Otvorený list vláde od gastronómov

14. apríla 2020

STOVKY REŠTAURÁCIÍ A KAVIARNÍ PROSIA VLÁDU O POMOC PRED PREPÚŠŤANÍM A BANKROTMI

Spojili sme sily spolu s ďalšími slovenskými gastroprevádzkami a rozhodli sme sa adresovať otvorený list vláde, kde žiadame o pomoc
a podporu pri riešení nájmov. Gastronómia patrí a bude patriť k najviac zasiahnutým odvetviam spôsobených svetovou pandémiou vzhľadom na povahu služby. Naliehavosť tohto apelu podčiarkuje počet prevádzok, ktoré sa k výzve pridali v priebehu jediného dňa. Celé znenie otvoreného listu ako aj zoznam zapojených gastroprevádzok si môžete prečítať nižšie.

Ak patríte aj Vy ku gastronómom, pokojne zdieľajte túto prosbu na vládu ďalej.

 

Vážený pán predseda vlády, vážená vláda.

Obraciame sa na Vás ako majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska.

Vieme, že robíte čo je vo vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom, týmto si vás však dovoľujeme požiadať ešte rýchlejšiu a adresnejšiu pomoc pre gastroprevádzky, aby sme tak predišli vlne bankrotov, konkurzov a následného pádu mnohých pridružených firiem, ktorý bude nepochybne spojený s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov.

Gastronómia patrí a bude patriť k najviac postihnutým odvetviam – reštaurácie sme všetci museli zavrieť ako prvé, no vzhľadom na povahu služby ich budeme otvárať ako posledné v celom sektore služieb. Aj po ich otvorení však zďaleka nie je možné očakávať okamžitý návrat do bežnej zdravej prevádzky a nábeh zohľadňujúci verejné zdravie, či potrebu väčšieho sociálneho odstupu, ako boli zvyknutí nás bude prenasledovať ešte dlho.

Pri gastronómii nemôžeme rátať s odloženou spotrebou a teda ani s výrobou „na sklad“, ako pri bytoch, elektronike či autách. Obedy a večere, ktoré naši zákazníci nezjedli a nápoje, ktoré nevypili, sú navždy preč. Gastronómiu nevieme vykonávať ako prácu z domu. Prevádzkovať kaviareň či pohostinstvo v rúškach je ťažko predstaviteľné a my už dnes vieme, že naše škody sú neodvratné.

Tak ako všetci, aj my sme pripravení podieľať sa istou mierou a j finančne na obnove „normálneho života“ po skončení obmedzení. Keďže väčšina z nás zasvätila gastronómii roky, prešli sme si obdobiami rastu ale aj obdobiami nutného šetrenia, prepúšťania či zatvárania prevádzok. Každý z nás preto vie, akú mieru finančnej záťaže a na ako dlho znesie. V v tejto chvíli Vám píšeme preto, lebo kriticky potrebujeme Vašu pomoc.

Nájomné v reštauráciách patrí k úplne najvyšším v celom segmente nájmov. Nájom často prevyšuje dokonca mzdové náklady, preto pomoc iba cez mzdy nebude postačujúca a nezabráni masívnemu prepúšťaniu. Pre príklady, nemusíme chodiť ďaleko. Vo Viedni prišlo k medziročnému nárastu nezamestnanosti o 39%, pričom najviac postihnutým segmentom bola gastronómia a hotelierstvo, kde sa počet nezamestnaných zvýšil viac ako dvojnásobne.

Tento týždeň začíname už druhý mesiac odstávky a začínajú byť splatné druhé mesačné nájmy. Doteraz sa táto časť nákladov nijak neriešila a je to pre nás časovaná bomba. Štát nám zakázal pracovať a z tohto titulu nevieme platiť nájmy v ich 100% výške. Riešením nie sú ani rokovania o minimálnych zľavách či odkladoch s jednotlivými prenajímateľmi. Mnohí nebudú ochotní zohľadniť situáciu a možné dopady, pokiaľ tento krok nebude podporený aj vládou. Mnohým prenajímateľom zas, aj pri ich najlepšej vôli, ekonomická situácia neumožní vyjsť nám v ústrety v dostatočnej miere.

