Čo varíme doma

19. septembra 2016

Casero Tacos Especial

Pripravil: Michal, senior marketing manager

Pre 2 osoby budete potrebovať:
Guacamole
1 zrelé avokádo čierne mleté korenie
šťava z 1 limetky koriander
1/2 červenej cibule kurkuma
1 stredná paradajka olivový olej
1 strúčik cesnaku nadrobno nasekané chilli
soľ
Cayenne mayo Tortilla placky
3 pl majonézy šalátik (čínska kapusta alebo lollo bianco)
kajenské korenie 4 tortilla placky
tandoori masala
Soundtrack & Companion
Najlepšie spravíte, keď budete chystať jedlo s dobrým vínom a pri dobrej hudbe. Mne robilo spoločnosť červené Zweigeltrebe butikové 2013 od pána Duda a soundtrack k filmu Chef( kombinácia dobrej latino / kubánskej hudby s inými príjemnými žánrami).

 

Postup:

V prvom rade si vytiahneme steaky z chladničky. Potrebujú cca pol hoďku, aby sa dostali na izbovú teplotu. Kým sa budú „ohrievať“, pripravíme si ostatné potrebné veci. Steaky môžeme umyť v studenej vode a pomocou papierových utierok utrieť dosucha.

Guacamole

Rozrežeme avokádo po obvode a kôstku vyberieme šikovným zaseknutím noža do stredu kôstky, a pootočením. Kôstka zostane na noži a avokádo je pripravené na vyškrabanie lyžičkou do misky. Avokádo v miske pokvapkáme limetkovou šťavou. Nebojme sa jej použiť dosť, nemusí to byť kompletne celá vyžmýkaná limeta, ale šetriť nemusíme. Guacamole vďaka tomu vydrží pekné svieže zelené a aj chutiť bude parádne. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, paradajku a pretlačený cesnak. Navrch pridáme čerstvo namleté čierne korenie a soľ. Nasleduje chilli (podľa chuti a „chilli“ limitov hostí) koriander a kurkuma. Kurkuma a špeciálne chilli dovezené kamarátom z Thajska, sú tajnou prísadou môjho guacamole. Prelejeme olivovým olejom.

Všetko dobre premiešame a ochutnáme. Podľa chuti dosolíme, soli sa tiež nemusíme báť, podávať nedochutené mdlé guacamole je trestuhodné. Soľ sa krásne dopĺňa s limetovou šťavou, dokopy to pekne zvýrazní chute.

V prípade vysokých teplôt počasia si hotové guacamole si odložíme do chladničky (ak pripravujeme guacamole v chladnejšom prostredí, pokojne ho nechajme čakať vonku na hotové jedlo).

Cayenne Mayo

Naberieme majonézu do misky. Prisypeme kajenské korenie (opäť podľa chuti a schopností konzumentov). Pridáme trošku tandoori masala, mayo tak chytí peknú farbu do červena a chuť, nad ktorou si hostia budú dlho lámať hlavu, čo je tam také zvláštno dobré. Rovnako odkladáme do chladničky.

Tacos z tortilla placiek

Keď si kúpite tortilla placky (a teda si nerobíte rozmer presne doma na mieru) tak zistíte, že obvod je trošku nad rozmer vizuálne pekných tacos. Ja ich vždy orežem jednou miskou, ktorej obvod je ideálny na správne taco. Následne placky zohrejem na horúcej panvici (60 sekúnd každú stranu), orolujem ich okolo valčeku na cesto a pridržím, kým chytia správny zatočený tvar (aj tak sa budú roztvárať a aj tak si ich pri jedení chytíte do ruky, takže žiadny strach, že sa vám to nepodarí. 🙂

 

Striploin steaky

Aktuálne by mali mať steaky správnu teplotu. Rozpálime si panvicu a keď má správnu teplotu (cca jeden stupeň pod najvyšším možným na akomkoľvek sporáku), steaky posypeme z jednej strany hrubozrnnou morskou soľou, čerstvo namletým korením, ľahko pokvapkáme olivovým olejom a touto ochutenou stranou ich položíme na rozpálenú panvicu. Horné časti steakov posypeme soľou a korením už na panvici.

Ak máme steaky 2 – 3 cm hrubé, odstopujeme si 2 minúty na jednej strane, otočíme ich a stopujeme ďalšie 2 minúty. Tesne pred koncom druhej dvojminútovky vezmeme steaky a pridržíme ich tukovou stranou na panvici, vzápätí rovnako krátko opečieme aj druhý okraj.

Tento čas je odskúšaný mnohými pokusmi a omylmi, pri iných hrúbkach steakov je potrebné si určiť vlastný vhodný čas. Skúšal som steak aj „testovať“ podľa metódy porovnávania s bruškom pod palcom, ale to mi nikdy nefungovalo. Treba poznať mäso, ktoré používam, a jeho konkrétny čas potrebný na dokonalý rare steak.

Po príprave steakov na panvici je veľmi dôležité steaky položiť a prikryť miskou či pokrievkou, aby mali chvíľku na „oddych“. Cca 5 minút stačí v tomto prípade.

 

Casero Tacos Especial

Oddýchnutým steakom odrežeme tukový pás (ktorý je v tomto prípade naozaj tvrdý a nekonzumovateľný) a po šírke ich nakrájame na tenké pásiky. Mäsko by malo byť po obvode akurát upečené a vnútri ružové.

Guacamole taco: na placku nahrubo rozotrieme guacamole. Tenké vrstvičky necháme na haute cuisine, tieto tacos majú mať guacamole poriadne naložné. Na vrstvu guacamole poukladáme pásiky steaku, placku zložíme do tvaru taco a konzumujeme.

Cayenne Mayo Taco: na placku rozotrieme tenkú vrstvu cayenne mayo. Posypeme nasekaným lollo bianco šalátikom, poukladáme pásiky steaku a znovu presypeme salátikom. Na vrch pridáme dalšiu vrstvu cayenne mayo. Zložíme do tvaru taco a konzumujeme.

Nezabudnite na dobrú hudbu a vínko. Dúfam, že vám bude chutiť minimálne tak ako mne. 🙂 Buen provecho!