Každý dobrý kuchár musí mať tieto 4 nože

25. júna 2019

Kvalitné nože sú pri varení základ, avšak nemusíte ich mať doma dvadsať a vyhodiť za ne polovicu majetku. Stačí vlastniť pár nožov a vedieť, na čo ich používať. Rozmýšľate, ktoré by boli pre vás tie pravé?

Či už ste šéfkuchár na svetovej úrovni, alebo kulinársky nadšenec vo vlastnej kuchyni – odporúčame vlastniť tieto štyri:

Nôž šéfkuchára

Tento všestranný nôž je nevyhnutnosť v každej kuchyni. S približne 22-centimetrovou čepeľou je dokonalý na každodenné použitie od krájania mäsa po sekanie zeleniny. Pri kúpe šéfkuchárskeho noža dbajte na to, aby bola čepeľ tuhá a neohybná – značí to kvalitu. Keďže bude vašim verným pomocníkom, vyberte si taký, ktorý vám sadne do ruky a nebude príliš ťažký.

Nôž na šúpanie

Šikovný nožík pomôže tam, kde sú väčšie nože neobratné. Len 7-8 centimetrov dlhá čepeľ je ideálna na čistenie jahôd, cesnaku či šúpanie ovocia a menšej zeleniny. Vyhnite sa však krájaniu mrkvy a podobne tvrdej zeleniny, na ktoré tento nožík nestačí – riskujete tak pošmyknutie čepele a poranenie. Všeobecne platí, že ak musíte pri krájaní či šúpaní vyvíjať veľký tlak, znamená to, že používate nesprávny nôž.

Nôž na chlieb

Aj keď ho možno nebudete používať tak často ako ostatné, neexistuje iný typ noža, ktorý by ho mohol nahradiť. Vyznačuje sa dlhou obdĺžnikovou čepeľou so zúbkovanou spodnou časťou. Zúbky umožňujú ľahké prerezanie kôrky bez poškodenia mäkkého vnútra. Avšak o to náročnejšie je ostriť ho.

Vykosťovací nôž

Väčšina nožov je navrhnutá tak, aby rezali rovné čiary, no ak idete obrezávať kĺby a kosti, potrebujete čepeľ, ktorá sa môže ohýbať. Nôž na vykosťovanie má pružnú čepeľ s precíznou úzkou špičkou. Nepoužívajte ho na rezanie kostí, len na mäso okolo nich.

Aj o prvotriedne nože sa treba starať

To, že máte nože vysokej kvality neznamená, že sa o ne netreba starať. Namiesto umývačky ich umyte radšej ručne vlažnou vodou a zabezpečte si aj brúsku či brúsne kamene. Na škodu nie je ani občasné profesionálne brúsenie, čo platí hlavne pri nožoch na chlieb, kedy si brúsenie zúbkov vyžaduje špeciálny prístup. Pamätajte – aj lacný čerstvo nabrúsený nôž je lepší než drahý nôž, ktorého údržbu zanedbávate.