Ako bolo na Bartenders Campe?

19. júla 2017

Bartenders Camp oficiálne odštartoval druhý ročník Medusa Cocktail Competition. Zúčastnení barmani a hlavní organizátori Vlado Gogora, Ľuboš Dičer, Matúš Chudý a Robert Marhefka nám porozprávali aké to celé bolo.

Znovu sa nám podarilo spojiť barovú rodinu! V úžasnom prostredí Nízkych Tatier sa stretlo viac ako 40 barmanov zo Slovenska a Českej republiky a 5 barových osobností z celého sveta, aby sa zúčastnili trojdňového barového kempu. Všetci  zúčastnení si užili tri dni absolútnej pohody a neskutočných workshopov. Ubytovanie priamo pod Nízkymi Tatrami v Liptovskom Mikuláši, hneď vedľa aquaparku zaručil všetkým barmanom skvelú zábavu.

Už zbieranie pozvaných účastníkov v pondelok o siedmej ráno, po Sunday Cleaningu :), naznačovalo že sa začína skvelý výlet. Všetci poctivo dodržiavali pitný režim a nikto neostal smädný. Po príchode nasledovalo ubytovanie a obed priamo v reštaurácii hotela. Nasledoval prvý z workshopov v podaní:

Evgeniy Shashin, Mendeleev Bar, Moskva, Rusko

Mladý ruský barman, účastník World Class, člen White Rabbit Company nám odprezentoval tradičné ruské ingrediencie, súčasný trend ruskej barovej scény a pripravil nám autentické ruské koktaily. Odprezentoval moderné spôsoby skladovania surovín a ich prepravu, spôsob využitia mrazom sušeného ovocia.

Po krátkej prestávke na osobnú konverzáciu s prednášajúcim a rýchle doplnenie tekutín a degustácii od prezentovaných koktailov, pokračoval vo svojom workshope:

Chris GrØtvedt, The Thief Bar, Oslo, Nórsko

Bývalý profesionálny hokejista, teraz bar manažér The Thief Bar v Osle nám odprezentoval aktuálne trendy v barovej mixológii Nórska za použitia tradičných nórskych surovín akým je destilát s rascou – aquavit. Popri prezentácii koktailov v unikátnych servisoch, nám predstavil svoju úlohu manažéra v bare a povinnosti spojené s prácou zástupcu majiteľa podniku, od tvorby produktu, prácou so zamestnancami, nastavenia prostredia baru. Za jeho prácu dostal The Thief Bar ocenenie  Best Cocktail Program.

Krátka prestávka na kávu otvorila diskusiu medzi barmanmi o aktuálnych trendoch v Nórsku a Rusku, zaujali suroviny aj prezentovanie koktailov zákazníkovi. Medzitým sa pripravil na svoj workshop reprezentant holandskej barovej scény:

Timo Janse, Door 74 Bar, Amsterdam, Holandsko

Bar manažér baru Door 74, ktorý od otvorenia získal niekoľko svetových ocenení a ako jediný holandský bar bol nominovaný za najlepší nový koktailový bar a za najlepší svetový bar na Tales of the Cocktail v New Orleans. Door 74 bol štyrikrát po sebe zaradený medzi 50 najlepších barov na svete. Timo so sebou priniesol inšpiratívne prevedenie klasiky do modernej podoby Speakeasy baru. Popri miešaní koktailov prezentoval svoju prácu za barom, svoje pôsobenie bar manažéra a team lídra.

Po inšpiratívnych workshopoch sme sa presunuli na gala večeru vo fine-diningovej reštaurácii Tri Studničky, kde sa o nás postaral skvelý personál hotela, pochvala patrí aj kuchárskemu tímu za skvelú večeru. Pondelkový večer začal populárny Red Monday v Happy End Bare v Jasnej. Bohatý večer na zážitky, slabý na spomienky, všetci sme si to poriadne užili.


Po raňajkách všetci zrekonštruovali telá v aquaparku, kde nasledoval netradičný workshop priamo v bazéne a bazénovom bare:

Robb Collins, London Cocktail Club, Veľká Británia

Barman londýnskej skupiny barmanov a podnikov London Cocktail Club odprezentoval londýnske trendy priamo v bazéne v Tatralandii. Plný bazén barmanov v plavkách a gin tonikom v ruke sledoval s nadšením predstavenie londýnskych trendov, práce za barom a prezentáciu vzťahu barmana a hosťa. Všetko následne uzavrela súťaž barmanov v štýle LCC (namiešaj koktail, preskoč bar, preplav bazén tam a späť a vypi, čo si si namiešal).

Skvelý obed priamo v Tatralandii a pokračovanie v kúpaní a wellnesse vniesol všetkým energiu na presun do hotela na ďalší workshop od gréckeho mixológa:

Aris Chatziantoniou, Momix Bar, Atény, Grécko

Grécky barman a mixológ venujúci sa výhradne molekulárnej mixológii vyrazil všetkým zúčastneným dych so svojou prezentáciou molekulárnej barovej mixológie. Prezentácia sferikácie a vytvorenie alkoholovej zmrzliny na suchom ľade bola jedinečná svojou prípravou a zaujala všetkých zúčastnených. Aris nám predstavil aktuálne barové trendy z Grécka a odprezentoval svoju prácu v špecializovanom molekulárno-mixologickom bare Momix v Aténach.

Na večeru sme sa presunuli do pravej slovenskej koliby, kde nás čakal slovenský welcome drink v podobe borovičky a tradičná večera so slovenskými špecialitami. Príjemne posedenie v kolibe sme zakončili presunom na riadenú degustáciu whisky sprevádzanú Petrom Praženkom, ktorý nás previedol cez írske až po škótske single malty. Rozprávanie sa predĺžilo až do skorých ranných hodín.

V stredu ráno po dohľadaní všetkých zúčastnených nás už čakal párty autobus na cestu do Bratislavy. Nasledovala príprava na večernú párty zahájenia Medusa Cocktail Competition Vol. 2. Tá ako už býva v Le Club-e zvykom bola legendárna.

Už teraz je nám jasné, že sme laťku v rámci prvého ročníku nastavili naozaj vysoko a už teraz musíme premýšľať ako ju v druhom ročníku minimálne udržať, a dúfajme, že aj prekročiť. Máte/máme sa na čo tešiť!