Marcel Nagy

11. septembra 2015

Marcel Nagy

Barman, Medusa restaurant & club, Viedeň

Moja cesta ku gastronómii nebola priamočiara, no pre mňa o to zaujímavejšia. Začala už v útlom detstve, keďže moja mama pôsobila v závodnej kuchyni Závodu MDŽ. Tu som občas trávil príjemné popoludnia medzi obrovskými hrncami, pred ktorými som mal rešpekt, keďže všetko vybavenie bolo väčšie ako ja. Doteraz si spomínam ako som bol fascinovaný kuchynským miesičom cesta, ktorý na mňa pôsobil ako robot zo Star Wars. Po príjemnom detstve nastali školské časy a občasná výpomoc pri domácom varení, samozrejme prevažne v úlohe hlavného degustátora. V tom čase sa dokonale prebudili moje chuťové kanáliky a začali prvé experimenty v podobe kombinovania rôznych chutí. „Mal si ísť za kuchára a nie na to tvoje gymnázium!“, znie mi občas v hlave a potvrdzuje sa mi, že remeslo má zlaté dno.

Počas jedných letných prázdnin som sa rozhodol prvýkrát ochutnať „profi“ gastronómiu. Brigáda U 7 Lucerien ma naučila základy obsluhy, práca čašníka bola zaujímavá, no už vtedy som obdivoval pána výčapníka, ako pracuje s fľaškami a čapuje pivo a kofolu súčasne. Ísť každý večer po práci domov s pár drobnými bolo niečím novým a povzbudzujúcim. No po lete prišla opäť škola, dokončil som gymnázium a pred vojnou som utiekol na vysokú školu. Fakulta chemickej a potravinárskej technológie mi otvorila dvere do tajov destilácie a filtrácie. Už počas školy prišla moja prvá práca za barom. Práca s pivom v Trafenej husi bola úžasná, no stále mi niečo chýbalo. Po roku praxe som sa prihlásil na prvý barmanský kurz, kde som získal pevné základy k práci s drinkami. Vtedy som ochutnal pocit, aké to je tvoriť niečo nové. No naučil som sa aj to, že bez teórie a histórie sa ďalej neposuniem. Našiel som svoju cestu. Začal spoznávať barovú kultúru a nových ľudí. A samozrejme hľadať novú prácu za barom s veľkým B, kde sa tvorili kokteily. Vystriedal som ich zopár, niekde som bol kratšie, inde dlhšie. No na všetky som hrdý rovnako. V každej práci sa naučíte niečo nové. Otvárala sa vám myseľ, zmysel pre detail, spoznávate nové ingrediencie a nové výzvy.

Slivčoka

Ingredience:

Slivovica 5cl

Limetová šťava 2cl

Šípkový sirup 2cl

Čerstvé slivky 2ks

Zahustené sladené mlieko s kakaom 2cl

Postup:

Slivčoka je spojením tradičných slovenských chutí. Čerstvé slivky nakrájame na menšie kúsky, rozmadlujeme, pridáme slivovicu, šťavu z polovice limetky, šípkový sirup a zahustené sladené mlieko s kakaom. Všetko zľahka premiešame, pridáme ľad, shakeujeme a precedíme (double straine) do pohára. Podávame s kúskami čerstvých sliviek a horkou čokoládou.

Pre spríjemnenie dlhého chladného večera odporúčam aj teplú verziu tohoto nápoja. Postup je v takom prípade o trochu jednoduchší, všetky ingrediencie dáme do malého hrnca, pridáme 8cl vody a necháme zohriať cca na 65°C, podávame horúce.