa však stretnúť aj s ovocným porterom.

Radler však nie je ovocné pivo. Je to zmes piva s ovocnou šťavou, ktorá sa pridáva až po ukončenej fermentácii. Príchute sú väčšinou citrusové, ale môžu byť aj zázvorové, bylinkové či ovocné.