Jedinečná atmosféra Werku očami nášho šéfkuchára a šéfbarmana

24. augusta 2022

Pokiaľ ste ešte nemali príležitosť navštíviť Werk, slová a zanietenosť Tomáša Falba a Roba Stajanču vás určite presvedčia to napraviť. Ujsť by ste si nemali nechať ani špeciality zo sezónneho menu.

2AC7C2C7 A356 4A6A 9C45 D594EA5E721D 14FC484C8 D214 4CBF B5F1 7900E78D5DF9 SIRKA

Jedinečný koncept, ktorý ponúka Werk v priestoroch Jurkovičovej teplárne, je ako stvorený na návštevu nielen počas príjemných teplých letných večerov. Originálne a poctivo pripravené jedlá s výhľadom na modernú štvrť Sky Park si môžu zákazníci vychutnať v každom čase – Werk je totiž ideálnym miestom na víkendový brunch, biznis obed, ale aj večer v kruhu priateľov, dobrého jedla a koktailov s príjemnou živou hudbou v podaní lounge DJ-a. Skvelá poloha je už len príjemnou bodkou – okrem toho, že sa nachádza v novovznikajúcej modernej časti mesta s atmosférou newyorského Manhattanu, šoférov poteší aj pohodlné parkovanie (polovicu ktorého uhradíme za vás).

Na to, v čom môže byť návšteva Werku výnimočná a čo by ste pri nej určite mali vyskúšať, sme sa spýtali tých najpovolanejších, šéfkuchára Tomáša Falba a šéfbarmana Róberta Stajanču.

„Možno povedať, že inšpiráciou pri tvorbe jedálneho a nápojového lístka nám bola samotná  Jurkovičová tepláreň, ktorá bola zrekonštruovaná do moderného dizajnu, no so zachovaním historických prvkov. Celé menu preto stojí na základoch minulého storočia a klasických drinkov, ktorých vizuál a chuť sme prispôsobili dnešnej doby,“ opisuje proces formovania ponuky Werku do dnešnej podoby Robo.

Šéfkuchár Tomáš dodáva, že výnimočnú ponuku Werku podčiarkuje fakt, že originálnych mnoho vecí vzniká priamo pod ich rukami: „Mnoho prísad, ktoré v jedlách používame si sami vyrábame, fermentujeme, zavárame, čo je zaujímavým spestrením našej ponuky.“

Ponuka jedál a drinkov odráža aktuálnu sezónu

Robo s Tomášom sa zhodujú na tom, že konkrétna ponuka vždy závisí od sezóny a ako pri príprave jedál, tak aj pri miešaní drinkov pracujú najmä so surovinami, ktoré sú príznačné pre dané obdobie a zároveň sa snažia experimentovať a prinášať niečo nové. Pri príprave jedál Tomáš rád využíva menej tradičné suroviny. „Spomeniem napríklad jalovec, dulu, ešte zelené vlašské orechy… Na jar napríklad všetci zbierajú medvedí cesnak, nie každý však vie, že spracovať možno aj jeho kvet – my sme ho spracovali a vieme ho využiť napríklad aj v letnom období,“ prezrádza šéfkuchár, ktorý jedným dychom pripája svoje odporúčania na zaujímavé kombinácie, ktoré nájdu zákazníci v aktuálnom menu, „určite sa oplatí vyskúšať napríklad pstruha lososovitého marinovaného v našom gine alebo pečené paradajky s letnou bryndzou. Sezónne špeciály sa vždy snažíme vyskladať tak, aby si každý dokázal nájsť niečo, čo najviac ulahodí jeho chuťovým pohárikom.“ Keďže ide o menšie jedlá, určite tak ostane priestor vyskúšať ich hneď viacero a nájsť svojho favorita.

Podľa Roba sa drinky tiež popíjajú podľa sezónnosti. „V letnom období sa najviac pijú long drinky s ľahším telom , v zime skôr drinky s ťažšími tónmi . Také Aqua Vitae – drink na báze Negroni – chutí skvelo v zime, v lete ho zas vieme naperliť a trošku zjemniť,“ vysvetľuje. Nedalo nám to a chalanov sme sa opýtali aj na ich úplne najobľúbenejšie jedlo a drink, ktoré by si sami vybrali z aktuálnej ponuky. „Pre mňa je to ťažké odpovedať, nemám najobľúbenejší drink , tiež si vyberám drinky podľa počasia, nálady a spoločnosti,“ diplomaticky zhodnotil Robo. „Určite však odporúčam vyskúšať naše originálne G&T a Spritze, ktoré sú populárne najmä v lete,“ dodáva. Tomáš by si z aktuálnej ponuky Werku vybral kurací satay s arašidovým krémom.

