Jakub Rampáček

12. mája 2015

Jakub Rampáček pracuje ako barman v Rio Grande Restaurant, Nightbar & Café. Nedávno sa zúčastnil česko-slovenského finále súťaže Absolut Invite a tak sme ho trošku vyspovedali.

Ako prebiehala barmanská súťaž, ktorej si sa zúčastnil?

Bol to veľmi príjemný zážitok byť súčasťou takejto súťaže. Každá barmanská súťaž má svoje čaro, ale v určitých ohľadoch sa od seba líšia. Podstata však zostáva tá istá, hlavne sa dobre zabaviť. Táto súťaž sa skladala z dvoch dní. V prvom dni sme sa všetci súťažiaci spoznali medzi sebou, mali veľmi zaujímavé školenie a na druhý deň sme si zmerali svoje barmanské schopnosti.

Bola to pre teba prvá skúsenosť tohto druhu, alebo už si „matadorom“?

Tak to ste trafili klinec po hlave, ako sa hovorí, pretože to bola moja prvá skúsenosť. Respektíve prvá súťaž, v ktorej som bol sám za seba, aj keď som nezabudol na moju prevádzku Rio Grande Restaurant, Nighbar & Café, na ktorú som hrdý.

Akí boli tvoji súperi a poznal si ich už pred súťažou?

Poznal som iba troch-štyroch, ale vôbec to nevadilo. S chalanmi sme sa zoznámili, vymenili si kontakty a dobre sa zabavili. A musím povedať, že všetci moji súperi boli naozaj veľmi kreatívni a robia si svoje remeslo poctivo a so srdcom. A tak to má byť.

Bola pre teba táto súťaž výzvou? V čom ťa najviac prekvapila?

Výzvou určite áno. Výzvy mám rád, ako aj nové skúsenosti a všetko, čo ma môže posúvať ďalej. Toto som od súťaže čakal, ale dostal som omnoho viac, musíte to proste zažiť.

Aký kokteil si prezentoval? Čo stálo za jeho vznikom a aká bola tvoja stratégia?

Môj kokteil sa skladal z ingrediencií, ktoré môžete všetky nájsť v našej krásnej krajine ako napríklad med, rakytník, materiná dúška či ríbezľový džem. Súťaž sa odohrávala priamo v srdci Slovenska, v Tatrách. Tak vznikla moja idea vytvoriť čisto slovenský drink. Inšpiráciu pre tento kokteil som čerpal zo spomienok mojej rodiny. Rodina je veľmi dôležitá a podľa mňa je to zdroj, z ktorého človek môže čerpať skúsenosti, schopnosti, ale takisto aj informácie. Mojou stratégiou bolo byť iný ako všetci ostatní a preto som môj kokteil Old father pripravil až v troch rôznych príchutiach.

Aké máš pocity zo svojho výkonu a čo plánuješ ďalej?

Aj keď to bola moja prvá súťaž, s mojím výkonom som spokojný. Dal som do toho všetko, čo som chcel. Viem čo treba zlepšiť a treba ísť jednoducho ďalej. V pláne mám určite pokračovať v ďalších súťažiach, zdokonaľovať svoje schopnosti a posúvať ich ďalej. Som otvorený všetkému a nebojím sa posúvať svoje možnosti.

*Momentálne sa Jakub so svojim tímom pripravuje na prvé kolo našej unikátnej Medusa Cocktail Competition 2015.