Našli sme nášho sekáča roka

2. marca 2015

Sabrage je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví husári a neskôr v roku 1812, keď kozáci porazili Napoleona v Rusku, aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva. V súčasnosti patrí sekanie sektov, champagne i prosecca k žiadaným atrakciám pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality servisu someliérov a prezentácie šumivého vína v reštaurácii. Aj preto sme sa rozhodli vyhlásiť súťaž o najlepšieho sekáča roka našich prevádzok, ktorá sa uskutočnila 16. februára pod názvom MEDUSA-HUBERT SEKÁČ ROKA 2015.

Oficiálnym produktovým partnerom súťaže bola spoločnosť HUBERT J.E., líder vo výrobe šumivých vín na Slovensku, ocenená mnohými zahraničnými i domácimi medailami za kvalitu. Do semifinále súťaže o najlepšieho sekáča roka sa prihlásilo spolu 20 súťažiacich čašníkov, barmanov a someliérov z desiatich prevádzok PRIMI RIVER LOUNGE, RIO GRANDE RESTAURANT, NIGHT BAR & CAFÉ, LE CLUB, MERCADO, KUBU AUPARK, TRAFO MUSIC BAR, PRIMI MICHALSKÁ, CENTRÁLNA KLUBOVŇA, BARROCK, VENTÚRSKA KLUBOVŇA. Zoznam semifinalistov doplnili aj dvaja reprezentanti z radov našich kolegov z marketingu.

Účastníci si najprv preverili svoje vedomosti v krátkom písomnom teste a v praktickej sabráži šabľou. Odborná komisia pod vedením Vladimíra Hronského, executive sommeliera MEDUSA GROUP a Ingrid Vajczikovej, hlavného enológa spoločnosti HUBERT J.E. vyberala troch najlepších semifinalistov, ktorí postúpili do hlavnej časti súťaže.

Finále patrilo sekaniu fliaš ľubovoľným predmetom, pričom každý finalista bezprostredne po odseknutí hrdla fľaše musel rovnomerne na jedenkrát naliať sekt do desiatich čistých a suchých pohárov, ktoré mal vopred pripravené. Martin Priečko z PRIMI RIVER LOUNGE sekal netradične vlastnoručne vyrobenou zamrznutou jahodou, Marián Pavlovič z RIO GRANDE RESTAURANT, NIGHT BAR & CAFÉ sekal pomocou kuchynskej špachtle na palacinky a Tomáš Orosi, čašník z MERCADO sekal s využitím barmanského šejkra. Martin Priečko získal prvé miesto a titul MEDUSA-HUBERT Sekáč roka 2015, na druhom mieste sa umiestnil Marián Pavlovič a na treťom Tomáš Orosi.

Víťazi získali okrem atraktívnych cien aj automatický postup na národné majstrovstvá Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnia 28. februára 2015 na Donovaloch.

A takto sme sabrážovali: