Ako skĺbiť catering, rodinu a šport

18. marca 2019

Sedíme v Mercade v Auparku a napriek rušnému okoliu najviac energie sála z našej dnešnej hosťky Alenky. Pracuje na pozícii Catering manager a nás zaujíma, aká cesta k tomu viedla.

Začala preto rozprávať rovno od svojich prvých krokov – pochádza z malého mestečka Krupina a prvý kontakt s gastronómiou mala už počas strednej školy na pozícii čašníčky. Študovala však na Obchodnej akadémii, preto sa po maturite rozhodla skúsiť prácu bližšiu svojmu odboru a zakotvila v bratislavskej reklamnej agentúre.

„Znie to ako keby som išla objaviť Ameriku a urobiť dieru do sveta – avšak rozhodla som sa presťahovať do pre mňa vtedy „veľkej“ Bratislavy… ísť na skusy“, smeje sa a ďalej spomína: „chcela som si vyskúšať život bez rodičov na vlastnú päsť.“

No už po pol roku zistila, že marketing nebude jej vysnené odvetvie. Vrátila sa preto späť ku gastru. Nastúpila ako čašníčka do vtedy čerstvo zrekonštruovaného Erdődyho paláca, kde sa nachádzali v tej dobe najprestížnejšie reštaurácie na Slovensku, aktuálne sa tu nachádza klub TrafoVentúrska Klubovňa.

Postupne sa prepracovala cez vedúcu smeny až na manažérku prevádzky. V tom čase už ale vymenila pôsobisko za novootvorenú reštauráciu Elesko v Modre, kde sa začala angažovať aj v organizácii eventov.

„Po rokoch práce v reštaurácii poznáš dokonale celý systém, máš omnoho viac skúseností než laik i keď s managerskými zručnosťami, ktorý by nedokázal pochopiť niektoré procesy a situácie, ktoré sú pri tejto profesii veľa krát nevyspytateľné. Vďaka tejto pridanej hodnote som sa z pozície manažéra prevádzky začala postupne angažovať aj do organizácie eventov, až sa to stalo mojou náplňou práce.“

Veľa konceptov, veľa rôznych kuchýň

Na pozíciu Catering managera pre Medusa Group nastúpila Alenka v roku 2015, kde už okrem eventov na prevádzkach dostala na starosť aj prípravu externých cateringov.

Jej zodpovednosť začína tým, že komunikuje s klientom od prvotného kontaktu s ním po vypracovanie vyhovujúcej ponuky. Následne so šéfkuchárom dolaďuje menu, rieši celú logistiku a timing, zabezpečuje personál, inventár, dodávku tovaru až v neposlednom rade realizáciu na mieste. Ukončenie spočíva vo finálnom vyúčtovaní celého eventu, ktorý je poslednou bodkou a samozrejme feedbackom od klienta.

Uf, my sme sa zapotili už pri počúvaní! Samozrejme, ako vraví, neexistuje len jeden recept, a tak sa aj povinnosti líšia od eventu k eventu.

„Každý catering je individuálny, špecifický, stále je to niečo iné. Medusa má totiž výhodu v tom, že má veľa konceptov, veľa rôznych kuchýň a vieme vykreovať v podstate čokoľvek,“ dopĺňa Alenka.

Najnáročnejšie na jej práci je vraj to, že nemá stabilné zázemie, aké je v reštaurácii – na miesto určenia si nosí inventár, suroviny aj ľudí presne podľa potrieb udalosti. S dostupnými možnosťami sa pokúša vytvoriť čo najvernejší reštauračný pocit, aj keď je to veľká výzva.

„Hostia na externom cateringu očakávajú rovnaký pocit, ako keď prídu do reštaurácie a čo najviac sa priblížiť tomuto pocitu je to, o čo sa snažíme. Každý catering však v sebe skrýva inú výzvu a vždy je to aj iná skladba potrebných riešení na mieru, od gastrotechnológií až po logistiku a správne načasovanie. Naším cieľom pritom vždy je dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu, od splnenia timingu až po ustráženie kvality externého personálu.“

Najdôležitejšia súčasť cateringu je, samozrejme, samotné jedlo, a preto má jeho príprava najvyššiu prioritu. Keď ale vzniknú problémy, je opäť Alenkina zodpovednosť všetko vyriešiť v rámci nastavenej ponuky, rozpočtu a ku spokojnosti klienta.

Nová cateringová kuchyňa umožní skvalitnenie služieb

Keďže príprava jedného eventu si zjavne vyžaduje veľa práce, pýtame sa, koľko ich zvykne Alenka so svojim tímom zrealizovať.

„Napríklad minulý týždeň sme ich mali päť, ale do roka ich je odhadom približne sto, nedá sa to úplne predikovať. Doteraz bol však catering v rámci Medusy trochu v úzadí za reštauráciami, keďže sa otvárali nové koncepty, ktoré si vyžadovali veľký ľudský potenciál a teda pozornosť aj ľudské zdroje sa orientovali na tieto projekty. Len prednedávnom sme prijali cateringového Head Chefa a otvorili cateringovú kuchyňu, takže tento rok je prelomovým rokom, kedy sa bude catering budovať na pevných základoch“ prezrádza.

Doteraz sa jedlo pripravovalo v prevádzke, ktorej kuchyňa vyhovovala zadanej téme eventu. V novo otvorenej prevádzke Crustino sa však podarilo spustiť dlho pripravovaný koncept centrálnej kuchyne, pekárne, cukrárne a cestovinárne, ktorej súčasťou je aj centralizovaná cateringová kuchyňa so svojim teamom.

Čo súkromie?

Z práce prichádza Alenka domov o šiestej a spať chodieva okolo 21:00, aby mohla ráno odviesť syna do škôlky. Mysleli sme si, že voľný čas je pre ňu neznámy pojem alebo sa rovná dlhému spánku. Energická manažérka nás však prekvapí presným opakom. S manželom a päťročným synom však trávia víkendy prevažne aktívne.

„Je veľmi málo času na to, užívať si rodinný život počas pracovného nasadenia, preto každú možnú voľnú chvíľu trávime maximálne aktívne a vždy naplno. Cez týždeň som od rána do večera v jednom kole, takže cez víkend sa venujeme jeden druhému. V zime sú to korčule a lyže, v lete plávanie, bicyklovanie, skrátka vždy mimo rodinných zaužívaných 4-och stien.“

Napokon ale priznala, že má rada aj pohodlie domova a keďže v práci prichádza do styku s toľkými ľuďmi, samotu so svojou rodinou si skutočne užíva.

Lúčime sa a ďakujeme za vzácny kus Alenkinho času.