Prosíme Vás preto, vážený pán predseda vlády a vážená vláda, aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy a pomohol prenajímateľom i nájomcom gastroprevádzok. V bezprecedentnej situácie svetovej pandémie sa nevieme spoliehať iba na nájomné zmluvy či obchodný zákonník. Možnosti prenajímateľov automaticky čerpať bankové záruky alebo zložené depozity na krytie úhrad nájomného, a tak nás zo dňa na deň dostať na kolená, mimoriadne sťažujú naše manévrovacie možnosti. Nikdy sme nežiadali o 100 % úhradu všetkých našich nákladov spojených s krízou. Nežiadame o ňu ani teraz, v prípade pomoci s nájomným. Tak ako všetci, aj my chceme byť solidárni a pomôcť a zobrať na seba, čo budeme vládať. No každý deň nám prináša ďalšiu veľkú neistotu a na mieru šitá rýchla a adresná pomoc v podobe usmernení pre prenajímateľov a transparentnej čiastočnej finančnej pomoci gastroprevádzkam s nájmami je to, čo teraz, v mene budúcnosti nášho segmentu a zamestnancov, veľmi potrebujeme.

Veľa síl v ťažkých časoch Vám prajú

 

Medusa Restaurants – Peter Štecko
Primi, Rio, wagamama, Kubu, sieť Klubovňa, La Pala, Epic, Crustino, Presto, Barrock, Trafo
1100 zamestnancov

 

Bistro St. Germain a Pekáreň St. Germain – Kristína Zajacová a Miroslav Masiarčin
35 zamestnancov

 

Benčík Culinary – Pavol Benčík
La Cantina, Obeberia, Beer Palace, Al Trivio, Carnevalle, Zylinder, Bokovka, Cremechic, Penati Club
250 zamestnancov

 

Urban House, Old Fashioned Bar, The Velvet  – Peter Koštial, Ján Budaj
87 zamestnancov

 

KC Dunaj, Výčap u Ernoho – Ivan Pätoprstý
34 zamestnancov

 

Bratislavský Meštiansky Pivovar – Branislav Bomba, Jozef Jablonický, Marián Madaj
130 zamestnancov

 

FOU ZOO, IASAI – Richard Kováč
45 zamestnancov

 

Sieť prevádzok Fresh Garden Salads – Radoslav Laurinec
40 zamestnancov

 

Bistro Soho – Martin Uhrin
85 zamestnancov

 

Mondieu, Le Bistro, Republika Východu – Igor Sarkányi
280 zamestnancov

 

Bistro Kubista – Bianka Serra
10 zamestnancov

 

Plzeňská Hodovňa, Plzeňská reštaurácia – Tibor Kuklovský
40 zamestnancov 

 

SUBWAY – Matej Varga
250 zamestnancov

 

Skupina Regal Burger – Jozef Bardik
Regal Burger, PokeBowlBar, Streetfood By Regal, Chuck&Frida
220 zamestnancov

 

Julius Meinl Cafe group – Marek Fašiang
Julius Meinl, LaCrema, Koffi, “OOO”, CLIQUE
100 zamestnancov

 

ANKER, Hummusbar, Fajront Kaviareň – Vojtech Bertok
65 zamestnancov

 

PHO – Thao Huong Šimeková
50 zamestnancov 

 

HUMMUS AND COUSCOUS BAR – Alan Málek
26 zamestnancov

 

Fertucha pekáreň – Biba Bilčíkova, Petra Bilčíková, Lucia Čierna
30 zamestnancov 

 

Chefgroup – Milan Zekucia, Marek Jánošík
Thali, Nomad, Chefzone, Chefparade
110 zamestnancov

 

bistro Otto! Bratislava a Polievkáreň Nitra – Robert Nagy
22 zamestnancov

 

Roxor – Michal Ščevlík
14 zamestnancov

 

Panda – Thuc Le Dinh
70 zamestnancov

 

Nordsee – Tomáš Karlík
40 zamestnancov

 

Pokebar, Geisha Sushi Bar – Peter Kováč
32 zamestnancov

 

The GRILL, White Rabbit, Lavazza cafe – Henrieta Hochmanová
50 zamestnancov