Ako Jamie Oliver vybudoval gastro impérium

19. júna 2019

Pozitívna energia, obrovské zanietenie pre kvalitné suroviny a osobnosť Jamieho Olivera mu zaistili zástupy fanúšikov po celom svete. Hoci nemá ani jednu Michelinskú hviezdičku, predal milióny kuchárskych kníh, vlastní desiatky reštaurácií, účinkoval vo viacerých televíznych reláciách a je aktuálne najbohatším šéfkuchárom na svete.

Poznáte ale jeho celý príbeh?

Prvý kontakt s varením… a s bubnami

Jamie Oliver sa narodil v roku 1975 a vyrastal v anglickom Essexe, kde jeho rodičia viedli pub The Cricketers. Mladý Jamie im veľmi rád pomáhal v kuchyni a keď mal jedenásť, vedel krájať zeleninu rovnako perfektne ako vyškolený personál, popri ktorom pracoval. Rodičia tento podnik úspešne prevádzkujú dodnes.

Okrem nožov ho v puberte bavili aj bicie. Ako štrnásťročný založil so spolužiakom rockovú kapelu Scarlet Division, v ktorej bol bubeníkom. Dokonca sme našli aj originálny videoklip, a tak môžete posúdiť či by z neho niečo bolo, keby niet jeho kuchárskeho nadania.

Po vyštudovaní Newportského gymnázia sa prihlásil na hotelovú a kuchársku školu Westminster Catering College.

Prvý Jamieho mentor a populárna TV show

Prvú prácu dostal v reštaurácii s názvom Neal Street, ktorú vlastnil Antonio Carluccio. Ako pastry chef naberal skúsenosti s talianskou kuchyňou pod vedením Gennara Contalda. Obaja títo páni sa o niekoľko rokov neskôr objavili vo vlastnej kulinárskej show Two Greedy Italians.

O pár rokov neskôr sa presunul na pozíciu sous-chefa do londýnskeho The River Café. Po tom, čo pre nich vytvoril dokument „Christmas at the River Café“, si ho všimla britská televízia BBC.

V roku 1999 sa tak prvý krát objavil Jamie v podobe, v ktorej ho poznáme dodnes – mladučký kuchár bez čapice varil v kulinárskej show v originálnom názve The Naked Chef. V tom istom roku vydal knihu s receptami, ktorá sa vo Veľkej Británii stala bestsellerom

Ak sa vám vynorila v hlave otázka, prečo sa show v angličtine volá The Naked Chef, keď sa v nej nenachádza žiaden nahý kuchár, máme na ňu odpoveď. Názov odkazuje na jednoduchosť receptov, ktoré si dokáže vyskúšať doma každý. V slovenčine sa relácia volá Šéfkuchár bez čapice.

Sieť charitatívnych reštaurácií, ktoré ponúkajú druhú šancu

V roku 2002 založil v Londýne reštauráciu Fifteen so zaujímavým konceptom. Každoročne sa v nej  školí pätnásť mladých ľudí zo znevýhodneného zázemia na prácu v gastronómii. Po úspechu a pozitívnych ohlasoch otvoril reštaurácie Fifteen aj v Amsterdame, v Melborune či v anglickom Cornwall.

Na základe tohto konceptu vznikol o Fifteen dokumentárny seriál s názvom Jamie’s Kitchen, v ktorom sa prezentovali príbehy vybraných pätnástich ľudí.

Tvárou komerčných aj užitočných kampaní

Jamie Oliver má niekoľko spoluprác s rôznymi značkami. Na Slovensku ste ho určite zazreli na plagátoch v obchodoch Billa. V zahraničí ho dlho vnímali ako súčasť reťazca Sainsbury’s, s ktorými Jamie spolupracoval celých 11 rokov.

Bol však aj tvárou spoločensky prospešnej kampane s názvom „Feed Me Better“, ktorú v roku 2005 sám inicioval. Hlavným cieľom bolo, aby britské školy vymenili nezdravé jedlá za výživnejšie a kvalitnejšie potraviny.

Jamieho snahy priniesť do školského stravovania radikálnu zmenu si môžete pozrieť v seriáli Jamie’s School Dinners, kde chcel ukázať, že existujú cenovo výhodné a zdravé jedlá, ktoré školákom aj chutia.

Aj pre toto ho ľudia milujú. Jeho dobročinné aktivity v kombinácii s faktom, že má päť detí s manželkou, s ktorou chodil už v puberte, sú náramne sympatické.

Lenže…

Gastro biznis nie je taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá. Jeho impérium momentálne zažíva kolaps. Aj keď sa podnikanie snažil zachrániť a vložil doň ďalšie obrovské finančné prostriedky, väčšinu podnikov sa nepodarilo reštartovať.

Na konci mája vstúpilo do nútenej správy až 22 reštaurácií v Spojenom kráľovstve. To znamená, že reštaurácie sú v bankrote a toto je forma ochrany pred veriteľmi. Dôsledkom toho je ohrozených 1000 pracovných miest.

Bez problémov je ďalších 61 reštaurácii, ktoré sú prevádzkované ako franšízy. Patria sem predovšetkým prevádzky mimo Spojeného kráľovstva, niekoľko reštaurácií Jamie’s Italians a Fifteen v Cornwalle.

Známy britský advokát sa pre BBC vyjadril, že Jamieho reštaurácie podľa jeho názoru neboli schopné udržať krok s rýchlo vyvíjajúcim sa gastro sektorom. Iní zas hádžu vinu na brexit či stúpajúce náklady a konkurenciu.

Jedno je však isté. Podnikanie je nevyspytateľné a my mu budeme naďalej držať palce.