Daniel Širota

13. marca 2016

Mladý a talentovaný šéfkuchár Daniel Širota vedie tím kuchárov v košickom Primi od samotného otvorenia reštaurácie. Vyspovedali sme ho pre vás.

V minulosti si pôsobil dlhé roky v zahraničí. Prečo si sa rozhodol vrátiť na Slovensko?

Dôvod príchodu je úzko spätý s odchodom do zahraničia, bola to snaha rozvíjať a posúvať sa v svojom odbore profesionálneho kuchára. V čase, keď som skončil školu nebolo veľa možností a to ma prinútilo odísť za hranice, aby som sa jedného dňa mohol vrátiť a dať mladým kuchárom to, čo mne nebol schopný dať nikto v Prešove. Jedným z dôvodov môjho návratu bola rodina a tým druhým bola možnosť pracovať pre najväčšiu a najúspešnejšiu sieť reštaurácii na Slovensku. Vďaka tejto práci sa môžem ďalej posúvať a vzdelávať v gastronómii a zároveň využívať svoje nadobudnuté skúsenosti a podieľať sa na vytváraní moderných trendov na Slovensku.

Už je tomu takmer rok, čo šéfuješ kuchyni v košickom Primi. Vedieš ju od úplného začiatku. Čo ťa na tejto práci baví?

Áno, som veľmi rád, že je to práve košické Primi, kde som nastúpil ako šéfkuchár a bol som tu od začiatku. Mal som možnosť vybrať si vlastný tím kuchárov a verím, že mam tím tých najlepších kuchárov, ktorým mi východne Slovensko mohlo ponúknuť.

Baví ma ako som mohol pomaličky aplikovať nadobudnuté skúsenosti do praxe, venovať sa vlastným kuchárom a vychovávať novu generáciu. Najväčšiu radosť mám, keď zákazníci chcú ochutnať niečo z môjho kuchárskeho umenia mimo jedálneho lístka.

Aké skúsenosti si si priniesol zo zahraničia a teraz ich využívaš v Primi kuchyni?

Určite je to schopnosť pracovať s tými najkvalitnejšími surovinami, aplikácia moderných technologických postupov, sústredenosť na dokončovanie jedla, pri ktorom treba dbať na vyváženosť chuti a vlastný spôsob prezentovania jedla.

Celkom výraznou zmenou v Primi je napríklad fakt, že odteraz sa podávajú čerstvé domáce cestoviny vlastnej výroby. Je ich príprava náročná?

Domáce cestoviny sú úžasné a veľmi obľúbené jedlo každého z nás, tak verím že to bude mať veľký úspech. Výroba domácich cestovín je náročná, ale je našou prioritou dať hosťom to najlepšie, čo len môžeme, preto túto zmenu vnímam veľmi pozitívne.

Varíš aj doma medzinárodnú kuchyňu, alebo naopak preferuješ tradičné slovenské jedlá? 

Doma varím veľmi málo, tam kraľuje manželka. 🙂 Ak varím, tak je to skôr slovenská klasika, ale recepty si troška modernizujem a robievam ich podľa seba.

Čo špeciálne z tvojho kuchárskeho umenia  môžu ochutnať hostia v košickom Primi?

Určite sú to moje sezónne vsuvky a špeciality. Občas organizujeme pre hostí degustačné večere, pri ktorých sa môžem realizovať a ľudia môžu ochutnať niečo špeciálne z môjho kuchárskeho repertoáru.