Jarná sezóna v kuchyni – domáce sirupy z lokálnych surovín

6. apríla 2021

Po dlhých zimných večeroch strávených maškrtením a pozeraním filmov, sme asi ešte nikdy príchod jari neočakávali s takým nadšením, ako tento rok. Dni sa predlžujú, teploty každým týždňom pomaly rastú a prísľub slnka nás nabíja pozitivitou.  Nevieme ako vy, ale my už napäto očakávame, kedy budeme na terasách reštaurácii konečne počuť smiech našich hostí. A nielen náš sociálny život čaká na reštart, ale aj naše telá majú po tmavom a chladnom období deficit vitamínov a energie. Našťastie s rastúcou intenzitou slnka nám príroda začína ponúkať sezónne dobroty plné vitamínov. Väčšina ovocia a zeleniny je dnes v supermarketoch dostupná celoročne, no asi nikoho neprekvapí, že španielske jahody, na ktorých si pochutnáme v strede decembra sa len ťažko vyrovnajú tým, ktoré si natrháme v máji u starej mamy na záhrade. Plodiny, ktoré sa k nám dostanú z opačnej strany sveta často dozrievajú v kamiónoch, skladoch či na pultoch obchodov, čo ich oberá o značnú dávku chuti, farby, vône a predovšetkým prospešných látok. Konzumáciou lokálnych sezónnych surovín podporíte nielen domácich výrobcov, ale predovšetkým svoje zdravie. Ak si neviete rady, ako sa s nimi popasovať, dnes Vám poradíme a prezradíme niektoré naše obľúbené jarné recepty na domáce sirupy.

Aká zelenina sa hodí do smoothies?

Skorá jar je v našich končinách spojená predovšetkým s potravinami ako je špargľa, reďkovka, či špenát a iná listová zelenina. Hoci to môže znieť netradične, všetky tieto suroviny sezónne využívame nielen v kuchyniach, ale tiež v baroch, predovšetkým v čerstvých šťavách a smoothie nápojoch. Väčšina z nich nepotrebuje tepelnú úpravu a obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Napríklad špenát je známy svojím vysokým obsahom železa a hoci Vám nemôžeme zaručiť, že konzumáciou sa z Vás stane neohrozený Pepek, skúste ho najbližšie pridať do vášho raňajkového smoothie a určite neoľutujete. Skvelo sa hodí k väčšine ovocia a zeleniny a vaše telo Vám určite poďakuje.

Bylinky v jarnej kuchyni

Jar je na Slovensku časom byliniek. Množstvo z nich nám môže výborne poslúžiť pri výrobe čajov, sirupov či tinktúr, ktoré nielen výborne chutia, ale tiež majú liečivé a podporné účinky. Za spomenutie určite stoja bazalka, mäta, medovka, púpava, materina dúška či pŕhľava, ktoré majú okrem množstva liečivých účinkov aj výbornú chuť. Najviac obľúbená je ale v našich končinách nepochybne Baza čierna. Uznávame, že právom – aj v našich prevádzkach má pevné miesto, najmä pre svoju univerzálnosť. Dá sa z nej pripraviť nielen čaj, ale tiež napríklad domáce bazové víno či likér. Okrem lahodnej chuti má aj pozitívny vplyv na imunitu a zažívanie. My Vás prevedieme zberom kvetov a následnou výrobou lahodného bazového sirupu, ktorú zvládne naozaj každý.

Domáci bazový sirup

shutterstock 654065890

Baza je veľmi rozšírená, nájdeme ju v lesoch aj záhradách, často tiež lemuje cesty mimo miest, kto by ju teda nepoznal? So zberom voňavých kvetov môžete začať v máji a ideálne je ich zbierať počas suchého dňa – dážď z nich totižto vyplaví časť aromatického peľu. Zbierajte celé zrelé hlavičky kvetov, čím aromatickejšie, tým lepšie. Do varenia sirupu sa pustite čo najskôr po zbere, kým kvety nezvädnú. Do hrnca si pripravte približne 30-40 kvetov bazy (čím viac ich použijete, tým bude sirup výraznejší), zalejte ich 2 litrami studenej vody a nechajte odležať 24 – 48 hodín. Po odležaní výluh preceďte, pridajte 3 kg cukru a 50 g kyseliny citrónovej. Sirup zahrievajte a miešajte pokiaľ sa cukor nerozpustí – kvôli zachovaniu vitamínov sirup neprevárajte. Po vychladnutí prelejte sirup do fliaš a máte hotovo. Sirup vám v chladničke vydrží niekoľko týždňov a v kombinácií so studenou vodou či sódou je skvelým osviežením. Určite sa nebojte experimentovať, sirupom si môžete ozvláštniť pohár dobrého vínka či prosecca, alebo ho vyskúšajte v kombinácii s vašim obľúbeným čajom. Verte nám, že vášmu domácemu ľadovému čaju odolá počas slnečných dní iba málokto.

Jahodovo – rebarborová limonáda

shutterstock 1126148531

Neskorá jar okrem bazy prináša aj iné obľúbené ovocie, dokonca možno to najobľúbenejšie. Sladké jahody, tie zbožňujeme na každý spôsob. V našich baroch ich často dopĺňa kyslastá rebarbora, keďže okrem rovnakej doby dozrievania sa aj ich chute k sebe výborne hodia – spolu často kraľujú našej jarnej ponuke. Jahody sú obrovským zdrojom vitamínov a minerálov a patria k najsilnejším antioxidantom aké poznáme, kým rebarbora je zasa prospešná pri problémoch s cholesterolom, krvným tlakom a tiež priaznivo vplýva na pokožku a vlasy. Zdravie a krása – znie to fajn, ale ešte lepšie chutí. Pripravte si doma našu jahodovo – rebarborovú limonádu a určite nám dáte za pravdu.

Najprv si musíte pripraviť rebarborový sirup. Výroba je veľmi jednoduchá – 1 kg očistenej rebarbory stačí nakrájať na 1cm kúsky a nechať zovrieť spolu s 1 l vody. Po zovretí zmes varte na miernom ohni, až kým sa rebarbora nezačne rozpadať – malo by to trvať približne 20 až 30 minút. Následne stačí prisypať 1 kg cukru a miešať, kým sa úplne nerozpustí. Po vychladnutí sirup preceďte do fliaš. Rovnako ako bazový, aj tento vám vydrží v chladničke niekoľko týždňov a určite si nájde široké využitie. Rozvarenú rebarboru nemusíte vyhadzovať, miesto toho ju kľudne použite napr. do koláča. Veď prečo si nespraviť radosť dvakrát?

Výroba samotnej limonády už je úplná hračka. Do džbánu vložte nakrájané jahody a rozmačkajte ich varechou alebo čímkoľvek čo nájdete v kuchyni, nepotrebujete žiadne barmanské pomôcky. Pridajte rebarborový sirup a citrónovú šťavu, každý koľko mu chutí. Limonádu kľudne skúste doplniť aj bylinkami – mäta, medovka, či bazalka, všetky v nej budú chutiť výborne. Na záver stačí zaliať vodou alebo sódou a premiešať. Už iba jedna rada: spravte si dobré zásoby, budete prekvapený ako rýchlo limonáda zmizne.

Jar už klope na dvere, ani sa nenazdáme a bude v plnom prúde. Dnes ešte nevieme, kedy sa konečne budeme môcť stretnúť na terasách našich reštaurácií, spoločne sa smiať, pochutiť si na dobrom jedle a drinkoch. Preto dúfame, že sme Vás inšpirovali a že v spolupráci s Vami sa nám podarí priniesť kúsok z našich barov k Vám domov. Na zdravie!