KOMBUCHA
Nápoj stáročia označovaný ako elixír mladosti, za ktorý by sa aj Bátorička pobila. Tak prečo ho neskúsiť či funguje?
Tento nápoj vzniká kvasným procesom kombuchy, tzv. magickej huby, v osladenom čaji, pri ktorom sa uvoľňujú látky prospešné pre naše telo. Vďaka fermentácii, teda kvaseniu, je kombucha bohatá na probiotiká, ktoré majú pozitívne účinky na tráviaci trakt a imunitu.
Za touto magickou hubou sa ukrýva prirodzene žijúce spoločenstvo rozmanitých kvasiniek (Acetobacter, Candida, Brettanomyces, Torulaspora či ďalšie z rodu Saccharomyces) a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v symbióze.
Okrem toho obsahuje Kombucha aj kvalitný čaj so silnými antioxidantmi, ktoré bojujú s radikálmi a znižujú nielen riziko rakoviny, ale aj zlepšujú hodnoty cholesterolu a udržujú normálne hodnoty cukru v krvi.
Pri tvorbe kombuchy sa spotrebováva cukor, čím sa uvoľňujú rôzne cenné látky, ako napríklad železo, draslík, vápnik, magnézium, sodík, zinok a z vitamínov sú to vitamíny B1, B2, B6, B12, C, D, E a K. Okrem toho v nej nájdete aj kyselinu octovú, šťavelovú či glukónovú, oxid uhličitý a kvasinky.
Vo všeobecnosti sa o kombuche hovorí ako o nápoji, ktorý má hneď niekoľko blahodarných účinkov:
- posilňuje imunitný systém
- pôsobí antibakteriálne a antifungicídne (proti baktériám a plesniam)
- detoxikuje organizmus
- podporuje trávenie a činnosť tenkého a hrubého čreva
- posilňuje aktivitu mozgu a regeneruje nervový systém
- znižuje telesnú únavu a zbavuje napätia
- aktivuje látkovú výmenu
- dodáva energiu a vitalitu
Ako pripraviť Kombuchu?
Ingrediencie (množstvo 1lt)
Čaj sypaný (biely, čierny alebo zelený, NIE aromatizovaný!) – 10g
Voda (prevretá minimálne 30 minút) 1lt
Cukor kryštálový 100g
Kombucha kultúra (z predošlého nálevu) 1dcl
- pripravíme si čaj (striktne dodržiavame technológiu čajovej prípravy, ak by sme čaj lúhovali príliš dlho, do nápoja by sa nám dostali nežiaduce látky a triesloviny)
- do čajového nálevu nasypeme cukor a poriadne ho rozpustíme
- čajový nálev nalejeme do SKLENENEJ nádoby
- teplotu čaju necháme klesnúť pod 30°C
- následne vlejeme samotnú Kombuchu do nálevu
- necháme fermentovať, teda kvasiť
Samotná fermentácia trvá od 3 do 6 dní. Je dôležité tento nápoj pravidelne sledovať a ochutnávať. Ide o živý organizmus, ktorý sa stále vyvíja.