Ako na domáce cestoviny a 5 rýchlych omáčok od nášho Brand Chef Kubu a La Pala

24. februára 2021

Pracujete z domu a napriek tomu nestíhate variť? Opýtali sme sa Laciho Výpalu, nášho brand chef Kubu a La Pala, čo rýchle a chutné pripraviť s malým množstvom ingrediencií. Odpoveď – domáce cestoviny! Cestoviny si môžete pripraviť dopredu na niekoľko dní a počas obednej pauzy vykúzlite omáčku za pár minút ako od šéfkuchára.

Laci nám dal dva tipy: na vaječné a bezvaječné cestoviny. A k tomu jeho 5 najobľúbenejších omáčok, ktoré sa vždy vydaria:

  • šampiňónová omáčka s kôprom
  • gorgonzolová s kaparami
  • omáčka z čerstvých cherry paradajok a bazalky
  • zázvorová omáčka s cesnakom (vhodná na cestoviny s krevetami)
  • mascarpone omáčka s bazalkovým pestom

Príprava cestovín

shutterstock 1079810252

Bezvaječné cestoviny
400g hladká múka (najlepšia je Farina tipo 00 alebo zo semoliny grano duro)
220ml voda
1čl soľ
Vaječné cestoviny
400g hladká múka (najlepšia je Farina tipo 00 ale zo semoliny grano duro)
4ks vajcia
1čl soľ
50ml olivový olej extra virgine

Technologický postup
Na drevenú dosku nasypeme múku na kôpku, do ktorej spravíme jamku. Vylejeme do nej vajcia a soľ. Krúživými pohybmi začneme miešať cesto. V polovici miešania prilejeme olej a pokračujeme miesiť cesto až kým doska nie je čistá. Z cesta urobíme guľku, zabalíme ju do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť aspoň hodinu.
Ak si cesto oddýchne, je na čase ho rozvaľkať. Brand Chef Kubu a La Pala odporúča stroj na cestoviny Marcato Atlas 150, ktorý je cenovo dostupný a jednoduchý na používanie aj údržbu.

Šampiňónová omáčka s kôprom

shutterstock 1765820960

Ingrediencie
40ml olivový olej
50g šalotka
200g šampiňóny hnedé
50ml biele víno
5g čerstvý tymian
1dcl vývar zeleninový
1dcl smotana živočíšna
10g kôpor
5ml biely balzamicový ocot

Technologický postup
Na olivovom oleji, opečieme na drobno nakrájanú šalotku a tymian. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, dobre ich opečieme, dochutíme čerstvým čiernym korením a soľou, a podlejeme bielym vínom. Pár krát ich premiešame v panvici a podlejeme vývarom a smotanou. Omáčku pomaly povaríme a necháme vydusiť do správnej hustoty, dochutíme soľou a korením. Ak máme omáčku vydusenú, odstavíme ju a dochutíme. Pridáme natrhaný kôpor a cestoviny.

„Dobrú chuť“

Gorgonzolová omáčka s kaparami a špenátom

shutterstock 1715807848

Ingrediencie
330ml smotana rajo živočíšna 30%
200g gorgonzola dolce
2g muškátový oriešok
50g kapary kvety

Technologický postup
Táto omáčka je veľmi jednoduchá a rýchla. V hrnci si zohrejeme smotanu na cca 90° a odstavíme ju z ohňa. Do takto zohriatej smotany rozdrvíme gorgonzolu a nastrúhame muškátový oriešok. Necháme cca 2-3 minúty postáť a zľahka premiešame metličkou. Do hotovej omáčky pridáme nakrájané kaparové kvety a premiešame. Podávame s dlhou cestovinou a baby špenátom.

„Dobrú chuť“

Omáčka z čerstvých cherry paradajok a bazalky

shutterstock 1751426543

Ingrediencie
50ml olivový olej
30g cesnak, nakrájaný na plátky
300g cherry paradajok, nakrájaných na polovice (priečne)
Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
50g maslo (tvrdé a nakrájané na malé kocky)
15g bazalky, nakrájanej na jemné rezance

Technologický postup
Na olivovom oleji opečieme nakrájaný cesnak. Zasypeme nakrájanými paradajkami, ktoré osolíme a okoreníme. Paradajky tak pustia šťavu, ktorú necháme poriadne silno zovrieť. Teraz do omáčky môžeme hodiť nakrájané kocky masla, ktoré zahustia omáčku. Takto uvarenú zahustenú omáčku odstavíme a premiešame s nakrájanou bazalkou.

