Nebudete veriť, čo varia v najlepšej reštaurácii sveta

27. marca 2019

Od roku 2002 vydáva skupina viac než tisíc kulinárskych expertov prestížny zoznam 50 najlepších reštaurácií sveta. Prevádzka umiestnená na vrchu zoznamu je preto uznávaná ako najlepšia reštaurácia na svete a minimálne na rok si získava celosvetovú popularitu.

Tohtoročného víťaza vyhlásia 25. júna 2019 v Singapure, ale aktuálnym držiteľom titulu je reštaurácia Osteria Francescana z malého talianskeho mestečka Modena ocenená aj troma Michelinskými hviezdami.

Jej 35-členný tím vedie šéfkuchár Massimo Bottura

Zdroj: https://www.osteriafrancescana.it

Massimo je výnimočný tým, že svoje jedlá vymýšľa na základe spomienok z detstva a necháva sa unášať vlastnými divokými predstavami. Je veľmi sympatické, že nám v jedle odovzdáva emócie, ale práve to môže pôsobiť mätúco. Často predstavujú veľmi netradičné spojenie chutí, a keďže hostia si šéfkuchárove spomienky nemohli prežiť, majú potom z jedla celkom odlišný zážitok ako on sám.

Necháva sa však inšpirovať aj umením – výtvarnou avantgardou a jazzovou hudbou.

Radšej neočakávajte nič, pretože to aj tak nedostanete

Zážitok z Osteria Francescana totiž prekračuje hranice kuchyne. Súčasťou jedál je aj riad, prezentácia, výklad či dokonca krátky film. Prinášame vám aspoň malú ochutnávku.

Five Ages of Parmigiano Reggiano

Parmezán v piatich vekoch

Ikona modenskej reštaurácie je tvorená piatimi rôznymi spracovaniami parmezánu Parmigiano-Reggiano. Ešte v roku 1994 boli tieto spracovania štyri, ale po šiestich rokoch vývoja dokázal šéfkuchár Bottura priniesť finálnu verziu s piatimi elementmi – nadýchané soufflé s parmezánovým čipsom, vzduchom z kôrky 40-ročného kolesa parmezánu, rozplývajúcou sa penou posadené na ľahkom kréme.

Každý element je vyrobený z odlišného štádia zretia, čo naznačuje aj názov. Vo výsledku tak dostanete prehľad univerzálnosti tohto výnimočného syra.

Zdroj: imstillhungry.net

Caesar Salad in bloom

Cézar šalát v rozkvete

Zdroj: The Guardian

Tento mini šalát z jedlých kvetov a sušených čerešní preliaty harmančekovým medom nemá s Cézarom nič spoločné, čo len podčiarkuje iróniu a nepredvídateľnosť Massimových jedál.

Mediterranean Sole

Stredomorský jazyk

Jazyk je v tomto prípade meno ryby, ktorá hrá v jedle hlavnú úlohu. Nás však zaujala tá veľká biela vec na vrchu – papier vyrobený z morskej vody. Vďaka nej môžete pochopiť, ako ďaleko je šéfkuchár ochotný zájsť v realizácii svojej predstavy.

Zdroj: gamberorosso.it

Memory of a Mortadella Sandwich

Spomienka na sendvič s Mortadellou

Obrovská klobása z bravčového mäsa je legenda talianskej kuchyne. Šéfkuchár Bottura ju v detstve jedával v sendviči a túto spomienku chcel pretaviť do vlastného signature dish. Zohnal výrobcu, ktorý ju vyrábal tradičným spôsobom, a vyrobil z nej čosi ako šunkovú penu. Podáva ju, samozrejme, so sendvičom.

Zdroj: eatspeakwrite.com

An Eel Swimming up the Po River

Úhor plávajúci po rieke Po

Na tomto jedle vás neprekvapí, čo je na tanieri, ale postup, ako ho budete jesť. Pred podávaním vám totiž pustia krátky film o úhorovi a jeho ceste. Pri tom, ako pláva po rieke stretne ostatné ingrediencie – polentu, jablká a balzamikový ocot.

Massimo tak opäť dokazuje, že jeho jedlá presahujú hranice kuchyne a pravdepodobne aj chuťových pohárikov, pretože pri nich zapájate všetky zmysly aj vlastnú predstavivosť.

Zdroj: finedininglovers.com

Mallard, pigeon and partridge tarte tatin

Obrátený koláč z divej kačice, holuba a jarabice

Tradičný francúzsky tarte tatin u nás často nazývame obrátený jablkový koláč, ale v najlepšej reštaurácii sveta ho robia z divej kačice, holuba a jarabice. Zaujímavé je, že vám ho podajú po hlavnom chode – holubích prsiach a smažených mäsových guľkách z jarabice. Na tom istom tanieri.

Výrazné prepojenie dvoch chodov je jednoznačne zaujímavé, ale sami sa rozhodnite, či ho trochu nepodráža fakt, že vám dezert servírovali na použitý tanier.

Zdroj: imstillhungry.net

Oops! I Dropped the Lemon Tart

Hups, spadol mi citrónový koláčik!

Názov jedla definuje jeho výzor aj spôsob vzniku. Tento dezert totiž naozaj vznikol malou nehodou, keď jednému z Massimových kolegov spadol citrónový koláčik a rozprskol sa po tanieri. Šéfkuchárovi však pripadal nový vizuál natoľko zaujímavý, že sa ho rozhodol používať ako bežnú súčasť dezertu „Nehoda“ je dnes dotiahnutá do najmenších detailov a patrí medzi najslávnejšie pokrmy reštaurácie.

Zdroj: The Guardian

Výrok šéfkuchára Botturu krásne zhrňuje to, čo ste už azda pochopili z jeho unikátnych jedál:

„Neustále snívam o jedle. Neustále.“

Ak sme vám spravili chuť, môžete si rezervovať stôl približne tri mesiace vopred a za degustačné menu spolu s vínom zaplatíte 280€ na osobu.