KOMBUCHA – elixír mladosti

14. septembra 2021

KOMBUCHA

Nápoj stáročia označovaný ako elixír mladosti, za ktorý by sa aj Bátorička pobila. Tak prečo ho neskúsiť či funguje?

Tento nápoj vzniká kvasným procesom kombuchy, tzv. magickej huby, v osladenom čaji, pri ktorom sa uvoľňujú látky prospešné pre naše telo. Vďaka fermentácii, teda kvaseniu, je kombucha bohatá na probiotiká, ktoré majú pozitívne účinky na tráviaci trakt a imunitu.

Za touto magickou hubou sa ukrýva prirodzene žijúce spoločenstvo rozmanitých kvasiniek (Acetobacter, Candida, Brettanomyces, Torulaspora či ďalšie z rodu Saccharomyces) a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v symbióze.

Okrem toho obsahuje Kombucha aj kvalitný čaj so silnými antioxidantmi, ktoré bojujú s radikálmi a znižujú nielen riziko rakoviny, ale aj zlepšujú hodnoty cholesterolu a udržujú normálne hodnoty cukru v krvi.

Pri tvorbe kombuchy sa spotrebováva cukor, čím sa uvoľňujú rôzne cenné látky, ako napríklad železo, draslík, vápnik, magnézium, sodík, zinok a z vitamínov sú to vitamíny B1, B2, B6, B12, C, D, E a K. Okrem toho v nej nájdete aj kyselinu octovú, šťavelovú či glukónovú, oxid uhličitý a kvasinky.

 

Vo všeobecnosti sa o kombuche hovorí ako o nápoji, ktorý má hneď niekoľko blahodarných účinkov:

  • posilňuje imunitný systém
  • pôsobí antibakteriálne a antifungicídne (proti baktériám a plesniam)
  • detoxikuje organizmus
  • podporuje trávenie a činnosť tenkého a hrubého čreva
  • posilňuje aktivitu mozgu a regeneruje nervový systém
  • znižuje telesnú únavu a zbavuje napätia
  • aktivuje látkovú výmenu
  • dodáva energiu a vitalitu

 

Ako pripraviť Kombuchu?

Ingrediencie (množstvo 1lt)

Čaj sypaný (biely, čierny alebo zelený, NIE aromatizovaný!) – 10g
Voda (prevretá minimálne 30 minút) 1lt
Cukor kryštálový 100g
Kombucha kultúra (z predošlého nálevu) 1dcl

  • pripravíme si čaj (striktne dodržiavame technológiu čajovej prípravy, ak by sme čaj lúhovali príliš dlho, do nápoja by sa nám dostali nežiaduce látky a triesloviny)
  • do čajového nálevu nasypeme cukor a poriadne ho rozpustíme
  • čajový nálev nalejeme do SKLENENEJ nádoby
  • teplotu čaju necháme klesnúť pod 30°C
  • následne vlejeme samotnú Kombuchu do nálevu
  • necháme fermentovať, teda kvasiť

 

Samotná fermentácia trvá od 3 do 6 dní. Je dôležité tento nápoj pravidelne sledovať a ochutnávať. Ide o živý organizmus, ktorý sa stále vyvíja.

6A1FE5E1 2256 46CE B17C 03507BFDA4AF