„Dobrú chuť“

Zázvorová omáčka s cesnakom

shutterstock 1642605658

Ingrediencie
1dcl olej raciol
50g zázvor
50g cesnak
200ml smotana živočíšna 30%
100g sweet chilli omáčka
30g ustricová omáčka
Soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Technologický postup
Ide o veľmi jednoduchú prípravu a skvelú omáčku, ktorá sa hodí hlavne s krevetami a čerstvou zeleninou, nakoľko sú v nej použité ingrediencie z ázijskej kuchyne. Všetko dáme do jedného hrnca a privedieme k varu. Následne oheň znížime a chvíľu povaríme aby cesnak so zázvorom zmäkol. Po zmäknutí cesnaku, omáčku poriadne rozmixujeme a precedíme cez jemné sitko.
Takto pripravenú omáčku, Laci navrhuje podávať s tenkými cestovinami napr. linguinami. Na oleji si opečieme krevety, osolíme, okoreníme a podlejeme omáčkou. Dobre premiešame, natočíme na vidličku a prenesieme do hlbokého taniera. Na cestoviny nasypeme mungo klíčky, cukrový hrášok, chilli a koriander.

„Dobrú chuť“

Mascarpone omáčka s bazalkovým pestom

shutterstock 635470781 1

Ingrediencie
30g píniové oriešky
100g mascarpone
100g bazalkové pesto

Technologický postup
Na panvici si na sucho opečieme píniové oriešky, aby sa uvoľnili oleje z orechov a pustili do omáčky vôňu a chuť. Panvicu odstavíme a pridáme do nej mascarpone, ktoré sa na teplej panvici rozpustí. Do rozpusteného mascarpone primiešame bazalkové pesto a omáčka je hotová. Takto pripravenú omáčku zmiešame s cestovinami, ktoré naložíme na tanier a ozdobíme hoblinami parmezánu, prípadne opečenými píniovými orieškami.

„Dobrú chuť“

 Brand Chef Ladislav Výpala

„Od svojej strednej školy, kedy som po prvý krát na praxi „ochutnal“ kuchárčinu, som nič iné nerobil, myslím pracovne. Vedel som, že je to povolanie, ktoré ma baví a až dnes zisťujem, že robím tú najkrajšiu prácu na svete.“

 

03CAA953 F3AD 4505 AF0C 19ED9064263D

Do Medusa Group som prišiel cca v roku 2007, kedy mi Peter Štecko dal dôveru a možnosť stať sa  šefkuchárom reštaurácie Due Amici na Ventúrskej ul.č.7, za čo som, do dnes vďačný. To bol ten presný význam vety „byť v správny čas na správnom mieste“ 😊 Bolo to krásne obdobie kedy som dostal do rúk veľmi krásny projekt zameraný na taliansku kuchyňu. A vtedy som pochopil, že talianska kuchyňa je to pravé, čo mi vyhovuje a čo ma baví.

Počas doby strávenej v Medusa Group som bol súčasťou otvárania mnohých nových projektov – otvárania reštaurácii Kubu Aupark, Rio Grande, Kubu Bory, Mlska, Bistro Petite Provance, Due Amici, celý rad super cateringov. Varil som aj pre veľvyslancov u nich doma – súkromné večere alebo obedy, a na tieto chvíle veľmi rád spomínam, nakoľko som sa pri nich naučil plánovať si všetko do posledného detailu.

Moje obľúbené jedlo je Kurací perkelt , ktorý veľmi rád jedávam v kombinácii s domácimi cestovinami. Myslím že je to moje veľmi obľúbené jedlo, nakoľko u nás doma ho zbožňujú všetci hlavne deti.

Ďakujeme Laci za rozhovor 🙂