O zákulisí prípravy dezertov v Minte so šéfcukrárkou Katkou

24. júna 2022

Aj vám tečú slinky pri pohľade na výber dezertov, ktoré nájdete v Minte? Šéfcukrárka Katka Podhorová nám v rozhovore prezradila, kde čerpá inšpiráciu pri ich vymýšľaní, ako vyzerá ich príprava a aj to, ktoré dezerty chutia zákazníkom najviac.

Katka, v Minte pôsobíš ako šéfcukrárka. Čo všetko táto pozícia obnáša?
V prvom rade je to obrovská zodpovednosť. Zodpovednosť za celý tím ľudí a za celú výrobu. Na druhej strane mám možnosť tvoriť, vymýšľať nové dezerty. V tomto mám viac-menej voľnú ruku. Pre mňa ako kreatívneho človeka je to skvelá príležitosť zrealizovať sa a ulahodiť svojej duši. Aj keď vymyslieť nový recept je náročný proces: doladiť treba chuť aj dizajn, pripraviť na tasting, pripraviť receptúru, zaškoliť cukrárov vo výrobe. Každý jeden dezert, ktorý nájdete v našej ponuke musí prejsť týmto procesom. Tým však táto práca nekončí, ale len začína. Každodenná príprava všetkých dezertov musí podliehať presnej príprave a kontrole. Jednoducho povedané, aj keď je to „len“ koláč, je to náročný proces prípravy, ale mňa to napĺňa a svoju prácu milujem.

Načrtla si vymýšľanie nových dezertov. Kde čerpáš inšpiráciu?
Niekedy si pripadám ako z inej planéty, pretože nad dezertami a pečením premýšľam takmer neustále. Dokonca aj pri šoférovaní, upratovaní alebo čítaní premýšľam nad niečím zaujímavým, čo by som chcela vyskúšať v mysli si predstavujem chute, čo a ako skombinovať, do akej podoby to preniesť… Je to asi choroba z povolania. Nové trendy často sledujem aj na internete, dnes je toho v ponuke naozaj veľa.

Poďme sa teda pozrieť na dezerty, ktoré zákazníci nájdu v Minte. V čom sú špecifické?
Potrpíme si na kvalite, preto pri príprave vyberáme kvalitné produkty. Nepoužívame žiadne polotovary ani stužovače. Všetky dezerty si pripravujeme samy a stále na čerstvo. To je moja zásada a od toho neupustím. Konkrétne dezerty delíme do niekoľkých kategórií. V prvom rade ide o raňajkové dezerty ako napríklad jablčník, tvarohový strúhaný koláč či bublanina. Okrem toho ponúkame klasické dezerty, napr. veterník, krémeš, punčák alebo cheesecake, ale aj moderné dezerty – tartaletky, eclair, mousse. V našej ponuke sú tiež rôzne torty, tarty, prípadne crostaty.

Líši sa ponuka podľa sezóny?
Áno, samozrejme, vždy prispôsobujeme našu ponuku podľa sezóny. Máme určité stálice, ktoré sú v ponuke celoročne, ale snažíme sa to obmieňať a dopĺňať podľa súčasných trendov.

Čo chutí zákazníkom v Minte najviac? Uprednostňujú zákazníci skôr klasiku alebo radi experimentujú a skúšajú nové chute?
Je to rôzne. Každý náš nový dezert prekvapí obrovským záujmom o neho a príjemnou spätnou väzbou, čo nás nesmierne teší. Ale najviac je to asi úplná klasika, naše TOP sú asi veterník, krémeš, punčák a podobne.

Vyberú si z ponuky Mintu aj ľudia s potravinovými alergiami?
Áno, máme v ponuke aj dezerty bez múky alebo bez laktózy. Pripravujeme aj ďalšie dezerty pre ľudí s alergiami alebo intoleranciami, pretože to zákazníci vyhľadávajú. Takže určite myslíme aj na nich a do budúcna plánujeme túto ponuku rozšíriť.

A teraz náročná otázka – ak by si si ty sama mala z ponuky Mintu vybrať len jeden dezert, čo by to bolo?
Všetky! Inak odpovedať nemôžem.

Mint zákazníkov vždy privíta bohatou nádielkou Koľko ľudí sa stará o prípravu dezertov, ktoré v Minte nájdeme?
Aktuálne sa o prípravu dezertov starajú štyria cukrári. V najbližšej dobe sa ale náš tím rozrastie, keďže sa budú otvárať nové prevádzky, pre ktoré budeme pripravovať všetky naše dezerty.

Koľko dezertov priemerne denne upečiete?
To je rôzne, ale približne 300-400 kusov denne. Niekedy je to omnoho viac, závisí od aktuálneho obdobia, eventov a podobne. Je dôležité spomenúť, že nie sme strojová, pásová výroba a všetko vyrábame ručne. O to je to náročnejšie na prípravu, ale pre každého pravého cukrára je to zaujímavejšia práca.

427A835D F650 42D7 99CF 8F5A94361B45C4272027 0ABD 46E8 8B04 21ADE1F94DBE