DJ Squeeze z Trafa neoddychuje

28. septembra 2018

DJ Squeeze, alebo Martin Báčik (27), hráva prevažne urban music – hip hop, r’n’b, twerk music, trap… Je rezidentný dídžej v Trafe, to znamená, že ho neuvidíte hrať v inom klube. Okrem hrania spolupracuje aj na dramaturgii podniku s Jakubom Vanekom, ktorý je Producer & Event Manager pre Medusa Group.

Vyhýba sa rádiovým hitom, playlist skladá podľa vlastného vkusu a skúseností s publikom. Dokonca počas večera dáva pozor aj na to, čo hrajú ostatní dídžeji, aby sa neopakovali songy. Nie je však len púšťač songov – pesničky aj kreatívne mixuje.

„Použijem inštrumentál a namixujem do toho acapellu z iného songu. Chcel by som to udržať na čistej, počúvateľnej úrovni.“ Acapella je vokálna verzia bez hudby, inštrumentál je hudobná verzia bez hlasu.

Maťo začínal hrávať iba z počítača, keď bol ešte tínedžer. Trénovať na ozajstnej technike chodil k bratrancom. Neskôr si kúpil dídžejskú konzolu a dnes hráva z gramofónov v kombinácii so systémom Serato. Vďaka takémuto setupu môže cez gramofón ovládať digitálnu verziu songu z počítača. Je to zlatý štandard profi dídžejingu. Platne nezbiera, digitálnu hudbu však poctivo kupuje.

Pýtame sa, či v súkromí počúva rovnakú hudbu, ako hráva. „Vôbec. Je to hlavne veľa trapu, veľa elektronických vecí v nižších tempách. Počúvam prevažne celé sety iných dídžejov, inšpirujem sa tým. Aj v inej hudbe sa snažím nájsť niečo, čo môžem priniesť večer do klubu. Aktuálne ma najviac baví DJ Rafik a jeho sety.“

V Meduse začínal v Riu, neskôr hrával v Primi Michalská, vo viedenskej Meduse a až sa nakoniec pred tromi rokmi dostal do Trafa. Hovorí, že najviac si užíva hranie v klube, chodieva aj na súkromné akcie, no svadby hráva veľmi výnimočne.

„Keď ma niekto, koho osobne dobre nepoznám, požiada, aby som hral na jeho svadbe, väčšinou to odmietam. Nepoznám ich vkus, rodinu ani kamarátov. Je to ich najkrajší deň v živote a nechcel by som ho niekomu pokaziť.“

Najväčšia akcia, na ktorej doteraz hral, bol festival Hip Hop Žije, ktorý navštevujú každý rok desiatky tisíc ľudí. Ak by ste však čakali vykrikované hecovačky, DJ Squeeze to nerobí. „V Trafe mikrofón nepoužívame. Najväčší problém dídžejingu je, že každý víkend má niekto narodeniny. A aj keby bol ten človek akokoľvek v pohode, keď to spravím raz, nerobil by som potom celú noc nič iné.“

Keď sa ho pýtame, ako oddychuje, prekvapí nás odpoveďou, že nepotrebuje oddych. V týždni totiž pracuje ako elektrikár a cez víkendy a po nociach ako dídžej. Tieto jeho joby sa navzájom dopĺňajú a tak nikdy nie je príliš unavený mentálne či fyzicky.