Mrkvový koláč

15. novembra 2016

Šéfkuchár Daniel Širota pripravil recept na obľúbený koláč, ktorý ste mohli ochutnať aj počas jesene v košickom Primi. Je mrkvový a servíruje sa s krémom z bielej čokolády a pomaranča a cukríkovými orechmi.

Šéfkuchár Daniel Širota pripravil recept na obľúbený koláč, ktorý ste mohli ochutnať aj počas jesene v košickom Primi. Je mrkvový a servíruje sa s krémom z bielej čokolády a pomaranča a cukríkovými orechmi.

 

Koláč Krém Cukríkové orechy
300g hnedého cukru 400g mascarpone 200g vlašských orechov
5 vajec 100ml šľahačkovej smotany 33% 200g krištáľového cukru
180g hrozienok 150g bielej čokolády na varenie 500 ml vody
260g nastrúhanej mrkvy 100g krištáľového cukru
kôru z 2 pomarančov kôru z 2 pomarančov
kôru z 2 citrónov
320ml slnečnicového oleja
300g samokypriacej múky
2pl sódy bikarbóny
2pl lyžice škorice
1čl lyžička zázvoru
1čl nastrúhaného muškátového orechu

 

Postup:

Vyšľaháme olej s cukrom, pridáme vajcia a vymiešame. Postupne pridávame suché ingrediencie, a nakoniec mrkvu. Pečieme 25-30 minúť na 160°C. Dreveným špáradlom skontrolujeme, či je koláč upečený.

Čokoládu necháme rozpustiť nad parou a pridáme do nej nastrúhanú kôru z pomaranča. Zmes necháme trošku vychladnúť a následne zmiešame s mascarpone a zvyšnými ingredienciami. Vyšľaháme v mixéri do peny a dáme do cukrárského vrecka.

 

Vlašské orechy vložíme do hrnca s vodou a cukrom a varíme asi 40 minút pokým sa nám voda nevyparí. Orechy scedíme a 30-40 sekúnd ich vyprážame pri teplote 165°C. Necháme ich vychladnúť.

Koláč podávame buď teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom, krémom z bielej čokolády, orechmi, kúskami pomaranča a lístkami mäty.