Brokolicové cappuccino

13. júna 2017

Boli sme na návšteve vo viedenskej Medusa Restaurant & Club. Šéfkuchár Peter Duranský nám navaril brokolicovú polievku, ktorú môžete teraz ochutnať v novom jedálnom lístku. A samozrejme nám prezradil aj recept. 🙂

Na 4 porcie budete potrebovať:

Polievka Ricotta Mliečna pena
1,5 kg brokolice 1 l mlieka 200 ml mlieka
150 g šalotky 3 pl octu 30 g masla
150 g prepáleného masla ½ čl  soli 100 ml zeleninového vývaru
500 ml smotany na šľahanie 1 g práškového lecitínu
500 ml zeleninového vývaru Chlebová mrvenička ½ čl  soli
½ čl muškátového oriešku 500 g tmavého chleba
½ čl čierneho mletého korenia 50 g parmezánu Chrumkavá cibuľka
½ čl  soli 1 citrón 250 ml oleja
1 pl oleja ½ čl  soli 200 g šalotky
50 g cesnaku ½ čl čierneho mletého korenia 1 pl Gustinu
 2 bobkové listy 1 pl extra panenského oliv. oleja 4 pl hladkej múky

 

Postup:

Polievka

Brokolicu si na minútu oblanšírujeme v osolenej vriacej vode. Následne vložíme do pripravenej nádoby s ľadom, aby sme zachovali chrumkavosť, chuť a farbu brokolice. Následné si pripravíme v hrnci základ – na oleji si orestujeme šalotku do zlata, odstavíme a nastrúhame muškátový orech. Pridáme vývar, smotanu a necháme zovrieť. Akonáhle nám smotana prevrie, pridáme brokolicu, ktorú si predtým vyberieme z nádoby, dôkladne osušíme a nakrájame na menšie kúsky.  Ideálne si brokolicu nakrájať na menšie kúsky. Všetko spolu povaríme 10 minút a následne dohladka rozmixujeme. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a zamiešame prepálené maslo. Pre ešte jemnejšiu konzistenciu môžete polievku prepasírovať.

Ricotta

Mlieko si zohrejeme na 90°C. Odporúčame použiť teplomer, aby teplota nekolísala. Rozmixujeme si a pridáme ocot. Odstavíme a sústavne miešame až pokým sa nám začne oddeľovať ricota. Na záver osolíme. Precedíme cez gázu a necháme vychladnúť.

Chlebová mrvenička  

Chlieb si necháme usušiť a v mixéri rozmixujeme na strúhanku. Pridáme parmezán, olej, kôru z citróna a soľ. Mixujeme až kým sa nám všetky ingrediencie dôkladne nespoja. Po rozmixovaní necháme presušiť, najlepšie v rozohriatej rúre na plechu pri 100°C.

Mliečna pena

Mlieko s vývarom a maslom si zohrejeme na 90°C. Dochutíme soľou a pridáme lecitín. Pomaly mixujeme až nám vznikne mliečna pena.

Chrumkavá cibuľka

Šalotku si očistime, nakrájame a obalíme v muke a Gustine. Sprudka vysmažíme v rozpálenom oleji.