Umenie na tanieri a v pohári

Werk sa snaží dlhodobo spájať s umením. Ostatne, samotná budova Jurkovičovej teplárne je unikátom, ktorý oceňujú všetci milovníci umenia a architektúry. V jej priestoroch, hneď vedľa Werku, sa nachádza aj galéria súčasného umenia DOT. Conterporary, ktorá sa pod taktovkou jej kurátorky Zuzany Dankovej venuje vystavovaniu a podpore súčasných slovenských výtvarných umelcov. Spojiť večeru s návštevou výstavy umeleckých diel môže byť pre návštevníkov Jurkovičovej teplárne skvelým kultúrnym obohatením.

Tomáša a Roba sme sa preto spýtali aj na to, či vnímajú aj rozmer prepojenia jedla a umenia. „Verím, že zákazníkom sa vždy snažíme ponúknuť kúsok umenia, či už ide o umenie na tanieri v podobe chuti alebo samotného prevedenia jedla, ale aj celkového servisu. Mame kvalitných kuchárov, barmanov a čašníkov, ktorí denne pracujú na tom, aby bola pre zákazníkov návšteva Werku skutočným zážitkom, za čo by som im chcel poďakovať,“ hovorí Tomáš a Robo dodáva, že celý tím sa snaží o zákazníkov starať tak, aby odchádzali s úsmevom na perách a aby do Werku nabudúce zavítali s ďalšími priateľmi užiť si pekný večer. S tým súvisí aj živý lounge DJ, ktorého hudba podčiarkne atmosféru letných večerov v kruhu priateľov a ktorý ľudí vždy milo prekvapí.

To platí pri bežnej dennej a večernej prevádzke Werku, ale aj pri špeciálnych eventoch, medzi aké patrilo aj Umenie chutí, ktoré prepájalo súčasné výtvarné umenie s umením na tanieri, a ktoré vzniklo práve v spolupráci s DOT. Conterporary Art Gallery. „Veríme, že ľudia mali z celého večera umelecký zážitok, reakcie boli len pozitívne,“ hodnotí Tomáš, ktorý prezrádza aj to, na čom si hostia eventu pochutili. „Pripravovali sme napríklad carpaccio z mušlí sv. Jakuba s jablkovým gazpačom, terinu z kačacieho foie gras, cviklový tartar s pohánkovým popcornom, jahňací chrbát s beluga šošovicou a ako dezert mali veterník so slaným karamelom a sušenými malinami.“

72414C18 6E58 4F68 8588 929416B2295DBAA7612A DF89 4F3A 9128 1E4EE4F56EDC

Inšpirácia prichádza zo všetkých strán

Ponuka Werku, tak ako aj ostatných podnikov, sa stále vyvíja, je preto dôležité čerpať aj inšpiráciu a nové podnety. Čím sa nechávajú inšpirovať pri vymýšľaní nových drinkov či nápojov? „Sledovanie nových trendov je asi tá najlepšia vec na mojej práci. Vždy sa vzdelávame, snažíme sa napredovať a ponúknuť naším hosťom len to najlepšie,“ nadšene prezrádza Robo, ktorý podľa vlastných slov inšpiráciu na tvorbu nových drinkov čerpá  z vlastných skúsenosti, kníh či videí, ale v podstate aj zo všetkého, čo vidí, počuje alebo ochutná.

Podobne to vidí aj šéfkuchár Tomáš, ktorý však dodáva, že trendy je dôležité sledovať, netreba ich však vždy slepo nasledovať. „Pri tvorbe menu sa snažím aktuálne gastro trendy zapojiť, ale zároveň prihliadať aj na iné veci – napríklad spomínanú sezónnosť a to, aby to zapadalo do celkového konceptu Werku,“ hovorí. Inšpiráciu tiež vidí v podstate všade, prím však podľa neho v súčasnosti hrajú sociálne siete ako Instagram či Pinterest.

„Každá jedna smena za barom mi niečo dá, nové naučí, to je to, prečo to tak milujem. Trendy sa snažíme uplatňovať pri každom drinku, limonáde, v podstate pri všetkom čo robíme. Keď si pozriete naše menu, myslím, že je to vidieť,“ uzatvára Robo.