Cesta víťazov

22. marca 2017

V júli 2016 sa slávnostne skončil prvý ročník Medusa Cocktail Competition. Jej absolútnymi víťazmi sa stali Marek Rotman, Richard Buchlík a Jakub Rampáček. Hlavnou výhrou v súťaži bola cesta po Amerike, ktorú si chalani užili v sprievode Tomáša Holca, Bar Executive Medusa Group, ktorý celú súťaž vymyslel a zorganizoval.

Všetci štyria sa vo februári vybrali na cestu po Spojených štátoch, kde strávili viac ako dva týždne, počas ktorých precestovali New York City, Tennessee, New Orleans, Alabama, Tamba Bay a Miami. Pre všetkých to bol úžasný zážitok.

Kde ste vašu cestu začali a ako ste sa postupne presúvali? Koľko dní ste strávili v konkrétnych mestách?

Tomáš: V podstate to  bola cesta a miesta, ktoré sme si spoločne vybrali. Cca dva mesiace pred cestou, keď už sme mali zvolený termín, sme si sadli na spoločnú večeru a každý si povedal, čo by chcel vidieť, čo ho zaujíma. Mala to byť cena pre víťazov a ja som chcel, aby mali všetci z víťazného tímu nezabudnuteľný zážitok.

Podľa toho sme aj naplánovali celú cestu, ktorá začala v New Yorku, v hlavnom meste barového diania. Po troch dňoch sme sa autom presunuli do Tennessee. Celú dobu naprieč východným pobrežím sme cestovali autom, prešli viac ako 5000 km a vždy keď nás niečo zaujalo, tak sme zišli z cesty a išli to preskúmať. Vidieť Ameriku nielen z centra veľkomesta, ale zastaviť sa v akomkoľvek mestečku a vidieť reálny život ľudí, napríklad v Alabame, bolo ozajstným zážitkom. Z Lynchburgu v Tennessee sme sa vybrali smerom do New Orleans, do mesta koktailovej histórie. Pôvodne sme v meste chceli stráviť dva dni, ale nakoniec, i vzhľadom na úžasnú atmosféru Mardi Gras a barov vo francúzskej štvrti, sme sa rozhodli si to predĺžiť a nasiať atmosféru plnými dúškami. Potom náš už iba čakala skôr ta teplejšia časť USA. Florida a legendárna South Beach v Miami so zastávkami v Orange Beach, Clearwater, Tampa a ďalších menších mestách a priezračných plážach východného pobrežia.

 

Na čo ste sa tešili úplne najviac? Splnila cesta vaše očakávania?

Marek: Celkovo na cestu, nikdy som v USA nebol, očakával som plno nových zážitkov, ktoré som si nakoniec odtiaľ aj odniesol.

Richard: Spoznať barovú kultúru Ameriky, užiť si výlet so super ľuďmi a tešil som sa aj na mega hamburgery. Očakávanie boli takmer na 100% naplnené.

Ktorý zážitok bol pre vás absolútnych highlightom výletu?

Marek: Miami a dance battle v strede križovatky.

Jakub: New Orleans, pretože sme akurát vychytali Mardi Gras. Ľudia boli dobrosrdeční a užívali si život.

Ktorý bar vám najviac utkvel v pamäti? Čím bol výnimočný?

Marek: Employees only v NY, pretože hneď ako sme vošli, tak som sa cítil ako vo filme. V podniku bola super atmosféra. V Broken shacker v Miami som mal zasa pocit, akoby som sa ocitol u kamaráta na garden party.

Richard: Country bar v New Orleans, kde bola super hudba, perfektná atmosféra, zábava ako má byť. Ale čo sa týka drinkov a mixológie, v tom bol najlepší bar práve Le Fleur v Prahe.

Jakub: V New Orleans v Sazerac bare, toto miesto naozaj dýcha veľkou históriou a barovou atmosférou. Preto tam pracujú aj páni v rokoch, ktorí majú svoje remeslo pevne v rukách. A určite nesmiem zabudnúť na Broken shaker v Miami. 🙂

Okrem barov a destilérok ste si užili aj trošku oddychu na rôznych plážach. Kde konkrétne ste boli?

Tomáš: Pláži bolo veľa, nie všade sme sa vzhľadom na teplotu oceánu odvážili kúpať, ale Miami a ďalšie pláže na Floride nám toto vynahradili. Piesok na Orange Beach bol belší ako krieda, oceán nádherný a ľudia neskutočne milí.

 

New Orleans je mesto s neuveriteľnou atmosférou. Ako na vás zapôsobilo? Čo hovoríte na French Quarter?

Marek: Úžasné miesto, veľkou mierou k tomu prispelo aj počasie. Je to miesto, kde to žije od rána do rána.

Jakub: Pre mňa je to miesto, kde si naozaj viem predstaviť svoj život. 🙂 French Quarter je miesto, kde zábava nekončí, ale stále graduje.

Odporučili by ste vašim kolegom, aby sa zapojili do druhého ročníku MCC? Čo vám súťaž dala a kam vás posunula?

Marek: Odporučil by som ju každému, kto má chuť na sebe pracovať.  Súťaž ma naučila to, že keď žijem tým barom, tak nápady akoby chodili samé od seba.

Jakub: Je to skúsenosť a výzva, ktorú ak prijmete zodpovedne a so snahou dokázať niečo, dostanete za to vytúženú odmenu a to už je len koktailová čerešnička na torte.