Ktorá pizza je skutočne tá pravá?

29. marca 2018

Pizza – ako mnoho skvelých jedál, ktoré sa rýchlo rozšírili do sveta – vznikla ako lacný a jednoduchý obed pre pracujúce masy. Taliani už v minulosti poznali plochý chlieb pita od Grékov vďaka spoločnej histórii v Byzantskej ríši. Avšak Taliani so svojou láskou k jedlu nemohli jesť len suché cesto – začali naň dávať ingrediencie, ktoré sú ich srdcu blízke.

Dnes si môžeme dať pizzu od výmyslu sveta. S tenkým cestom, s hrubým cestom, s mäsom, s ovocím, dokonca s čokoládou. Kde sa však pizza vzala?

Aj v Taliansku nájdete rôzne druhy pizze, každý región má vlastnú tradíciu. Napríklad sicílska pizza v minulosti vôbec nepoužívala rajčinový základ. O najrozšírenejšej pizzi – margherite – vieme z histórie najviac.

Traduje sa, že vznikla ako pocta kráľovnej Margherite, ktorá navštívila Neapol v roku 1889. Rajčinová omáčka, mozarella a bazalka vytvorili taliansku trikolóru a kráľovná sa do tejto kombinácie okamžite zamilovala.

Podľa pôvodného receptu si ju môžete dať v najstaršej talianskej pizzérii Brandi založenej ešte v roku 1780. Od konca roka 2017 je dokonca táto pizza pamiatkou UNESCO a európske úrady ju zaradili do kategórie „zaručená tradičná špecialita“ – zo slovenských jedál patria do tejto kategórie napríklad aj bratislavské rožky. V starodávnej pizzérii Brandi to dnes vyzerá takto:

Aby sa pizza mohla nazývať neapolskou, musí používať iba mozarellu z mlieka vodných byvolov a omáčku z rajčín San Marzano, ktoré rastú na úpätí sopky Vezuv. Vážne. Pravidiel je viacero, všetky nájdete tu.

A zdá sa, že Neapolčania sú na svoju tradičnú pizzu naozaj citliví. Pobavte sa na ich reakciách po tom, ako im doniesli pizzu hawai 🙂

Je teda toto tá pravá pizza? Podľa úradníkov áno. Podľa nás je pravá pizza tá, ktorá chutí vám. A samozrejme, musí byť robená s láskou a rešpektom k talianskej kultúre. Tú najtalianskejšiu u nás nájdete v Trattorii La Pala. S jej šéfkuchárom sme robili rozhovor pred nedávnom, prečítať si ho môžete tu.