Medusa vo vinohrade

26. septembra 2019

Našimi vlastnými rukami zberané, podotýkame! 🙂

Do vinohradu prichádzame za krásneho počasia. Je typický septembrový deň – teplé slnko a chladný vánok, takmer žiadne oblaky. Hneď, ako vystúpime z auta, ucítime vôňu kvasiniek, hroznových šupiek a levandule.

Vinohrad v Tajnej založila grófska rodina Révayovcov na prelome 19. a 20. storočia. Boli to veľkí milovníci vína a preto pozvali francúzskych enológov, aby im odporučili, čo pestovať. Tí rozborom pôdy a pozorovaním počasia určili, že najlepšie sa tu bude dariť odrode Sauvignon. Ten tu pestujú dodnes.

Hneď za bránou nás víta eventová manažérka Dominika. Pozýva nás do kuchyne objektu, pohostí nás vínovicou. Drink je silný, ale jemný. Hľadáme kolegov, ktorí prišli oberať hrozno, z ktorého Vlado Hronský v spolupráci s vinárskym tímom vyrobí víno pod vlastnou značkou. Jeho víno spomíname aj v našom predchádzajúcom článku – prečítajte si, čo piť na začiatku jesene.

Kráčame pomedzi rady viniča. Na začiatku každého riadka rastú ruže – je to tradičný vinársky trik. Ak by hrozilo, že vinič napadne múčnatka, na ružiach sa ukáže najprv a tak máme signál, že treba postrekovať. Slúžia podobne ako kanárik v bani.

Medusácky team nachádzame v dobrej nálade. Je tu partička z Primi a Ria. S Vladom sú tu aj jeho traja someliérski učni – Igor Horváth, Martin Dobročáni a René Šuriak. Pýtame sa ich, ako zatiaľ vyzerá ich deň.

„Počúvaj, vyhodili nás tu okolo ôsmej, dali sme si pohárik bublín, omastený chlebík a celí vyradostnení sme začali oberať hrozno. Mysleli sme si, že to bude chvíľka, ale sme tu už tri hodiny a prestáva sa nám to páčiť,“ hovorí so smiechom Igor. „Ale je tu fantastická atmoška, sme tu jedna banda.“

Igor nepreháňa, naozaj počujeme smiech zo všetkých strán. Dobrej nálade isto pomáha krásne počasie, Vladov nákazlivý optimizmus s akým motivuje partiu oberačov a prázdna fľaša, ktorú sme našli na začiatku radu.

„Víno vyrobené z tohto hrozna budem potom ponúkať vo fľaši na prevádzke. Celý ten príbeh mi príde až neuveriteľný. Každá fľaša vína sa mi ľahšie predáva, keď k nej mám úprimný príbeh. Nič naučené,“ z Igorovho hlasu cítiť nadšenie.

Martin, jeho kolega, dodáva: „Čím viac toho vo výrobe spoznáš, tým lepšie môžeš odporučiť hosťovi. Keď dooberáme, hrozno odnesieme do pivnice, kde sa bude lisovať – musí sa rýchlo a šetrne spracovať.“

Celá partia strihá strapce o stošesť, hľadáme Vlada. Ako inak, víta nás so širokým úsmevom, v pracovných rukaviciach a so záhradnými nožnicami v ruke. Manažuje brigádu, nemá veľa času na vykecávanie sa. Predstaví nás majiteľovi vinohradu a vinárstva, Rasťovi Demešovi. Fotíme celú partiu. Medusáci sa vrátia do práce a Rasťo nás ďalej sprevádza nádhernou výsadbou.

Spomína, ako museli pred rokmi celú pôvodnú vinicu vyklčovať, pretože ju kúpili vo veľmi zanedbanom stave. Nasadili odrody, ktoré tu pestovali Révayovci a pridali zopár ďalších, ktorým vyhovuje tento terroir. „Bolo to bláznovstvo. Investovali sme do projektu 7 rokov. Na začiatku sme ani nechceli robiť biznis, len sme túžili mať vlastný vinohrad. Začínali sme so siedmimi hektármi. No postupne sa to nabaľovalo, začali sme mať zamestnancov a otvorili predaj vína. S prvou kolekciou sme prišli na trh v roku 2015,“ popisuje históriu.

S Vladom sa poznajú viac ako 15 rokov, odhaduje. Vlado je jediný enológ, ktorý v Tajnej robí víno pod vlastnou značkou. „A jeho vína sú úplne iné, ako naše – robí tu Rizling rýnsky, Pinot Noir, Pinot Blanc i ružový Carmenet v štýle Provence…“ Na prevádzkach Medusy nájdete viacero vín z produkcie nášho vinohradu Tajná.

V ich pivnici sme narazili na Petra Czaka, výrobného riaditeľa. Zodpovedá za zdravie vinohradu aj za kvalitu vína. Ukazuje nám sudy s červeným vínom: „Dobrý sud by mal vydržať 30 rokov. Jeho drevo musí byť priepustné, aby mohla prebiehať mikrooxidácia. Musíme však dávať pozor, aby do zdravého sudu šlo zdravé víno. Ak sa poškodí aromatika, do sudu nesmiete ísť s chémiou, musí ísť celý preč.“

Ukazuje nám aj pokročilý elektronický systém, ktorý monitoruje všetky parametre výroby a skladovania. Všetko je online, takže v prípade potreby môže výrobu kontrolovať aj z domu.

Okolo jednej sa všetci odoberieme na obed, ktorý sprevádza ochutnávka vína. Kolegovia sú uťahaní z oberania, no dobrá nálada ich neopúšťa. Vtipkujú. Výdatné jedlo ich trochu utlmí a Rasťo môže začať s ochutnávkou. Vie, o čom hovorí. Vysvetľuje spôsobom, ktorý obohatí profíka aj laika, pred publikom sa cíti komfortne. Po degustácii 8 vzoriek sme sa všetci cítili riadne a fundovane edukovaní.

Krátky poobedný oddych na terase nám dovolí porozprávať sa s Reném. Tajná patrí podľa neho do top 5 butikových vinárstiev na Slovensku, a chutí mu aj Vladova kolekcia. „Mnohé Vladove vína musíš najprv pochopiť, potrebuješ na ne vyspieť. Dnes mám z jeho kolekcie aspoň tri, ktoré by som dokázal piť každý deň.“ A po dnešku do Reného obľúbených určite pribudne aj Pinot Blanc ročníka 2019, ktorého somelieri obrali 3 tony a po vylisovaní získali hroznový mušt s nádhernou cukornatosťou 23,5 stupňa normalizovaného muštomeru.