Nákupný zoznam pre perfektný domáci bar, s ktorým ohúrite hostí

23. júla 2019

Zariaďte si svoj domáci bar tak, že aj pri bežnej návšteve to bude u vás vyzerať ako na luxusnej kokteilovej párty.

Dobre namiešaný drink vie zapôsobiť na priateľov, udobriť šéfa či umocniť romantické chvíle s polovičkou. Pripravte ho priamo pred ich očami a garantujeme vám, že na tento zážitok len tak ľahko nezabudnú.

Ešte pred tým si však prečítajte náš krátky zoznam, aby ste vedeli, čo by mal váš domáci bar nevyhnutne obsahovať.

Sklo na drinky

Ani to najlahodnejšie pitie nechutí tak ako má, pokiaľ sa podáva v nepekných pohároch. Odporúčame mať tieto typy skla, ktoré vytvoria základ a pokryjú servírovanie širokého spektra drinkov.

Highball pohár/Tumbler. Úzky dlhý pohár s hrubším dnom má rozsiahle využitie. Je vhodný pre objemné kokteily  alebo long drinky, do ktorých sa musí zmestiť aj množstvo ľadu – Mojito, Cuba Libre, Bloody Mary, Long Island Iced Tea…

Poháre na Martini. Tieto elegantne vyzerajúce poháre sa okrem Martini dajú využiť na Cosmopolitan či Gimlet a poslúži v prípade, že nemáte originál pohár na Margaritu.

Pohár Old fashioned. V tomto nízkom pohári servírujte whiskey či menšie miešané drinky, napríklad White Russian.

Mimo skla na kokteily je určite nutné vlastniť poháre na víno, šampanské a malé poháriky na stopke, ktoré sú elegantnejšie než klasické poldecáky.

Barové nástroje

Nemusíte vlastniť sériu profi barových potrieb. Na domáce drinky vám stačí pár základných nástrojov, ktoré využijete najviac.

Šejker. Úplne prvý krok, ak chcete posunúť vaše barmanské skúsenosti na vyšší level. Nielenže vám pomôže nápoj prevzdušniť a dôkladne premiešať všetky ingrediencie, mixovanie v šejkri z vás v očiach hostí urobí profíka. Vyberte radšej väčšiu veľkosť, nech v ňom môžete robiť viac kokteilov naraz.

Barové sitko. Niektoré šejkre majú sitko zabudované v sebe, no v opačnom prípade odporúčame zadovážiť si malé nerezové sitko. Oddelí tak prebytočnú dužinu či zvyšky byliniek a zanechá drink číry.

Jigger. Obojstranná nerezová odmerka, s ktorou budú mať všetky vaše kokteily správny a rovnaký pomer alkoholu. Mixológia je veda, takže žiadne mierky od oka.

Muddler. Pod týmto názvom sa skrýva barový nástroj, ktorý slúži na drvenie byliniek, citrusov či kociek cukru na dne pohára. Lepšie sa tak uvoľnia chute a aróma.

Dôležité sú tiež bežné nástroje ako ostrý nôž, podložka na krájanie, drevené špáradlá či škrabka na zemiaky, s ktorou vytvoríte perfektnú špirálu z kôry citrusov na ozdobu – tie však s najväčšou pravdepodobnosťou už máte doma.

Alkohol

Konečne sa dostávame k tej najdôležitejšej zložke drinkov – alkohol! Nemusíte mať úplne všetko – váš domáci bar by mal byť prispôsobený tomu, čo radi pijete a čo pri miešaní drinkov najviac využijete. Tieto druhy alkoholov sa nachádzajú vo väčšine kokteilov:

Vodka. Má čistú, nevýraznú chuť, a preto je základom mnohých drinkov. Z ochutených vodiek odporúčame limetkovú, brusnicovú alebo vanilkovú.

Gin. Nie každý je fanúšik tohto aromatického alkoholu, no gin zažíva najmä posledné 2 roky návrat vo veľkom štýle. Určite sa teda oplatí sa mať jednu fľašu na prípravu perfektného dry martini alebo populárneho gin tonicu, ideálneho na leto.

Rum. Je dobré mať v bare aspoň dve rozdielne fľaše rumu. Jeden svetlý rum, ideálny na mojito či daiquiri a jednu fľašku tmavého/spiced rumu. Ten sa používa do miešaných drinkov menej, no chutí dobre aj samotný.

Tequila. Na prípravu skvelej domácej Margarity, ktorou by nepohrdol ani jej milovník, Charlie Sheen z Dva a pol chlapa. Pre čo najväčšiu kompatibilitu s rôznymi receptami zvoľte skôr striebornú.

Likéry. Určite ste už v receptoch zazreli názov Triple Sec. Označujú sa tak ovocné likéry, ktoré sa do drinkov pridávajú kvôli ich sladkej chuti. Najznámejší Triple Sec nájdete pod značkou Cointreau. Likéry sú však rôzne – kávový likér, pepermintový likér, Amaretto, Baileys… Záleží len na vašich chutiach a typov kokteilov, ktoré preferujete.

Nealkoholické nápoje a iné tekutiny

Do miešaných drinkov ide, samozrejme, aj niečo na zjemnenie sily alkoholu. Väčšinu potrebného nealka už máte možno doma – základom je sóda, ovocné džúsy (pomarančový, brusnicový, grepový), tonic a cola. Pozor, čerstvú šťavu z citróna či limetky nikdy nenahrádzajte koncentrátom! Hodí sa tiež cukrový sirup, plnotučné mlieko, čierny čaj…

Prísady a zdobenie

Dobre vyzerajú, voňajú aj chutia a dodajú drinkom ten správny šmrnc. Hovoríme o plátkoch citróna, špirálach z pomarančovej kôry, olivách na špáradle či čerstvých bylinkách. Nič nepridá drinku lepšiu arómu ako svieža mäta či tymian odtrhnutý priamo z kvetináča.

Ice ice baby

Ľad! Vždy ho budete potrebovať viac, než si myslíte – pripravte si tak dopredu dostatočné množstvo. Trh dnes ponúka nespočetné množstvo foriem na ľad, stačí si len vybrať.

Na záver ešte jeden tip – zaobstarajte si dobrú knihu o mixológii. Iste, recepty na drinky si môžete vygoogliť. Ale budete si vedieť vybrať spomedzi tých stoviek jeden správny? Pamätajte, že návštevu ohúrite aj svojimi znalosťami o drinkoch a zapálením do ich prípravy.

Keďže už máte vybudovaný perfektný domáci bar, neváhajte sa pustiť do niektorého z legendárnych drinkov, o ktorých sme písali v nedávnom blogu. Prípadne sa príďte inšpirovať barmanmi v Trafe či v Barrocku ,)